Kuu kuumenee?


Eija-Riitta Korholan blogissa eräs kommentoija väitti (Linkki), että Kuu on lämmennyt 50 vuoden aikana  3,5 astetta. Väite tuntui minusta oudolta, koska en ollut tömännyt mihinkään tuollaiseen aiemmin.

Vaan netin ihmeellisillä hakuohjelmilla asiaan saikin lisävalaistusta. Vuoden vanha Nagiharan ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmä kertoo (Linkki), että kuuperä on lämmennyt mittauspisteissään jopa 3,5 astetta vain kolmessa vuodessa Apollo-vierailun jälkeen. Selitykseksi tarjotaan sitä, että astronauttien jalanjäljet aiheuttivat albedomuutoksen ja kuuperän kuumenemisen. Asiasta on uutisoinut myös Business Insider (Linkki).

Kuun merkittävä lämpeneminen on siis totta ilmeisesti vain mittauspisteissään ja johtuu mittaajien aiheuttamasta häiriöstä. Mikä tässä on tavallaan kiintoisaa, niin se, että tämmöiset tieteelle selittämättömät havainnot pysyvät aika hyvin piilossa. Jotain Kuun pintalämpötilatietoja olen joskus haeskellutkin, mutta tätä mysteeriä ei ole näkynyt.

Kuva 1. Lähde: ftp://public.sos.noaa.gov/astronomy/lro/diviner/media/thumbnail_big.jpg

Kuun pintaa ja sen lämpötilaa on mitattu toisellakin tekniikalla (Linkki), kuvan 1 mukaisin tuloksin. Kun tällä säteilymittauksiin perustuvalla tavalla ei mainita havaitun Kuun pinnan lämpenemistä, sitä ei ilmeisestikään merkittävästi tapahdu. Jos Kuun pinnan lämpenemistä olisi tapahtunut 50 vuoden aikana useita asteita, niin silloin maapallon ilmastonmuutoksen syitä olisi pitänytkin hakea uusista osoitteista.

One response to “Kuu kuumenee?

 1. Kiitos Ristolle hyvästä plogista,

  Venäläisten avaruustutkijoiden mukaan aurinkokuntamme planeettojen on todettu lämmenneen viimeisinä vuosikymmeninä, ote ohjelman MOT jääkausihälytys käsikirjoituksesta. Ohjelman käsikirjoitus ja ohjelma löytyy YLE Areenasta.

  Abdussamatov: ” 1900-luvun viimeisellä neljänneksellä lämpötila kohosi Marsissa, Jupiterissa, Neptunuksessa ja sen kuussa, Plutossa ja muilla aurinkokunnan planeetoilla. Tästä herää kysymys, miksi lämpötila on noussut kaikilla näillä planeetoilla samaan aikaan kuin maassa. Ainoa kaikkiin näihin planeettoihin vaikuttava tekijä on aurinko. Siksi olemme sitä mieltä, että ilmaston lämpeneminen niin maassa kuin näillä planeetoillakin on seurausta auringon säteilynmäärän kasvusta 1900-luvun viimeisellä neljänneksellä tai koko vuosisadan aikana”.

  Huomioiden, että 1900-luvulla aurinko on ollut aktiivisempi kuin useampaan tuhanteen vuoteen, sen aktiivisuuden muutos on voi hyvinkin olla nykyisen ilmaston lämpenemisen, noin 0,8 astetta viimeisen 150 vuoden aika taustalla.

  Viimeiset auringonpilkkumaksimit ovat olleet jatkuvasti laskevia, auringon teho tosiaan hiipuu. Yhteenveto useista lämpötilasarjoista myös osoittaa aika vahvasti, että maapallon lämpötila ei ole muuttunut enää viimeisinä kahtenakymmenenä vuotena, jolloin kuitenkin ihmiskunnan väitetään tuottaneen ilmakehään suuren osan omista hiilidioksidipäästöistään.

  Merivesien sitoutuu valtavasti auringon energiaa ja se hidastaa muutoksia, jopa vuosikymmeniä.

  http://www.sidc.be/silso/yearlyssnplot

  https://isthereaglobalwarmingpause.com/

  On hyvin mahdollista, että kohtaamme seuraavan 10…40 vuoden aikana uuden pienen jääkauden. Viimeisen parin vuoden aikana on yhä suurempi osuus yllämainitun linkin tilastoista päätynyt osoittamaan, että lämpötilan nousu on pysähtynyt. Onko seuraava vaihe lämpötilojen laskeminen?

  T. Jamppa

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.