Otsikko voi johtaa harhaan


Judith Curryn mainiosta viikkokatsauksesta löytyi ensi vilkaisulla varsin hälyttävä otsikko (Linkki): Influence of global warming on the rapid intensification of western North Pacific tropical cyclones. Luoteisen Tyynenmeren trooppiset syklonit ovat nopeasti vahvistumassa globaalin lämpenemisen vaikutuksesta? Mitä ihmettä?

Kun itse tutkielmaa lukee (LinkkiPDF), selviää, että tutkijat Kang ja Elsner ovat käyttäneet termiä ”rapid intensification” (RI) suurinpiirtein samassa merkityksessä, kuin toisessa tutkimuksessa on käytetty termiä ”growth rate” (Linkki). Kyse on siis siitä, että syklonin huipputeho saavutetaan nopeammin ensihavainnosta laskettuna. Nykyaikanahan tuo ensihavainto on kohtalaisen tasapuolinen kaikille sykloneille, koska se perustuu pävittäisiin satelliittihavaintoihin. Vielä lentokonehavainnointiaikakaudella tässä olisi saattanut olla merkittävä epätarkkuuslähde.

RI on tutkielman tietty luokittelu syklonin elinkaarelle, kun huipputeho saavutetaan keskimääräistä nopeammin. Ilmastonmuutos liittyy asiaan erilaisen ilmanpainejakauman kautta.

Kangin ja Elsnerin tutkielman kysymys- ja vastausosioista:

Is the number of RI events increasing over time?–No. Despite the increasing proportion of RI events among TCs, the number shows no trend over time.

Suomeksi: Ovatko RI-tapaukset lisääntymässä ajan kuluessa? – Eivät. Huolimatta RI-tapausten lisääntyvästä osuudesta sykloneissa, mitään trendiä ei näy.

Tutkielmassa tunnustetaan syklonien lukumäärän väheneminen. RI-tapahtumien vaara on kaiketi lähinnä siinä, että nopeasti huippuunsa kehittyvä sykloni voi olla myös keskimääräistä voimakkaampi. Ehkäpä siinä jää myös hieman vähemmän aikaa valmistautua myrskyn rantautumiseen.

Mitä tutkielman otsikon uhkavaikutukseen tulee, niin toki otan siitä osan omaan piikkiini. Avainsanat muodostivat uhkapainotteisen mielikuvan. Kun käännätän otsikon Googlen kääntäjällä, tulokseksi tulee: Ilmaston lämpenemisen vaikutus läntisen pohjoisen Tyynenmeren trooppisten syklonien nopeaan tehostumiseen.  Ei nyt kuitenkaan täysin vailla uhkaa tuokaan?

Suuressa mitassa napa-alueiden lämpenemisen pitäisi vähentää tuulipotentiaalia varsinkin talvisin, kun taas merien pintaveden lämpenemisen pitäisi lisätä trooppisia sykloneja. Tällä hetkellä näyttäisi siltä (Linkki), että trooppiset syklonit ovat lukumääräisesti vähenemässä. Syklonien globaali kokonaisenergia vaihtelee vuosittain, mutta siinä ei näytä trendiä olevan. Että sellaiset ovat globaalit sykloniuhkakuvat.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.