Tieteiskuvitelmaa


Vaihteeksi vähän scifimpi juttu, joka toki etäältä liittyy ilmastoonkin. US Vapaavuoron blogisti Keijo Kinnunen kirjoitti lyhyen blogiartikkelin (Linkki), jossa oli linkki Etelä-Saimaan artikkeliin (Linkki). Tämäkin oli vielä pääosin maksumuurin takana, mutta firman nimi auttaa eteenpäin (Linkki). Kyse on siis prosessissa, jossa proteiinin syntetisoinnin kemiallinen potentiaali tulee alunperin sähköisestä potentiaalista, eikä auringonvalosta fotosynteettisesti. Toki aurinkosähkökin käy, mutta mielestäni aivan huiminta on, mikäli auringonenergiaa ei tarvita missään muodossa, ei edes tuulisähkönä.

Solar Foods ei erityisemmin hehkuta käyttämäänsä mikrobia ja mikrobeja, enkä löytänyt täsmätietoa asiasta kevyellä haeskelullakaan. Sen verran selvisi, että sähköllä elektorlyyttisesti hajoitetaan vesi, niin että saadaan vetyä. Tämä vety toimii sitten kemiallisen energian lähteenä yhdessä hiilidioksidin kanssa. Tässä esittelenkin siksi metanogeenit.

Metanogeeneistä

Metanogeenit ovat arkeonien pääryhmään kuuluvia mikrobeja (Linkki). Monien metanogeenien energialähde on seuraava reaktio (Linkki):

(∆G˚’ = -134 kJ/mol CH4)

Maapallon olosuhteissa reaktion lähtöaineet voivat olla biologisten prosessien tuottamia ja koko kemiallinen potentiaalikin kotoisin fotosynteesistä, mutta nuo lähtöaineet ovat kuitenkin epäorgaanisia yhdisteitä. Siis yhdisteitä, joita esiintyy maailmankaikkeudessa ilman biologisia prosessejakin.

Arkeonien kannalta syntyvä metaani on pääosin jätettä, koska niiden elinolosuhteissa ei ole riittävästi happea, millä metaania voisi hyödyntää. Maaperässä metanogeenien tuottamasta metaanista osa hapettuu pintakerroksissa eri mikrobien toimesta.

Arkeoneissakin on entsyymejä, siis proteiineja. Niitä ei voi syntetisoida pelkästään hiilidioksidista ja vedystä, vaan tarvitaan ainakin typpeä ja muitakin alkuaineita. Vaan kysehän on kuitenkin maapallolla yleisesti tavattavista aineksista, joten teollisena prosessina arkeonienkin avulla saa tuotettua proteiinia. Lisää mikrobiproteiinia saa sitten metaania energialähteenä käyttäen samasta lähtöpanostuksesta.

Maapallon resursseista

Kaikkihan ymmärtävät, että maapallon resurssit ovat rajalliset ja väestönkasvu ei ole yleisesti resurssipulaa helpottava asia nykyisellä väestömäärällä. Ehkä harvemmin ajateltu maapallon yksi rajallinen resurssi on maapallon pinta-ala. Esimerkiksi maapinta-alasta on maatalouskäytössä jo n. 35% (Linkki). Sitä ei siis voi enää ainakaan kymmenkertaistaa, hyvä jos edes kaksinkertaistaa. Väkimäärän kasvuun ei siis enää oikein voi vastata maatalousmaan pinta-alaa kasvattamalla. Samantapainen ongelma tulee vastaan myös aurinkopaneelien suhteen. Niitähän ei voi levittää pelloille, koska silloin sato vähenee ja sadonkorjuu vaikeutuu. Tässä kohdassa alkaakin Solar Foodsin haave käyttää uusiutuvia energioita Solein-proteiininsa tuotantoon olla kyseenalainen globaalina ja pitkäkestoisena ratkaisuna, jos väestönkasvua ei rajoiteta.

Väestönkasvulle lisää aikaa

Loputon väestönkasvu maapallolla lienee mahdottomuus, koska lopulta hautausmaat peittäisivät kaiken alleen ja ilmakehän typpi olisi liian suuressa määrin sitoutunut ihmisten biomassaan. Mutta proteiinien (ja muiden ravintoaineiden) auringonvalosta riippumaton teollinen tuotanto mahdollistaisi suuremman väestömäärän maapallolla kuin mitä peltoviljelyllä olisi mahdollista. Näin varsinkin, jos tarvittavan sähkön tuotantoon käytettäisiin varsin vähän tilaa vievää ydinenergiaa.

Toki pitäisin ihanteellisena, jos kaikki maat seuraisivat Suomen esimerkkiä väestönkasvun hillinnässä, mutta muutoin liikaväestöstä puhuminen on minusta jotenkin julmaa. Varsinkin, kun se liikaväestö koostuu ”muista”. Teollinen proteiinin tuotanto voisi parhaassa tapauksessa antaa ihmiskunnalle lisää aikaa.

 

 

 

Mainokset

One response to “Tieteiskuvitelmaa

  1. Väestönkasvu minun vaatimattoman mielipiteeni mukaan on pseudopelko, joka yhdistää rasistiset motiivit vasemmistolaisiin ihanteisiin (natsit!) tarjoten samalla suuremmalle joukolle menckeniläisen vallanpitokeinon.

    Väestönkasvua pitää toki varoa, mutta niin kuulapäät kuin Linkolaa ihailleet vasemmistointellektuellit ovat tässä pirun asialla.

    Syntyvyys on pudonnut todella laajalti, ja putoaa kunhan elintaso pystytään nostamaan jollekin tasolle. Siihen tarvii edullista energiaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.