Lisääkö lämpeneminen ilman epäpuhtauksia globaalisti?


Kuva 1. Pilvisyys on tärkeä ilmastomuuttuja. Kuvaajaviite: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94295

Uutta tutkimusta pukkaa. Nyt uutisoidaan (Linkki), että ilmastonlämpeneminen lisää ilmakehän epäpuhtauksia (pollution).  Allenin ja kumppaneiden tutkimuksen tiivistelmä kertoo (Linkki), että kyse on ilmastomallinnustutkimuksesta, jossa merien ja mantereiden lämpötilaeron kasvusta johtuvat seuraukset tuottavat lisää aerosoleja ilmaan. Mantereilla lämmennyt ilma aiheuttaa vähemmän sadantaa jne. Scince Science Dailyn uutisessa Allen kertoo, että sadanta on ilmakehän aerosolien poistamisen päämekanismi.

Itse luotan tähän mallinnustutkimukseen suurinpiirtein yhtä paljon kuin siihen, että tänä vuonna vähälumisuus johtuu ilmastonlämpenemisestä. Tutkielman viitteet näyttivät olevan pääosin toisiin mallinnustutkimuksiin tämän aerosoliasian osalta. Pidän itsestään selvänä, että mallinnusta tarvitaan globaalien ilmastovaikutusten ennustamiseen, mutta kun tutkielmasta puuttuu viitteet tähän mennessä tapahtuneeseen aerosolikehitykseen mittauksineen, se aiheuttaa epäilyksiä.

Epäilyksiäni vahvistaa esimerkiksi uutinen (Linkki), jonka mukaan Sahelin vihertyminen johtuu Välimeren lämpenemisestä. Tässä siis Välimerellä saattaisi aerosolitilanne ollakin kehittynyt viitatun tutkielman mukaisesti, mutta Sahelissa ei. Toinen tutkimus (Linkki), jonka sovittaminen tähän aerosolimallinnukseen vaatisi työtä, on  Donohue ja kumppaniden tekemä. Sen mukaan kuivien alueiden lehtipeitteisyys on lisääntynyt CO2-lisäyksen ansiosta globaalisti.

Allenin käyttämä ilmastomalli ei vaikuttaisi huomioineen globaalia vihertymistä CO2-lisäyksen vuoksi. Kun ilmakehän kokonaisvesipitoisuus lisääntyy merien pintalämpötilan kasvaessa, myös sadannalle tulee otollisia hetkiä, kuten juuri nyt Suomessa. Tuulisuusolosuhteiden alueelliset muutoksetkin voivat tuoda sateita rannikkoalueiden kuiville maille, kuten Saheliin.

Tässä vaiheessa voisin uskoa Allenin ennustuksen pitävän paikkansa jossain Gobin autiomaassa, jossa etäisyys mereen on suuri. Globaalisti osuvaksi ennustuksen uskoisin vasta, jos havainnot tukisivat sitä.

Linkkejä aiheen liepeille

https://www.nature.com/articles/nature22030 (Linkki) Cambellin ja kumppaneiden epäsuora mittaus maapallon menossa olevasta vihertymisestä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pilvi (Linkki) Aerosoleista koostuvat pilvet ovat merkittävä ilmastotekijä.

https://www.nytimes.com/2018/07/30/science/climate-change-plants-global-greening.html (Linkki) Globaalia vihertymistä ei kielletä, mutta toimittaja kauhistelee sitä. Sadannan loppuminen mainittu.

https://wattsupwiththat.com/2018/08/14/the-fight-against-global-greening-part-1/ (Linkki) Huvittuneisuutta, kun vihreät pyrkivät mitätöimään maapallon vihertymistä.

 

Advertisement

One response to “Lisääkö lämpeneminen ilman epäpuhtauksia globaalisti?

  1. Huomauttaisin hienovaraisesta informaatiosodankäynnistä artikkeleiden kuvituksen ja sananvalintojen suhteen. Science Dailyn kuvassa on näkyvissä teollisuusperäisiä vesiaerosoleja, minulla taas luonnonllisia vesiaerosoleja. Itse tutkimus ei näyttäisi mitenkään erityisesti keskittyneen ihmistekoisiin saasteisiin.

    Sanan pollution merkitys on suomeksi usein saaste, mutta se kattaa myös luonnolliset epäpuhtaudet, joita saasteella ei tarkoiteta.
    Tutkijoiden valinta tuo pollution, vaikka olisi varmaan täsmällisempikin sana tai sanonta löytynyt käytettäväksi.

    Kaikena kaikkiaan kyse on mielenmuokkauksesta. Lukijani saa ihan itse päätellä, syyllistynkö minä siihen enemmän tässä kuin muut.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.