Biotuotetehdas ja kunnianhimo


Kuva 1. Kemin toiminnassa oleva sellutehdas. Tekijäviite: By Estormiz – Oma teos, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7979495

Uudet sellutehtaat nimetään Suomessa biotuotehtaiksi (Linkki), kun niistä saadaan biopohjaista sellua ja vähän erilaisia sivutuotteita (Linkki). Päätuotteensa mukaisesti nimetyistä vanhoista sellutehtaistakin sai erinäisiä sivutuotteita, kuten vaikkapa mäntyöljyä. Toki uusissa tehtaissa on painotettu energian kierrätystä ja muita ympäristötekijöitä aiempaa enemmän, mutta esimerkiksi monet kakkarassa näkyvistä uutuustuotteista on vasta mahdollisuuksina, eivät markkinoilla.

Kun katsoo EK:n ilmastoon liittyvää tiedotetta (Linkki), niin käynee ilmi Suomen elinkeinoelämän myönteinen asenne ilmastonvakiointiin ja 1,5 asteen rajan asettamiseen. Kunnianhimo on noussut otsikkoon asti.

Kunnianhimo ja biotuotetehdas ovat nyt törmäyskurssilla Kemiin suunnitellun tehtaan kohdalla varsinkin vihreiden osalta (Linkki). Samalla on kyse myös uuden hallituksen ympäristölinjasta. Lapin vihreiden ääniharava Karppinen vaikuttaisi olevan maltillisella linjalla asian suhteen (Linkki), kuten varmaan syytä onkin, jos aikoo jatkossa saada yhtä runsaasti Lapista ääniä. Vaikkei varsinaisesti liity otsikon aiheeseen, niin Lapin vihreiden äänivyöry juuri käydyissä eduskuntavaaleissa johtui kuulemieni väitteiden mukaan porotalouden harjoittajien protestista Jäämeren rataa kohtaan. Koska tätä en ole nähnyt mediassa, niin ehkä se on hyvä tuoda tässä esille. Julkaisen oikaisun blogissani, jos parempaa tietoa tulee asiasta tarjolle.

Jostain näkökulmasta punaviherliberaalisuvakkivasemmisto saattaa näyttäytyä yhtenä hyväuskoisena massana, mutta itsen näen esimerkiksi Li Anderssonin kannassa eroa vihreiden normikantaan nähden (Linkki). Eroa voisi ehkä kuvata vähän kärjistäen siten, että vihreät ovat eläimet ensin -puolue, mutta vassarit ovat ihmiset ensin -puolue.  Tai ihmiset edes toisena -puolue, kuten Anderssonin lausunnosta voisi päätellä: ”…mutta toisaalta tässä on kyse myös työllisyyden kannalta erittäin tärkeästä hankkeesta…”.

Tässä tilanteessa muistuu mieleen ne vihreiden suunnalta tulleet väitteet, että tuulivoiman käyttö Suomessa luo työpaikkoja ja vientiteollisuutta. Tämähän näkyy mm. vuoden 2001 puolueohjelmassa (Linkki): ”Uusista energiatekniikoista voidaan tehdä Suomen vahva vientivaltti. ”  Mitä erityisesti työllistämiseen tulee, niin vihreiden asenne turvatuotantoon on ollut työllisyyttä vähentävää (Linkki), jos tuulivoimasektorilla on perustusten rakentaminen työllisyyttä osaltaan sitten lisännytkin. Monia kohtia em. puolueohjelmassa voisin kehuakin, mutta sitten on tämä: ”Se mahdollistaa kaikkien ydin- ja kivihiilivoimaloiden sulkemisen vuoteen 2010 mennessä.” Siinäpä sitä on ollut aikansa kunnianhimoa.

