Joulukuussa 2018 globaalisti lämpeni


Kuva 1. Yhtenäinen sininen=gistemp-toteutuma, katkoviiva=apuviiva, punainen=ennusteeni.

Lopultakin joulukuun 2018 gistemp-aineiston globaalit lämpötilapoikkeamat ovat saatavilla. Lämpötila olikin kohonnut selkeästi marraskuusta, 014cK +14cK. Joulukuu 2018 sijoittuu vuoden tilastossa jaetulle hopeatilalle, siis toiseksi eniten lämmenneenä kuukautena. Suhteellisella (celsius) lämpötila-asteikolla se on kuitenkin vuuoden kylmimpiä kuukausia, niinkuin tietenkin absoluuttisellakin asteikolla. Eräs ilmastotieteen sekoittava termi on muuten kutsua celsius-lämpötiloja absoluuttisiksi lämpötiloiksi.

Gistempin poikkeama-arvojen historiassa joulukuu 2018 on toiseksi kuumin joulukuu. Tämä sijaluku ei vaihdu asteikkoa vaihtamallakaan. Vuosien vertailussa vuosi 2018 sijoittuu kunnioitettavalle 4. sijalle kuumimpien vuosien kisassa. Tästä näkyy nyt WMO:kin tiedottavan (Linkki).

Koska tammikuu 2019 on jo menneisyyttä, sen arvot päivätilastoissa viittaavat lievään viilenemiseen verrattuna joulukuuhun 2018. Melko pikaisestihan tuo gistemp-aineiston arvokin pitäisi olla tiedossamme.

Kuva 2. Käyttämäni aineisto, kuvankaappaus 6.2.2019 Lähde: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuvassa 2 perinteinen käytetyn aineiston kuvankaappaus. Kautta linjan on pieni, sadasosan tai parin korotus tullut lämpötiloihin edelliseen verrattuna. Kyse ei siis voi olla mistään yksittäisestä virhearvon korjauksesta tai täydennyksestä, vaan ennemmin jostain alkorytmeistä. En kuitenkaan menisi sanomaan tätä kasautuvaksi ilmiöiksi, koska joskus aiemmin on vastaavaa tapahtunut toiseenkin suuntaan.

Globaali lämpötila ei siis näyttäisi laskevalta, kun jätetään huomiotta tarkastelujakson alkuhuippu.

Ajattelin jatkaa kuukausilämpötilojen seurantaa hieman muokatussa muodossa. ”Tavoitearvoksi” tuli vuosien 2000…2010 keskiarvo, joka on 59,45 cK, eli varsin lähellä arvo 60 cK. Kuva 3 kertoo, mitä mahdollisesti on tulossa.

Kuva 3. Seurantakuvaaja.

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.