Nasa tutkinut GISTEMP-aineistonsa tarkkuutta


Nasan GISTEMP-aineisto on ollut globaalien kuukausilämpötilauutisointieni pohjana. Nyt Nasan uutisoidaan tehneen tutkimuksen pintalämpötila-aineistonsa luotettavuudesta (Linkki). Phys.orgin artikkelissa kerrotaan, että vuosikeskiarvon tarkkuus on luokkaa 5 sadasosakelviniä.

Itse olen havainnut GISTEMP-kuukausiarvojen elävän enimmillään 10 sadasosakelvinin verran muutaman vuoden kuluessa. Tämä ei ole ristiriidassa tuon Nasan ilmoittaman tarkkuuden kanssa, koska tutkimuksessa puhuttiin vuosikeskiarvoista. Pitemmän ajan arvojen vaeltelua minulla ei ole käytettävissäni. Muutoin olisin kyllä sitä mieltä, etteivät vanhat arvot saa aineistossa vaellella enemmän kuin ilmoitettu tarkkuus on.

Phys.org ei ole minulle niin tuttu tiedeuutisointisivusto kuin Science Daily, joten hieman ihmetystäni herätti, ettei artikkelissa ollut viitettä tutkielmaan. Tämä johtunee siitä, ettei tutkielmaa olekaan vielä julkaistu. Näin ainakin päättelin Nasan omalta sivulta (Linkki). Tässä ei välttämättä ole mitään outoa, ainoastaan Phys.org on ottanut etulyönnin julkaisupolitiikassaan yhteistoimin Nasan kanssa. Saattaahan Nasalla olla joku syykin kiirehtiä kertomaan omasta luotettavuudestaan, mutta minulla ei ole tietoa tuollaisesta erityissyystä.

Kun ilmastoasioihin liittyy monenlaisia salaliittoteorioita, pitäisin toki toivottana, että luotettavuusarvion tekijät olisivat ulkopuolisia tutkijoita.

Tässä voinee sitten vähän pahoitella sitä, että olen kirjoittanut tuon aineiston nimen aiemmin pienin kirjaimin, siis gistemp.

4 responses to “Nasa tutkinut GISTEMP-aineistonsa tarkkuutta

 1. Vuoden 2000 lämpötila on kasvanut 0.07 astetta vuodesta 2008. 0.05 asteen tarkkuusväite on historian valossa aika optimistinen.

  Puhumalla anomaliasta asia tulee sopivan epäselväksi Ylen hyville toimittajille, jotka viestivät meidän parhaaksemme. øsarc

  Tykkää

   • Google ei tosiaan löydä helposti tätä tietoa, vaikka GISS julkaiseekin lämpötilasarjat. Emeritusprofessori Ole Humlum on pitänyt yllä seurantaa climate4you.com-sivustollaan.

    Valitse etusivulta ’change over time…’ -kohdasta GISS.

    Tarkalleen Humlum vertailee vuotta 2000 vuoteen 1910, ja näyttää noiden vuosien anomalioiden keskinäisen suhteen. 1910 on jäähtynyt vuodesta 2008. ;-) Siitä näkee, että kun nykyaika lämpenee ehkä 0,2C vuosikymmenessä, niin mittauksia oiotaan liki samaa kertaluokkaa – 0,1 astetta vuosikymmenessä. Kai se joskus loppuu, mutta eihän se hyvältä näytä kun tulokset menevät epäsatunnaisen näköisesti tiettyyn suuntaan jälkikäteen.

    Tykkää

 2. Nimi Erkille: jäin vähän kuin kiinni laiskuudesta. Minullahan on tuossa linkkilistassakin Humlumin sivulle linkki, mutta en edes yrittänyt pengata sieltä, tai muualtakaan. Kiitos vaan vinkistä, pitää tehdä jatko-osa tälle artikkelille. Nopeasti vertaillen |10 senttikelviniä| on yläraja vuosimuutoksille aineistossa vuodesta 2008 vuoteen 2019 yhhdelle tietylle vuodelle. Vaan siellä on sitten menneisyydessä tapahtunut tässä kymmenen vuoden aikana saman verran kylmenemistä, mikä todellakin tekee +0,2°C ilmastonlämpenemistä vuosisadalle kymmenessä vuodessa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.