Ilmastonmuutos saa autiomaan kukkimaan


Kuva 1. Sadanta prosentteina historiallisesta keskiarvosta Pohjois-Amerikassa viimeisten kuukausien aikana (vasemmalla 90 vrk, oikealla 30 vrk). Lähde: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

Kaliforniassa autiomaa kukkii ennätysmäisestä (Linkki). Kyse on epäilemättä ilmastonmuutoksen tekosista, sillä onko nykyään yhtään sääennätystä, joka ei olisi ilmastonmuutoksen aiheuttama? Kuvassa 1 näkyy, ettei Kalifornia kärsi kuivuudesta enää, vaikka taannoin kärsi. Onko sekä runsas sadanta että sateen vähäisyys samalla paikalla saman ilmastonmuutoksen aiheuttamaa?

Kaliforniahan on ollut ilmastoasioissa paljon esillä, että ehkä sen uutisarvo on suurempi kuin Suomen? Ainakin harhaisetkin ilmastouutiset leviävät sieltä laajemmalle kuin Suomesta.

Kuten myös kuvasta 1 näkyy, nyt Kalifornia on saanut sadetta yli keskimääräisen, ehkä jopa kolminkertaisesti. Joissakin uutisissa puhutaan myös uhkaavista tulvista, mutta missään ei puhuta vesivarastojen niukkuudesta.

Samasta kuvasta 1 näkyy myös, ettei Meksiko ole päässyt nauttimaan samoista sateista Kalifornian kanssa. Haeskelin netistä uutisointia Meksikon kuivuudesta, muttei oikein löytynyt. Ehkä muutaman kuukauden kuivuus on normaalia Meksikossa? Tarkistin vielä vastaavasta tietolähteestä lokakuun alun tilanteen viime vuodelta: Meksikossa oli runsaahkot sateet.

Koska autiomaiden vihertyminen on globaali suuntaus nykyisen ilmastonmuutoksen vaikutuksesta, otsikkoni on vähemmän harhauttava kuin ilmastotieteellinen hölynpöly Kalifornian kuivuudesta ilmastonmuutoksen merkkinä. Silti alueellinen ilmasto voi muuttua muistakin syistä kuin globaalin ilmastonmuutoksen vaikutuksesta, joten nimenomaan tämän kevään Kalifornian osalta asia jää todistamatta.

Linkkejä Kaliforniaan

https://droughtmonitor.unl.edu/CurrentMap/StateDroughtMonitor.aspx?CA (Linkki) USA:n kuivuusseurantaviraston kartta Kaliforniasta.

http://www.californiadrought.org/drought/current-conditions/ (Linkki) Kuivuus on mennyt niin piiloon, että seurantayksikkö lopettaa kuukausiseurannan.

https://wattsupwiththat.com/2019/03/11/californias-permanent-drought-is-now-washed-away-by-reality/ (Linkki) Anthony Watts huuhtelee kuivuuspelkoja pois.

 

Mainokset

2 responses to “Ilmastonmuutos saa autiomaan kukkimaan

  1. Kaikkein kuivimmatkaan autiomaat eivät ole aina olleet kuivia. Atacaman alueella Chilessä on satanut tavallista tiheämmin, vuosina 2015 ja 2017. Alue muuttuu sateen jälkeen kukka- ja kasvimereksi, kasvilajeja on löydetty parisataa.
    https://www.bbc.com/news/world-latin-america-41021774
    ja enemmän kuvia:
    https://www.google.com/search?sa=X&q=flowers+in+atacama+desert+2017&tbm=isch&source=lnms&ved=2ahUKEwj968yshP3gAhVSlIsKHar6CzoQsAR6BAgGEAE&biw=1920&bih=937

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.