Asiaa pitänee ajatella myös niin, että mitä tapahtuisi, jos Kemiin ei rakennettaisi biotuotetehdasta? Sille, siis sen tuotannolle, on mitä ilmeisemmin kysyntää maailmalla, varsinkin Kiinan suunnalla. Voisipa jopa ajatella vihreän idealistisesti, että ne metsät, jotka nyt joutuvat biotuotehtaan kitaan, säilytettäisiin aarniometsinä. Tässä varmaan lyhyellä aikajänteellä Suomen hiilitase paranisi, kunnes aarniometsät kypyisivät vaakseen lopputilaansa. Riippuen mm. maaperän soistumismahdollisuuksista aarniometsä ei välttämättä sitten enää toimi hiilinieluna. Vaan ilmastossahan on kyse globaaeista asioista. Vastaavaa paperin yms. tarvetta ei saatane korvattua maaöljypohjaisilla tuotteilla kuin osaksi, mutta Venäjällähän on metsää ihan poltettavaksi asti. Tehdas perustettaisiin siis ehkä kiinalaisella pääomalla Venäjälle, jolloin globaalisti metsien hiilinielu ei olisi sen vetävämpi kuin Kemin tehtaan toimiessakaan. Ehkä voisi vielä ajatella, että Venäjän sellutehdas tuottaisi harvempia biotuotteita ja rakennettaisiin vähemmän energiaakierrättävästi, koska Venäjällähän energiaa riittää.

Hätäily ilmastonvakioinnissa johtaa selvästikin omaan jalkaan ampumiseen. Ennen eduskuntavaaleja näkyi jossain kiistoa sille, että vihertävä ilmastopolitiikka olisi vahingollista Suomen teollisuudella, mutta kyllä tässä Kemin biotuotetehtaassa tuo piirre jälleen tulee esille. Ei voi kuin ihmetellä kunnianhimoa, joka suuntautuu oman kansansa kurjistamiseen.

Advertisement

7 responses to “Biotuotetehdas ja kunnianhimo

 1. Muovia korvaavista puuopohjaisista käyttötaloustuotteista voisi vihdoinkin tulla Suomelle uusi vahva tukijalka, vaikka ei löyhötettäisi mitään suurvallasta tai uudesta Nokiasta. Puunjalostusteollisuus on tehnyt pitkäjännitteistä työtä uusien puupohjaisten tuotteiden kehittämiseksi ja hyvin lupaavia tuotteita on jo olemassa.
  Toivottavasti uusia biotuotteita osataan markkinoida ja myydä maailmalle. Valmistuksen pitäisi myös toimia kyllin suurilla volyymeilla, mutta eiköhän se paperikoneiden maassa onnistu.
  Markkinointiapuahan on maailmalta ostettavissa, josko Suomessa on vielä liian vähän kansainvälistä kauppaa osaavia myynti-inssejä. Toisaalta hyvä myyjähän myy mitä vain, ei sen inssi tartte olla, parhailla myyjillä pitää olla myös luontaista osaamista.
  Vihreät taitavat vain elvistellä. Sitten he ikäänkuin ottavat pakkia ns. vaatimuksistaan ja maan hallitukseen päästessään tekevät uusia hullun lehmän kauppoja.

  Liked by 1 henkilö

  • ”…tekevät uusia hullun lehmän kauppoja.”
   Huonon huumorin entisenä tai lopettelevana harrastajana tuo nauratti.
   Mutta tuopa on minulta todellakin jäänyt havaitsematta, että puusta voitaisiin valmistaa erilaisia kertakäyttötuotteita, joita nyt on muovista valmistettuina. Tai onhan niitä jo nytkin pahvilautasia ja -mukeja.

   Tykkää

 2. Mitä ihmettä? ’Asiaa pitänee ajatella myös niin, että mitä tapahtuisi, jos Kemiin ei rakennettaisi biotuotetehdasta? Sille, siis sen tuotannolle, on mitä ilmeisemmin kysyntää maailmalla, varsinkin Kiinan suunnalla.’ Siis tä? Voidaanko kenties vähän yleisemminkin ajatella luonnosta näin? Lapin metsät on suojeltava hakuilta ja ylipäätään kaikki vanhat metsät. Suomessa on metsiä suojeltu liian vähän, muutama vaivainen prosentti. Suojelualueita pitää lisätä reippaasti.
  Tanan persu. Tykkäättehän te käydä kauppaa Saudi arabiankin kanssa samasta syystä. Muuten hyvä blogi, paljon hyvää asiaa ja liian pieni yleisö.

  Tykkää

  • Tervetuloa Roskasaitille keskustelemaan. Muiden kommentoijien henkilöön menevä haukkuminen aiheuttaa ylläpidolle allergiaa, mutta blogistia saa vähän mollata ja puolueita tietenkin. Että ihan linjassa oli aloituksesi, meni hyväksyntään vain siksi, että oli eka kerta.

