Globaali lämpötila maaliskuussa 2019 kohosi


Kuva 1.

Lyhensin otsikkoa helmikuuhun verrattuna, edelleen kyse on globaaleista kuukausittaista lämpötilapoikkema-arvoista gistemp-aineistosta. Nyt on julkaistu maaliskuun tilanne. Verrattuna helmikuuhun lämpötila on kohonnut 0,21K, joka on jo toivottavasti yli arvojen vaeltelun, joten otsikossakin puhutaan lämpötilan kohoamisesta. Vanhat gistemp-kuukausiarvothan voivat vaellella ajan kuluessa ainakin 0,1K, joka on tällä hetkellä pahin yhden ja saman kuukauden suurimman ja pienimmän arvon ero eri kuukausina tallennettuna näiden muutaman vuoden sisällä.

Kuva 2 onkin pääasiassa todentamassa, mitä arvoja olen tänään käyttänyt, koska gistemp-ilmasto muuttuu myös menneisyytensä osalta.

Joka tapauksessa nyt oli globaalisti lämmin maaliskuu, joka sai mitalisijan aineiston maaliskuiden joukossa. Tämä ei lupaa pikaista jääkautta.Kuluvan huhtikuun arvot ovat maaliskuuhun verrattuna laskevia, mutteivät mitenkään erityisen matalia. Kuukauden kuluttua saatamme olla viisaampia tämänkin asian suhteen.

Kun jääkausi nyt  tuli mainituksi, niin ilmastopelottelu saatettiin alunperin keksiä jääkausipelotteluna, joskus 1970-luvulla. Mutta kun kylmenemisvaihe ohitettiin, alkoi lämpenemispelottelu varsin pienen toleranssin kera. Tarkoittanee, että jos ilmasto nyt lähtisi jäähtymään, ei tarvitsi kovin kauan odottaa, kun ilmastopelottelu olisi taas riesanamme, etumerkki vain vaihdettuna. Patenttipelottelua on sitten se, kun lämpeneminen aiheuttaa jääkausiuhkaa. Mites sen väistät? Ehkä taivaan putoaminen tai muu järkyttävä uhka on ihmisen sivilisaation välttämätön edellytys, varsinkin jos ei ole sotaa tai muuta joukkokuolemanvaaraa riittävästi tarjolla?

3 responses to “Globaali lämpötila maaliskuussa 2019 kohosi

 1. Tämän vuoden maaliskuun kuuluukin olla lämmin, sillä meret varaavat lämpöä parhaiten ja maapallo suhteessa aurinkoon on sellaisessa asemassa, että aurinko pääsee paistamaan kohtisuoraan suurinta mertamme eli tyyntävaltamerta.

  Tykkää

 2. Tuohon ”jääkausipelotteluun” kommentoisin, että aloitin alalla opinnot HY:ssä 1970 ja kävimme ekskursiolla mm. Skandinavian ja Islannin jäätiköillä. Jokainen opiskelijakin tiesi silloin hyvin kaksi asiaa:
  1) Milankovichin syklien mukaisesti olemme menossa kohti uutta jääkautta (n. 25.000 v päästä);
  2) Näimme ja mittasimme jäätiköiden nopeaa sulamista ja tiesimme ihmistoiminnan aiheuttaneen ilmaston tilapäisen lämpenemisen. Emme kuitenkaan ymmärtäneet vielä ongelman globaalia vakavuutta. Itse kirjoitin tästä vasta 1980-luvun lopulla.
  Tieteenalalla ei koskaan ole esiintynyt mitään poikkeavia teorioita normaalin tieteellisen väittelyn ohella. Vasta 2000-luvulla on nähty toisten alojen tutkijoiden irtiottoja ja järjestäytynyttä valetiedottamista (WUWT, Ilmastofoorumi, jne). Tällaisilla ei ole tieteenalan kannalta mitään merkitystä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.