Megakuivuus uhkaa sateista USA:ta?


Kuva 1. Kuivuustilanne USA:ssa. Kkuvankaappauslähde: https://droughtmonitor.unl.edu/CurrentMap/StateDroughtMonitor.aspx

Phys.org uutisoi kuivuvan USA:n maastopalouhasta megakuivuuden ohella (Linkki). Phys.org uutisoi samaan aikaan myös USA:n ennätysmärkyyden jatkumisesta (Linkki). Kuva 1 kertoo, että ainakin jälkimmäinen uutinen pitää kutinsa.

Kun ilmastonmuutos siirtää ilmastovyöhykkeitä napoja kohti, pidän mahdollisena, että juuri Kalifornian ja Texasin välillä voisi alueilmasto muuttuakin paikoin kuivemmaksi. Onhan rajantakainen Meksiko melko kuivaa aluetta nyt.

Mitä maastopaloihin tulee, niin niitähän ei esiinny hiekka-aavikoilla. Metsäisillä alueilla esiintyy, mutta metsäpalojen esiintymistiheys riippuu niin paljon inhimillisistä tekijöistä, ettei niiden lisääntymisen ennustaminen ilmastonmuutoksen pohjalta ole kovinkaan tarpeellista. Ehkä niin, että metsäpalon lisääntyvät kuivuvilla alueilla, ellei mitään tehdä.

Juuri tulevaisuuden ennustamiseen liittyy haasteita, koska kaikkien tekijöiden huomiointi vaatii kaikkitietävyyttä. Joskus osuu ilman sitäkin, mutta toisinaan taas ei. Esimerkiksi Kalifornian sateisuuden ennustamiseen pitäisi tietää myös merivirtojen tulevaisuus yms. Rannikkoa pyyhivä kylmä merivirta kuivaa maata, kun lämmin sitten kastelee.

Vaikka joissain paikoin kuivuus maapallolla saattaakin lisääntyä, pääsääntönä nyt havaitusssa ilmastonmuutoksessa on maapallon vihertyminen, myös useiden autiomaiden reunoilla. Tämä johtuu hiilidioksidin edullisista vaikutuksista. Sehän lisää kasvien kasvua, myös juurien pituutta. Samalla CO2-lisä ilmakehässä mahdollistaa kasvien haihdunnan vähenemisen, koska ilmaraot voivat olla vähemmän auki ja näin kasvien kuivuuden sieto paranee.

Kuva 2. Maapallon vihertyminen tällä vuosituhannella. Lähde: https://earthobservatory.nasa.gov/images/144540/china-and-india-lead-the-way-in-greening

Nasan tuottamasta kuvasta 2 näkyy ainakin suurennettuna, ettei Kaliforniakaan ole pelkästään kuivunut, vaan myös vihertynyt jo ennen viimeaikaisia sateita. Muutoin kannattaa huomioida, että vihertymiseen on kuvassa skaalattu kaksi askelta enemmän kuin kuivumiseen. Tähän artikkeliin liittyvänä huomiona on Pohjois-Amerikan mantereen massiivinen vihertyminen, josta ei pystyisi ennustamaan megakuivuutta USA:ssa. Itse Nasan artikkeli keskittyy Kiinan ja Intian istutusmetsien viherryttävään vaikutukseen (Linkki). Tämähän antaa toivoa edellisen artikkelini mainitseman puunistutuksen vaikutukselle.

Koska kuivuus ja sateisuus ovat molemmat ääri-ilmiöitä, nyt muodissa oleva väite ääri-ilmiöiden lisääntymisestä ei tässäkään kumoudu.

 

One response to “Megakuivuus uhkaa sateista USA:ta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.