   Suomessa kuitenkin on suojelualueita eikä Kemin tehdas ole niitä pistämässä pataan. Suojelualueiden riittävyys on sitten vähän eri aihe, vaikka toki jokainen metsänomistaja voinee tehdä metsästään suojelualueen.

   Tykkää

   • Kehotan vihreitä ostamaan maata ja suojelemaan sen. Esim 5ha metsää on vielä kohtuullisen hintainen. Siinä pääsee osallistumaan ja voi sitten miettiä asiaa eri perspektiiveistä kun on oma raha pelissä.

    PS. Markkinat on globaalit, joten se, että täällä ei tehdä tuotantoa hyvin, ei johda siihen että muualla ei tehdä tuotantoa huonosti ympäristön kannalta. Päin vastoin, kun me tehdään hyvin, tarjonta lisääntyy ja tarjonnan kysyntäsuhde pienenee.

    Tykkää

 3. Metsien hiilinielu vertautuu hyvin vaikkapa vehnäpellon hiilinieluun.
  Vehnäpellon tuotanto on lyhytkiertoisempaa mutta molemmissa on sama ominaisuus, eli kun sato on ”kypsä” ei hiiltä sitoudu sen enempää.

  Joten metsillä saadaan hivenen pidemmällä ”korjuujaksolla” sama hiilensidonta kuin vehnäpellolla, eli se määrä joka kasville ominaisesti sitoo hiiltä, ja joka määrä sitten vapautuu uudelleen kiertoon kasvin käyttöä vastaavalla ominaisuudella.
  Vehnäjauhopussi kaapissa sitoo hiiltä sen aikaa kunnes se on käytetty, ja aivan samalla tavalla lautatavara sitoo hiiltä polttamiseen tai lahoamiseen asti.

  Onneksi hiiltä ei tarvitse sitoa minkään pakon edessä sillä siitä on pelkästään hyötyä tällä hetkellä.
  Biosfääristä ei kuitenkaan ole määräänsä enemmäksi hiilen sidontaan, joten siltä suunnalta ei apua löydy jos hiilen sidontaan ilmeneekin tarvetta.
  Ellei sitten keksitä kustannustehokasta tapaa alkaa ihmistoimin muodostamaan kivihiiltä ja öljyä, jotka molemmat ovat varsin hyviä menetelmiä säilöä hiiltä jopa vuosimiljooniksi.

  ”Biotuotetehdas” on nykyaikaista kauppiasmenettelyä jolla myydään ajatus toisenlaisesta sellutehtaasta hyväuskoisille höynäytettäville.
  Tälläiselle tehtaalle herkästi myönnetään tukia tai helpotuksia, sillä etuliite ”bio” myy siinä missä etuliite ”eko”, joten tehtaan omistajille kelpaa myyvän nimen lisäksi siihen liittyvät etuisuudet.

  Muutenkin ekologisuuden nimissä tehtävät hankaloittamiset päätyvät aina ja poikkeuksetta loppukäyttäjän maksettavaksi, eikä yleensä tuottajalla ole tähän mitään kielteistä sanottavaa, sillä jos tuotteesta otetaan joku prosentti voittoa, niin sama prosentti on verolla korotettuna euromääräisesti tukevampi.
  Vastalauseita voidaan odottaa vasta sitten kun myynti tukahtuu tähän verottamiseen ja lisälaskutukseen.

  ”Bio” ja ”eko” ovat näin pelkästään lisälaskutuksen välineitä joilla ei käytännössä ole tuon taivaallista merkitystä ympäristön kannalta, sillä ne tekniikat jotka otetaan nykypäivänä käyttöön, otettaisiin käyttöön muutenkin.

  Liked by 1 henkilö

 4. Demarit ovat pääosin järkevää porukkaa, mitä joissain kohdin ovat turhan hyväuskoisia ja ehkä toisaalla epäileviä kapitalistien hyviä tarkoituksia kohtaan.
  Nyt sitten vihreiden vaikerrus loppuu, jos haluvat Rinteen hallitukseen:
  https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/278894-nyt-tuli-selkea-viesti-vihreille-taysin-selvaa-etta-hallitusneuvotteluissa-ei-tulla
  Hallitus ei tule estämään Kemin tehdasta, jos se muuten saa ilmaa siipiensä alle.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.