Tiedeuutisia etelänavan ympäriltä


Kuva 1. Thwaitesin jäätikön ympäristöä Etelämanteereella. Tekijäviite: By Polargeo – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6663318

Judith Curry on jälleen listannut viime viikoina havaitsemiaan kiinnostavia tutkimuksia ja uutisartikkeleita (Linkki). Niistä muutamat kosketteleviat Etelämantereen mannerjäätikköä ja merijäätä, joten rajoitun nyt miltei kokonaan tähän aihepiiriin. Alkuvauhtia otan Wikipedia-viitteillä.

Thwaitesin jäätikkö on varsin erikoinen jäätikkö Etelämantereella (Linkki), koska sen virtausnopeus on niin suuri, parisen kilometriä vuodessa. Se esiintyy myös usein uhkakuvitelmissa, ehkäpä juuri suuren virtausnopeutensa vuoksi. Thwaitesin jäätikkö on osa Etelämantereen läntistä mannerjäätikköä (Linkki). Tämä alue on oikeastaan ainoa, jossa Etelämantereella mannerjää vähenee. Kuvassa 1 näkyy Thwaitesin jäätikön ympäristö Amundseninmerellä ja pienemmässä ruudussa sijainti Etelämantereella.

Ensimmäinen Curryn linkki vie Boulderin viikkolehden uutiseen (Linkki), jossa spekuloidaan läntisen mannerjäätikön vulkaanisuuden määrällä. Yksi spekuloija on geofyysikko John Behrendt, joka pitää mahdollisena tuhatta tulivuorta jäätikön alla. Tässä ei mainita erikseen Thwaitesin jäätikköä, mutta viime kesänä julkaistussa tiedeuutisessa Thwaitesin jäätikön ja vulkaanisuuden suhteesta spekuloitiin (Linkki).  Boulderin viikkolehdessä toinen tutkija, vulkanologi Wesley Le Masurier, ei oikein osta Behrendtin jäätikönalaista tulivuorilukumäärää. Hän taas uskoo ilmastonmuutoksen aktivoineen vulkaanista toimintaa alueella. Joka tapauksessa John Behrendtiltä löytyy muutaman vuoden takaa artikkeli alueen vulkaanisesta toiminnasta (Linkki), ettei hänkään puhu maallikkona asiasta.

Yksi Curryn linkeistä viittaa tutkimukseen syvempien vesimassojen lämpenemisestä eteläisillä merialueilla (Linkki). Tämä lämpeneminen on ollut 0,0013 K/vuosi lähinnä Thwaitesin jäätikköä olevalla alueella, siis sadassa vuodessa lämpenemistä olisi enintään 0,1 K kiihtyvyys huomioiden. Purkeyn ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmästä käy ilmi, että lämmennyt pohjavirta suutautuu pohjoiseen, pois päin jäähyllyistä. Eli tämä havainto ei niinkään selittäisi jäähyllyjen sulamista, vaan olisi seurausta siitä? Kysehän ei kuitenkaan  ole lämmenneestä pintavedestä, mitä sinne jäähyllyn alle virtaa.

Sitten vielä yksi vakiotyylinen pelotteluartikkeli, jota ei ole Curryn listalla (Linkki). Esimerkkinä pelottelusta on spekulointi Etelämantereen koko jäätikön sulamisesta ja laskennallisesta merenpinnan kohoamisesta tämän johdosta. Eihän mikään luonnonlaki sitä toki täysin estä, mutta aikajänne olisi helposti pitempi kuin ihmiskunnan historia. Itäinen Etelämannerhan on stabiili (Linkki). Tätä vain ei sitten Voxin artikkelissa mainitakaan. Onhan artikkelissa toki asiaakin. Varmaankin Etelämanner voi vaikuttaa globaalisti säähän.

Mitä noihin edellä viitattuihin artikkeleihin tulee, niin edelleen on epävarmuutta mm. vulkanismin osuudesta mannerjäätiköiden virtauksen nopeuttamisessa tai peräti sulattamisessa. Esimerkiksi Suomessa ei jääkauden loppuminen ole aiheuttanut näkyvää tulivuoritoimintaa, vaikka jään paksuus on parhaimmillaan ollut kaiketi aika lähellä Etelämantereen jäätikön paksuutta. Toisaalta tulivuoria toimii sielläkin, missä ei ole jääkausivaikutuksia. Tärkeitä kysymyksiä ovat siis: onko vulkaaninen toiminta oikeasti vilkastunut mannerjäätikön alla (eikä kyse ole vain tutkimuksen havaintojen lisäyksestä vaikeasti havaittavasta kohteesta) ja jos on, onko vilkastuminen syvempien geologisten prosessien vaikutusta? Mikäli molempiin vastataan kyllä, ilmastonvakionti ei ehkä olisikaan olennaisesti ehkäisemässä jäätiköiden nopeutuvaa virtaamista läntisellä Etelämantereella. Resurssit vain haaskattaisiin virheellisen tiedon varassa toimien, kun pitäisi varautua merenpinnan väistämättömään kohoamiseen.

Tähän loppuun sitten Curryn listalta uutinen kauempaa Etelämantereelta, Grisen ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmä tropiikin laajenemisesta ja sen mallintamisesta (Linkki). Tässä ensiksikin on jälleen se tieto, että maapallo vihertyy kasvihuonekaasujen ansiosta. Tropiikki leviää napoja kohti molempiin suuntiin, mutta tutkimuksessa käytetty mallinnus antaa pohjoiselle tropiikin leviämiselle satunnaisempia syitä kuin hiilidioksidilannoitus. Pääasia kuitenkin, että vihertyy, sillä kukapa haluaisi maapallon vihertymistä vastustaa, ellei sitten vihreät?

 

Advertisement

2 responses to “Tiedeuutisia etelänavan ympäriltä

  1. Oletko törmännyt mihinkään aineistoon, mikä selventäisi Etelämantereen jäätiköiden suurinta laajuutta viime jääkauden aikana.

    Sanot ujosti, että:
    ”Pääasia kuitenkin, että vihertyy, sillä kukapa haluaisi maapallon vihertymistä vastustaa, ellei sitten vihreät?”
    Minä vahvennan: Juurikin vihreät ja luonnonvakioijat vastustaa, dissaa voimakkaasti kaikkea hyvää mitä hiilidioksiidi saa aikaan. Ovat oman propagandansa vankeja, sopaisemia. Vihreät on luonnon vahvistumisen ja viheriöitymisen suurin vastustaja nykyään.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.