Öljyuutisia Guyanasta ja kauniita kuvia


Kuva 1. Kaieturin putous on sähköntuotantopotentiaaliltaan maailman suurimpia. Kuvaajaviite: By Sorenriise at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2849679

Nyt uutisoidaan öljynetsintä- ja tuotantoyritys Hessin ja Exxonin Guyanan rannikolla sijaitsevista lupaavista öljyesiintymistä (Linkki). Löysin tämän uutisen WUWT-blogin kautta (Linkki). Kirjoittaja Jason Hopkins näyttäisi olevan huolissaan siitä, miten köyhälle maalle käy, kun se rikastuu. Itse olisin ollut ennemmin huolissani siitä, saako Guyana riittäävää korvausta alueensa luonnonrikkauksien tyhjentämisestä. Sitä paitsi naapurimaa Venezuela on osoittanut, että sopivalla sosialismilla voidaan maan liiallinen öljyllä vaurastuminen torjua.

Edellä olevasta linkistä näkyy, miten öljy-yhtiöiden kurssit ovat kohonneet. Tämä kuvastaa sitä, että sijoittajat edelleen uskovat, että öljyä ei pelkästään löydetä, vaan että sitä myös myydään.

Ilmastoasioihin tämä liittyy mm. siten, että voisiko Pidetään öljy maassa -kampanjointi kohdistua vain köyhään Guyanaan? Kun Kiinalle on annettu kansainvälisessä ilmastopolitiikassa oikeutus savuttaa kivihiiltä päästäkseen tasoihin Iso-Britannian historiallisen savutuksen kanssa, niin eikö pienellä Guyanalla ole oikeus porata öljy saavuttaakseen edes Norjan?

Kuva 1 kertonee osaltaan, että Guyanassa on energiaa, mutta ei niinkään pääomia.

Kuva 2. AOC. Alkuperäiskuvaajaviite: By Senate Democrats – GreenNewDeal_Presser_020719 (26 of 85), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76435793
Kuvan rajaus ja värikäsittely Irfanview’llä: RJ

Kuvassa 2 on Yhdysvaltojen edustajienhuoneen jäsen Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) (Linkki). Hänellä ei taas ole kovinkaan paljon tekemistä Guyanan kanssa tietääkseni, mutta WUWT-blogi on nokkinut häntä sen verran usein, että täytyyhän hänessä jotain olla. Sikseen toisekseen hän on intopinkeenä osallistunut kuvassakin näkyvään ilmastonvakiointihankkeeseen nimeltään Green New Deal. Siitäkin voisi saada kuvansa tänne Roskasaitille. Trumpin jälkeen USA:n äänestäjien mieli saattaa heilahtaa demokraattien suuntaan, jolloin AOC voi kohota korkeallekin. Tältä varalta olisi mielestäni kaunista, jos Suomen eduskuntapuolueet yksimielisesti kutsuisivat hänet Suomeen kyläilemään useammaksi päiväksi vaalien jälkeen. Toki SDP aatemaailmaltaan ilmeisesti lähimpänä puolueena saattaa omia tämän ehdotukseni, mutta minkäpä sillekään voi.

AOC vaikuttaa minusta siis innokkaalta poliitikolta, joka voi päästä vielä pitkälle USA:ssa. Tästä voi seurata sekä hyvää että pahaa. Kauhukuvitelmani on, että AOC USA:n 1. naispresidenttinä tekee USA:sta Pohjois-Amerikan Venezuelan ja laittaa rahapulassa atomiaseetkin huutokauppaan eniten tarjoaville. Ei tässäkään olisi muuten pelättävää, mutta kun en usko, että suomalainen raha riittää ostamaan niitä kaikkia. Siksi Alexandria Ocasio-Cortezin ennakoiva tutustuminen Suomen yhteiskuntaan ongelmineen ja toimivine ratkaisuineen saattaisi pelastaa meidätkin pahimmalta.

Linkkejä Guyanaan

https://fi.wikipedia.org/wiki/Guyana (Linkki) Kooperatiivinen tasavalta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaietur (Linkki) Suomenkielisen Wikipedian kuvasta voinee päätellä, että Kaieturin putouksen virtaama vaihtelee, kun vertaa kuvaan 1.

2 responses to “Öljyuutisia Guyanasta ja kauniita kuvia

  1. Trumpista ei enää voine odottaa mitään hyvää, ei ainakaan täällä asutun mualiman laidalla karhun naapurina. Olisi kyllä lystimpi välillä katsella mediasta vaikka Alexandria Ocasio-Cortezia. Varmaan hän kertoo meille vielä usein viherjournalistien kautta, miten me kaikki pelastumme posket täynnä salaattia kuin hamstereilla.
    Suomessa voisi hyvin jättää öjyt maahan, paitsi jäteöljyt. Malmeista ei tuleville sukupolville jää kuin isoja kuoppia ja jytkyjä madonreikiä maassa. Ehkä vihreä energiakin meille ajastaan riittää, kunhan ilmasto vain lämpiää tarpeeksi? Ilmaston viilentämisen niillä isoilla ja kalliilla tuulettimilla voisi kyllä jo lopettaa!
    Politiikassa vaihtelu joskus virkistäisi, mutta ei kai niin tapahdu meillä Suomessa?

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.