Globaali kuukausilämpötilapoikkeama tammikuussa 2019


Kuva 1.

Gistemp-kuukausilämpötilapoikkeama tämän vuoden tammikuulta on äskettäin tullut käytettäväksi, joten jatkan tätä globaalin kuukausilämpötilan seurantaa gistemp-aineiston pohjalta pienin muutoksin edelliseen. Vanhaa ennustekäyrääni (joka ei siis osunut) korvaamassa on tämän vuosituhannen alkukymmenen keskiarvo, punainen viiva y-akselin lukeman 60 tienoilla. Tämä on aika lähellä sitä, mitä ennusteenikin odotti tulevaksi. Vuosi 2000 on jäänyt tästä pois siksi, että gistemp-aineiston ryhmittely jättää sen eri ryhmään kuin muut tämän vuosituhannen lukemat. Siis suomeksi: laiskuuteni on selitys.

Uutta kuvaajassa on vuosien 1980…2018 trendi himmeän vihreällä katkoviivalla ja vielä ohuempana vuosikeskiarvot jaksolle osuvista täysistä vuosista kunkin vuoden kesä-heinkuun vaihteen kohdilla. Trendiä on tarkoitus päivittää, kun uuden vuoden tulokset ovat käytettävissäni. Tämä trendi täyttää sen ilmastotieteen vaatimuksen, että kyse on yli 30 vuoden aineistosta. Jos  kuukauden arvopiste menee tuon trendiviivan alapuolelle, se on silloin loiventamassa trendiä, muutoin päinvastoin tai joskus tasatilanne.

Jos vielä sanon pari sanaa tuosta gistemp-nollatasosta näille poikkeamalämpötiloille, niin sehän perustuu vuosien 1951…1980 keskiarvoon kultakin kuukaudelta.  Joissakin toisissa aineistoissa voi olla toinen vertailuaika, jolloin y-akselin lukematkin ovat erilaiset.

Tammikuu 2019 oli yhden sadasosan viileämpi kuin edeltävä joulukuu, mutta yritän nyt otsikosta jättää pois virherajojen puitteissa tapahtuneet muutokset. Aiempiin tammikuihin verrattuna vuosi 2019 sijoittuu kunniakkaasti 4. sijalle tässä aineistossa.

Kuva 2. Kuvankaappaus 18.2.2019 lähteestä: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva 2 on perinteinen dokumentaatio käyttämästäni aineistosta, aiempaa pitemmältä ajalta, onhan nyt mukana nuo vuosiarvot vuodesta 1981 alkaen. Aineisto elää aina vähän kuukaudesta toiseen, mutta harvemmin uusien mittaustulosten lisäämisen vuoksi, olettaisin. Esimerkiksi edellisen kuukauden, siis joulukuun 2018, lukema on pari pykälää tippunut, joutuen nyt jakamaan historiallisen kakkossijansa. Näin tuoreessa oikaisussa voisikin olla joitain uusia mittaustietoja mukana.

Menossa olevan helmikuun osalta käyttämäni päiväarvot (Moyhu ja Weatherbell) antavat hieman ristiriitaisen kuvan, mutta todennäköisesti ei mitään suurta muutosta ole tulossa. Nasa näyttää toipuneen Trumpin tempuista ja päässeen vanhaan ilmoitusrytmiinsä kiinni. Että olemme kenties jo kuukauden kuluttua taas vähän viisaampia.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.