Pilkuton helmikuu päättymässä


Kuva 1. Aurinko tänään 27.2.2019 aamulla. Courtesy of NASA/SDO and the AIA, EVE, and HMI science teams

Tammikuun lopulla julistin auringon pilkuttamattomaksi, kun silloin viimeisin auringonpilkku oli kiertymässä auringon ”pimeälle” puolelle. Nyt sitten ollaan jo helmikuun toiseksi viimeisessä päivässä, eikä aurinko ole muistanut pilkuttaa tässä välilläkään. Viime vuodelta, siis vuodelta 2018, pisimmät pilkuttomat jaksot olivat heinäkuussa päättynyt 24 pilkuttoman päivän jakso ja marraskuussa päättynyt 23 pilkuttoman päivän jakso, joten nyt on pitempi pilkuton jakso jo syntynytkin. Pilkuttomuusennätykseen (92 vrk) on vielä matkaa (Linkki), mutta tilastotulos alkaa häämättää ja tämän vuosituhannen pisin pilkkutauko, joka toistaiseksi on 32 vrk, päättyen elokuun viimeinen päivä 2009, ylittyisi jo alle viikossa. Ennätysnoteeraukset ovat vuodesta 1849 alkaen, joten pitempiäkin taukoja on voinut aiemmin olla, mutta niitä ei hyväksytä ennätyksiksi (-;

Pitempikestoinen auringon pilkkujen puuttuminen ei ole aiemmilla kerroilla aiheuttanut mitään isoa katastrofia, joten kyllä maailmanloppu olisi nyt iso yllätys. Eipä edes globaalissa lämpötilassa ole ainakaan isompaa jäähtymistä havaittavissa, vaikka puhutaankin auringon aktiivisuudesta. Aktiivisuudessa onkin kyse pääosin auringon lähettämästä hiukkasvirrasta, joka näkyy mm. revontulissa, jotka nekään eivät välttämättä kokonaan jää ilmaantumatta auringon pilkuttomaan aikaan.

Miksi sitten kirjoittaa ollenkaan pilkuttamattomasta auringosta? Lähinnä tämä on julkisuushakuisuutta. Aiemmilla kerroilla auringon pitkät pilkuttomuusjaksot on jotenkin noteerattu, mutta nyt en eilen vielä havainnut suomeksi asiaa uutisoidun. Joten olen nyt ensimmäisenä kertomassa, varsinkin jos tammikuun lopun blogini lasketaan. Näin Roskaitilla on lukijoilleen tuoretta tarjottavaa.

Linkkejä aiheeseen

https://sdo.gsfc.nasa.gov/data/ (Linkki) Nasan aurinko-observatoriosatelliitin (SDO) sivu, jolta myös kuva 1 löytyy. Kuvien vasemmasta alalaidasta kannattaa tarkistaa päiväys.

http://www.spaceweather.com/ (Linkki) Avaruussääsivusto, jossa myös pilkuttomuuslaskuri.

Jos sinulla sattuu olemaan hidas nettiyhteys, valitan epätyypillisen raskasta kuvaa Roskasaitin mittapuitteissa. Aurinkoa en pystynyt enempää keventämään (-; Kuvan pitäisi suurentua sitä napsauttamalla kerran jos sitten toisenkin. Sama kuva pienempänä ja päivittyen on linkkipalstalla ylimpänä toistaiseksi.

Advertisement

3 responses to “Pilkuton helmikuu päättymässä

 1. WUWT kirjoittaa nyt vasta samasta aiheesta:
  https://wattsupwiththat.com/2019/03/01/amid-the-dimmest-sun-since-1978-a-month-without-sunspots/
  Artikkelin TSI-kuvaaja päättyy arvoon 1360,16 W/m2, joka on alhaisin arvo tarkastelujaksolla (from 1978.83 to 2017.67). Mutta siinäpä se onkin, ettei lopetuskohta ole tämän vuoden helmikuu.
  http://www.woodfortrees.org/data/pmod/from:1975
  Ehdin jo säikähtää, että vähättelinkö itse liikaa pilkuttomuuden merkitystä, mutta tuosta kuvaajasta ei vielä voi sanoa sitä tämän meneillään olevan tilanteen osalta. Joka tapauksessa auringon kokonaissäteily (TSI) vaihtelee jonkin verran pilkkujen mukana.
  Odottelen pilkkuttomuusjakson päättymistä tai merkkipaalujen ylitystä ja pyrin haeskelemaan tuoreempaa tietoa tuosta TSI:stä.

  Tykkää

 2. Auringon säteilytehon lasku on alkanut jo 2017 joulukuusta melkoisen jyrkästi, vaikka vuodesta 2004 esim. 500nm aallonpituudella säteilyteho on ollut hyvin tasainen 1.953W/nm tietämissä ja nyt se on laskenut 1,93W/nm tasolle (26.2-19) ja trendi jatkuu jyrkkänä.

  SORCE TIM instrumentin mukaan 26.2 TSI oli enää 1361,211W/m2 Kun se vuorokautta aikaisemmin kävi 1361,132W/m2
  Tuo on siis 6 tunnin keskiarvo.
  Vastaavasti 15.1-15 TSi oli 1362,74W/m2 (24h keskiarvo).

  Tykkää

 3. Tämän vuosituhannen uusi pilkuttomuusennätys on syntynyt! Vanha noteeraus oli 32 vuorokautta ja nyt laskurissa on lukema 33. Vuodelta 1996 on sitten kovempi tulos, 42 vuorokautta. Katsotaan, miten sen kanssa käy.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.