Johtuvatko mursujen itsemurhat ilmastoahdistuksesta?


Kuva 1. Mursu. Kuvaajaviite: By Captain Budd Christman, NOAA Corps – NOAA’s Ark – Animals CollectionImage ID: anim0022 ([1]), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45744

Yle uutisoi mursujen itsemurhista ilmastonmuutos ja David Attenborough mainittuina (Linkki). Ylelle annettava tunnustusta, että myös kriittiset arviot ovat saaneet uutisessa sijaa. Varsinainen kritiikkitykki on sitten Susan Crockford omassa blogissaan (Linkki).

Jos ilmastonmuutos ei olisi lisännyt vähentänyt lisännyt sekä mursujen että jääkarhujen lukumäärää, näitä murhenäytelmiä sattuisi arvatenkin vähemmän. Onhan syytä epäillä, että kalliolta alassyöksyvät mursut pyrkivätkin pakenemaan jääkarhuja. Sen lisäksi jos jyrkänne olisikin ollut paksun jään peitossa, liukuminen mäkeä alas ei olisi välttämättä ollut kuolemaksi mursuille. Vaikea tässä on ilmastonmuutosta täysin poissulkea, mutta ehkä sentään ilmastoahdistus voidaan jättää pois laskuista?

Crockfordin artikkeli on julkaistu myös WUWT-sivustolla (Linkki). Keskusteluosion alussa esiintyy epäilys ilmastoahdistuksesta, tai ainakin jotain sinnepäin. Jätän lopullisen arvioinnin lukijoilleni, mutta kyllä David Attenborough käsittääkseni on nimenomaan sujuvan tarinan kertoja, eikä niinkään tutkija.

Valitan kevyttä otetta aiheeseen, mutta nyt on menossa käänteiset ilmastovaalit (Linkki) ja se estää keskittymistäni. Lopetan tämän kertomalla kahdesta ihmisestä eläintarhassa. Toinen on epäselvästi puhuva ja toinen huonokuuloinen persufoobikko:

-Katsopas tuota mursua!

-Persu! Minä arvasin, että se on persu!

5 responses to “Johtuvatko mursujen itsemurhat ilmastoahdistuksesta?

 1. Minunkin valistumaton arvaukseni on, että mursut ovat saattaneet harrastaa syöksylaskua rantatöyräiltä jään ja lumen aikana, mutta (ilmaston lämpiämisen takia?) sulaneella kalliolla ja kivikolla se ei onnistukaan.
  Jääkarhu saattaa säikäyttää yksittäisen mursun, mutta porukalla mursut näyttävät dokumenteissakin pitävän karhut kurissa. Rannoillahan mursut näyttäisivät yleensä viihtyvän ja kylki kyljessä, eikä korkeilla kallioilla.
  Persuilla pitää kyllä olla nettikeskusteluissa paksu nahka kuin mursuilla.

  Tykkää

  • Mursujen heikkonäköisyydestäkin puhuttiin noissa jutuissa. Luulisi kuitenkin kallion ja lumen erottavan, jos kerta on silmät päässä. Vaikka ne ehkä käyttävätkin koko ajan sukelluslaseja?

   Tykkää

 2. Laitoin mainoksen T&T linkistä, jossa keskustelin uutisen perään. Nyt huomaan, että kun sitä katsoo, niin näkyy ikäänkuin olisi vain 3 puheenvuoroa. SItten hyvin pienellä on alla ’Show more replies’. Eli siitä aukeaa lisää puheenvuoroja ja keskustelu varsinaisesti alkaa.
  Ihmetyttää miksi? Miksi tässäkin ikäänkuin piilotetaan keskustelua. Jopa iltalehdissä tämä ’lisää keskusteluja’ näppäin on vahvasti näkyvissä. Kuinka paljon tästä voi , vai voiko vetää johtopäätöksiä suhteessa joko
  – T&T:n haluun rajata itselleen epämiellyttävää keskustelua ja silti olla olevinaan avoin tai
  – T&T:n ammattitaitoon suhteessa sähköiseen mediaan
  – tai….
  tässä vielä linkki:
  https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/tutkimus-suomalaiset-haluavat-tehda-osansa-ilmaston-puolesta-mutta-se-ei-saa-maksaa-liha-ja-vanhat-lammitysjarjestelmat-saavat-kuitenkin-kyytia-6762311

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.