Yksi ilmastonmuutosindikaattori heikossa hapessa


Kuva 1. Aineistolähde: https://www.glerl.noaa.gov/data/ice/

Pohjois-Amerikan Suuria järviä on käytetty myös ilmastonmuutosindikaattorina (Linkki). Kiinnitin tämän indikaattorin horjuntaan huomiota jo viisi vuotta sitten (Linkki). Samalla kun tässä voi päivitellä, miten tuo aika kiitääkään, niin voi myös ajatella, että lyhyellä aikajänteellä tuolloin tehty tarkastelu vastaisi korkeintaan heikkoa signaalia. Nyt voi sitten katsoa pitempää aikajännettä ja sitä, onko heikko signaali vahvistunut vai hävinnyt.

Tarkastelun aluksi pyrin toisintamaan NOAA:n artikkelin kuvaajan (Linkki), jossa osoitetaan jäiden vähenentyneen 40 vuoden aikana, kuvaan 1. Mielestäni onnistuin sen tekemään, kun huomioi, että käyttämäni esitystyökalu (OpenOffice Calc) on toinen kuin NOAA:n ja että olen lisännyt tämän vuoden jääpeiteen arvoksi lukeman 75,1% kuvasta 2. Tämän vuoden enimmäisarvo ei voi olla tuota lukemaa pienempi, mutta voi olla vähän suurempi, riippuen lähiviikon säästä alueella.

Kuva 3.

Kun nyt sitten piirsin kuvan 1 kuvaajaan tämän vuosituhannen trendiviivan, niin sehän on ihan erisuuntainen kuin pitemmän ajan trendiviiva. Kummankin trendiviivan yhtälön R2-arvo, eli selitysaste, on heikohko. Tämä siis kuvastaa vaihtelun olevan suurta vuodesta toiseen, eikä merkittävää trendiä juuri ole.

Mitä tästä nyt voi sanoa? Ainakin sen, että aiemmin esittämäni heikko signaali on vahvistunut, Suurten järvien jääpeitte on ollut tämän vuosituhannen kasvu-uralla. Kun vertaa tilannetta Baltiameren jääpeitteisyyteen (Linkki), globaalin trendin ei voi ainakaan sanoa olevan makeiden tai vähäsuolaisten vesien jääpeitteen kasvu. Tässä pikemminkin on toistaiseksi kyse siitä, että tiede näyttäisi harhauttaneen yleisöä uskomaan epäkelpoon indikaattoriin. Siis vaikka Suurten järvien vuosittainen enimmäisjääpeite kasvaisi vielä 10 vuoden ajan, jolloin kasvulle tulisi ilmastotieteen vaatima yli 30 vuoden aikajänne, se ei tarkoittaisi ilmastonkylmenemistä, jos vastaavaa trendiä ei olisi globaalisti havaittavissa.

Pienenä varaumana ilmastonkylmenemisen alkamissignaalille jätän sen, että jos kylmeneminen kuitenkin alkaisi jotenkin mantereisesti, niin silloinhan Golf-virran merellisen vaikutuksen piirissä sama trendi tulisikin esille viiveellä. Toistaiseksi kuitenkin vahvimpana veikkauksenani on, etteivät Suuret järvet ole mikään hyvä ilmastoindikaattori.

Linkkejä aiheeseen

http://notrickszone.com/2019/03/02/warming-predictions-defied-japan-winters-cool-great-lakes-ice-grows-and-cal-snow-pack-hits-record/ (Linkki) NTZ on kiinnittänyt huomiota samaan järvijäätilanteeseen.

 

2 responses to “Yksi ilmastonmuutosindikaattori heikossa hapessa

  1. Kiitos, Risto, hyvästä graafista. Minusta sen perusteella voi sanoa (vain) yhden asian: trendiä ei ole. Asia on selvä pelkästään kuvaa katsomalla, ei siihen regressioanalyysia tarvita, joka ei lisäksi ota huomioon aikasarjan autokorrelaatiota jne. Jos ottaisi, ”tilastollinen merkitsemättömyys” olisi entistä selvempää.

    Voi hyvin! Antero

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.