WUWT muistaa taas Teslaa


Tesla-autot ovat eräänlaisia ilmastonmuutoksen airueita. Koska en ole talousviisas, en pysty kovin paljoa kertomaan edes Teslan ja ilmastonmuutoksen suhteesta, eli että olisiko Tesla jäänyt kokonaan kehtoonsa, mikäli ilmastonvakiointi ei olisi kohonnut laajasti yleisön tietoisuuteen vai olisiko sen myyntikehitys ollut vain maltillisempi ilman ilmastovaikutusta.

Jokatapauksessa olen huomannut useita Tesla-aiheisia kirjoituksia WUWT-sivuostolla ja ei ole muistiini jäänyt, että olisivat olleet erityisen ylistäviä. Jälleen sieltä löytyy Teslan taloudellisesta tulevaisuudesta huolestumista (Linkki).

Siitäkin huolimatta, etten ole omalla alallani talousasioissa, yritän laittaa jotain linkkejä aiheeseen ja sitten loppuun pari kappaletta mutua. Ensiksikin näyttäisi olevan Tesla-yrityksen tilanne sellainen, ettei tämän vuoden 1 neljännes mene sijoittajien kannalta yhtä hyvin kuin vuoden 2018 viimeinen neljännes (Linkki). Mutta plussalla sentään ollaan, mitä ei ollut tapahtunut koskaan vielä vuosi sitten.

Kuva 1. Teslan S-mallin myyntihistoriaa. Tekijäviite: By Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz) – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41436972

Kuva 2. Teslan X-mallin myyntihistoriaa. Kaappauslähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Model_X

Kuva 3. Teslan malli 3:n myyntihistoriaa. Kaappauslähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Model_3

Kuvista 1…3 näkyy näin maallikolle, etteivät vanhat mallit (S ja X) enää lisänneet myyntiään vuoden 2018 puolella, mutta uusi ”kansanauto” (3) on päässyt ainakin kappalemäärissä aivan toiselle tasolle.

Afrikkalaissyntyinen Elon Musk on kohoamassa USA:n teollisuuden suureksi nimeksi Edisonin, Fordin ja Jobsin rinnalle (Linkki). Näin käynee, ellei kuolema korjaa tai firma mene yllättäen nurin. Jälkimmäiseen vaihtoehtoon en oikein usko, koska Tesla-yritys on ollut suurimman osan elinaikaansa huonommassa hapessa ja silti sijoittajat ovat luottaneet sen tulevaisuuteen. Uskoisin siten rahaa löytyvän, kun muutoin sähköautobuumi näyttää yhä todennäköisemmältä. Nythän useat isot autotehtaakin ovat vakavasti mukana, eikä vain osaamisen esittelyn vuoksi. Se toki kiristää Teslan kilpailuasetelmaa.

Siinä epätodennäköisessä tilanteessa, että Tesla ajautuisi konkursiin, se olisi kova isku sähköautoille, mutta ei enää uskoakseni koko alaa alaspainava. Edellä mainitut suuret autotehtaat ovat jo satsanneet niin paljon sähköautoihin, että täytyyhän niiden pyrkiä saamaan satsauksensa plussalle.

Kun Järvenpäässäkin oli sähköautojen tuotantoa, eikä enää ole, niin menestys sähköautoalalla ei ole mikään automaatio. Sitä samaa kertoo Think Global (Linkki). Olettaisin Muskin oivaltaneen, ettei rikas aja ropposella ja köyhä ei osta roppostakaan, jos se maksaa 30 000$, siis tuplasti enemmän kuin ropposet yleensä (Linkki).  Kun autossa on joku ylivoimainen ja haluttu ominaisuus, kuten Teslan hyvä kiihtyvyys, niin rahakkaita ostajia löytyy aina joku määrä. Karvalakkimalli riittää sitten keskiluokallekin, kun siinä on kova nimi.

Kun olen US:n Puheenvuorossa huomannut, että vailla akateemista luonnontieteellistä sivistystä olevat vihreät ärsyyntyvät tästä, niin pitäähän se toistaa tähänkin: sähköautokaan ei ole liikkuessaan päästötön, koska suuri osa maailman mikromuovisaasteesta syntyy autojen renkaista (Linkki) ja sähköauto tuottaa vähintään yhtä paljon tätä saastetta kuin samaan tarkoitukseen rakennettu polttomoottoriauto tiellä liikkuessaan.  Sähköauton suurempi massa ja suurempi vääntö eivät ainakaan ole vähentämässä näiden saasteiden syntyä. Tässä vaiheessa, kun sähköautoja on vähän, tämä ei tietenkään vielä näy mitenkään erityisesti, mutta jos polttomoottoriautot vähenevät tai kielletään, tämä liikenteellinen saastutus kuitenkin jatkuu, jos ei lisäännykin.

 

Advertisement

One response to “WUWT muistaa taas Teslaa

  1. Ihan vaan ”uutisena” lukijoille: lisäsin auringonpilkkujen seurantaa helpottavan kuvallisen linkin tuohon linkkipalstaan. Kun aurinko alkaa pilkuttaa ”normaalisti”, poistanen linkin tai ainakin sen kuvan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.