Muoviroskista taas juttua


Yle on aloittanut osittain ulkomaankielisen kampanjan (Linkki). Tarkoituksena saattaa olla muovin lajittelun markkinointi maahanmuuttajillekin. Vaan mitenkäpä on maailmassa muovin lajittelu edennyt?

Kiina on lopettanut muovijätteen vastaanoton (Linkki) ja muovijätettä pursuaa muihin, vähemmän kehittyneisiin maihin. Osa jätteestä poltetaan huonosti savukaasuja puhdistaen, osa joutunee mereen.

Mitä muovin polttamiseen tulee, niin mikäli PVC on saatu ohjattua pääosin muualle kuin uuniin, muovi korvaa voimalaitoksessa poltettaessa öljyä aiheuttamatta ympäristöongelmaa suomalaisissa voimalaitoksissa. Muovin polttaminen Suomessa on myös hyödyllisempää kuin polttaminen Etelä-Aasiassa, missä ei sitä palamisen tuottamaa lämpöäkään niin tarvita. Eikä ainakaan avotulelta paljon talteen saadakaan.

Kierrätysmuoviin liittyy myös terveysriskejä (Linkki). Muovijätteen peseminen vaatii ainakin viitseliäisyyttä, mutta voi myös tuhota koko kierrätyksen ympäristöhyödyn.

Muovin kierrättämisen kannattavuuskin vaikuttaa heikolta (Linkki). Taloyhtiössäni muovia kerätään omaan astiaansa, ja toimitankin sinne leipäpussit ja muut rasvattomat elintarvikepaikkaukset, joskus huuhtaistuina. Siltikin ihmettelen, että mitä siitä voisi valmistaa, kun useampaa muovilaatua menee sekaisin. Ehkä sulatus bitumin jatkeeksi olisi yksinkertaisin toimi? Siitäkin sitten nastarenkaat jauhaisivat mikromuovia ympäristöön.

Muovin polttamisen näkisin atomitason kierrätyksenä, joka on mahdollista järjestää ympäristöystävällisesti ainakin Suomessa. Jos muovijäte on edullista polttoainetta, niin ehkäpä sitä kannattaisi vastaanottaa ulkomailtakin? Näin varjeltaisiin ainakin meriä muovijätteiltä.

Suomessa on muovipullojen kierrätys järjestetty esimerkillisesti. Mikseivät muut maat ole ottaneet meistä mallia? Voidaanko uskoa, että ottavat sitten ilmastonvakioinnissa?

Kuva 1. Karibialla muovia kierätetään toisin kuin meillä.
Tekijäviite: By Piotrus – Oma teos, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3412800

 

Advertisement

3 responses to “Muoviroskista taas juttua

 1. Eikun vaan veroa suomalaisille. Nämähän maksavat kaikkien muidenkin verot. Pakollinen MUOVIVERO, vaikka ostaisit puupään!

  Tykkää

 2. Tarkoituksena saattaa olla muovin lajittelun markkinointi maahanmuuttajillekin.

  Kivapuheeseen kuuluu se, että sanaa maahanmuuttaja ei lausuta yhteydessä, jossa maahanmuuttaja ei osaa. Sanaa voi käyttää vain yhteydessä, missä maahanmuuttaja osaa, on syrjinnän kohteena, tai suorastaan rikastuttaa köyhää maatamme. ’Rikastus’ ei tässä yhteydessä viittaa rikollisuuteen.

  Sinänsä en ole havainnut, että lajittelemisen puutteet liityisivät maahanmuuttajiin. Pikemmin kysymys on sosiaalisesta välinpitämättömyydestä. Eli jos elämä on sekaisin ja kotona on tyhjät kaljatölkit pitkin olkkarin lattioita, ei siinä mitään kierrätystä tehdä. Sen sijaan elämässään järjestystä pitävät yleensä myös pitävät jonkinlaista järjestetystä jäteastiassaan.

  Pakkausmuovin kierrättäminen kuluttajalajittelulla on kyllä sarjassamme marginaalisia, potentiaalisesti haitallisia ilmastoideoita.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.