Puusta ja puista


Puutuotteisiin sitoutuu hiiltä vähemmän kuin 1%  globaaleista hiilipäästöistä, uutisoi Wisconsin-Madison yliopisto (Linkki). Uutisen on julkaisut myös Science Daily (Linkki), joka oli samalla oma alkupisteeni tälle asialle. Taustalla uutisessa on Johnstonin ja Redeloffin tutkimus (Linkki). Tutkimuksessa saatiin laskettua, että puutuotteisiin sitotuu vuosittain 335 Mt hiilidioksidia. Wikipedian antama lukema kokonaispäästöille vuodelle 2017 on 37 077 Mt/vuosi (Linkki).

Itselleni on yllätys, että puutuotteisiin sitoutuva CO2-määrä on osuudeltaan noinkin pieni, kun mukana on sekä rakennuspuu että paperi. Jälkimmäisessä toki kiertonopeuskin on aika suuri, jolloin vuosien saatossa määrää ei edes voisi summata. Tämähän tarkoittaisi, ettei hirsirakennusten pystyttäminen pelastakaan koko maapalloa, vaikka onkin oikeansuuntainen teko verrattuna betonipylväisiin.

Ehkä hieman balsamia epätoivoon tuo toinen uutinen: meille kaikille kallis Yle uutisoi, että lisämetsittäminen voi sitoa ilmakehästä 25% hiilidioksista (Linkki). Käsitä, että tarkoitetaan CO2:n pitoisuusalenemaa 400 ppm:stä 300 ppm:ään, kun tietyt ehdot täyttyvät. Ylen uutisessa korostetaan, että tämä on helpoin tapa toimia. Samasta asiasta on uutisoitu Suomen mediassa laajasti. Esimerkiksi Kaleva tuo esille sen (Linkki), että Suomi hyötyisi tästä.

Puiden istuttamisen ilmastoa muuttavasta tutkimuksesta uutisoi myös Science Daily (Linkki). Tässä taas kerrotaan, että metsitys sitoisi 2/3  ihmistekoisista hiilipäästöistä. Bastinin ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmä löytyy netistä (Linkki).

Puiden istuttaminen on mahdollista miltei kaikille ihmisille, tämä on tässä viehättävää. Sen sijaan se, että myös laidunmaat on laskettu metsitettäviksi, vaatisi joko käyttämään sellaisia puulajeja, etteivät lehmät tai edes vuohet niitä söisi tai sitten aitaamaan taimet laidunmailla.

Näissä kahdessa tiedeuutisessa törmäävät tavallaan tämänhetkinen realismi että tulevaisuuden kuvitelmat eli visiot. Kaikki metsissä kasvava puuaines ei varmaan mene tulevaisuudessakaan pitkäikäisiin puutuotteisiin, eli tältä osin hiilivarastoa ei kovin merkittävästi kertyne. Sensijaan metsässä kasvava puu on hiilivarasto. Metsitys lisää tätä varastoa.

 

One response to “Puusta ja puista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.