Kylmyys tyrmää bastardikilpikonnia lämmenneessä meressä


Kuva 1. Bastardikilpikonna. Kuvaajaviite: By U.S. Fish and Wildlife Service Southeast Region – https://www.flickr.com/photos/usfwssoutheast/8904425989/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27105585

Atlantilla elävää bastardikilpikonnaa uhkaa vanhan vaaran yleistyminen: niitä menehtyy kylmätyrmäykseen (cold-stunning). Näin kertoo Science Dailyn eilinen tiedeuutinen (Linkki).  Griffinin ja kumppaneiden tutkielma on netissä kokonaisuudessaan luettavissa (Linkki).

Ongelmat näyttäisivät keskittyvän merialueelle, jonka nimi suomeksi pitäisi olla Turskaniemenlahti (Cape Cod Bay). Se sijaitsee Bostonin suunnalla. Bastardikilpikonnat uiskentelevat lämmenneessä merivirrassa pohjoisemmaksi kuin yleensä aiemmin ja sitten jäävät säiden kylmetessä pohjoiseen avautuvan lahdenpoukamaan loukkuun. Mitään selitystä ei noissa viitatuissa lähteissä anneta, miksei lahden mantereenpuoleisella reunalla oleva leveä kanaali kelpaa näille merikilpikonnille matkalla etelään. On siitä valaatkin mahtuneet menemään, ettei se ainakaan liian kapea ole.

Eipä sillä, ilmaston lämpenemisen aiheuttamaa kylmänkankeutta on voinut esiintyä viime päivinä Chicagossakin (Linkki). The Guardianin otsikossa näkyy lukema -46°C, mutta siinä on jo mukana myös tuulen jäähdytystekijä. Suurista järvistä joku on umpeen jäätynyt, mutta keskiarvo on vasta rapiat 47% (Linkki). Hyvä huomata, että näiden järvien jääpeitteisyyttä on käytetty ilmastonlämpenemisen osoittimena, mutta aiemmin päinvastaisesti: mitä vähemmän jäätä, sitä enemmän ilmasto oli lämmennyt. Nyt sitten lämmennyt ilmasto jäädyttää Suuria järviä.

Ei voi kuin ihmetellä, mitä ilmastonlämpeneminen ei voisi aiheuttaa.

Mainokset

11 responses to “Kylmyys tyrmää bastardikilpikonnia lämmenneessä meressä

 1. Mikäli lämmin aiheuttaisi lapsille sydänvikoja niin ehkäpä tropiikissa syntyneet olisivat jo aikaa sitten poistuneet keskuudestamme ja ihmiskuntaa löytyisi vain sieltä missä ilmasto on riittävän kylmää suojaamaan sydänsairauksilta.

  Liked by 1 henkilö

 2. Bastardikilpikonnien CN-luokitus on 23 vuotta vanha. Erittäin uhanalainen tarkoittaa, että arvellaan kannan putoavan 80% 10 vuodessa. Tämä vuoden 1996 review on siis auttamatta vanha.

  Wikipedia pitäisi päivittää. Vapaaehtoisia? IUCN voi valitettavasti tehdä kuten lystää, joten lähdepuolella on tenkkapoo.

  Tykkää

 3. Tutkailin Kemp’s ridley -konnien tilannetta. Kanta on Meksikossa nelinkertaistunut 90-luvun puolivälistä, jolloin toipuminen oli jo vauhdissa, joten IUCN:n punaisen listan merkintä oli heikosti perusteltu jo 1996. Konnien tilanne on niin hyvä ettei ajsntasaisia kantatietoja tunnu löytyvän, eikä monia sivuja ole päivitetty kymmeneen vuoteen.

  Kysymys on jälleen kerran biaksesta. Huonot uutiset kiertävät mediassa ja pysyvät siellä, koska suojelijoiden rahahanat vaativat korkeaa uhanalaisuusluokitusta. Kellään ei ole juuri intressiä hakea julkisuutta luonnonsuojelun vastustajana. Näin ’äärimmäisen uhanalainen’ -luokitus säilyy, vaikka kanta on kasvanut eikä sillä ole välitöntä hätää (tai hätää ollenkaan, jos pesimäalueet suojellaan ja ravinnoksi käyttäminen pysyy marginaalissa). Konnia pesii noin 10 tuhatta, eli poikasia syntyy miljoona vuodessa.

  https://www.fws.gov/kempsridley/pdfs/KempsRidley_BiNationalTeam_Nov2014.pdf

  Tykkää

  • Vain pari prosenttia konnista pesi Teksasissa 2010. Kanta on globaalistikin kasvanut, ja tosi pitkään, eikä mitään uhkaa 1970-luvun malliin ole.

   Suojelu on onnistunut, mutta aktivistit eivät halua luopua saavutetusta edusta.

   Tykkää

   • Erkki Nimi (jolla on varsin tyylikäs nimimerkki) puhuu asiaa. Näin on mitä moninaisimmat uhkat lajeille on laimentuneet, loppuneet tai jopa kääntyneet vaarallisen suuriksi muulle ympäristölle.

    Syyitä on monia:
    – kun on asiaan on kiinnitetty huolta ja asiaa on seurattu
    – kun ihmisten elinkeinot ovat aluella muuttuneet tavalla tai toisella. Esim. keräilystä palkkaan globalisaatioyrityksissä tai lähelläkin vaikkapa katkarapufarmin töissä.

    Ja näin statukset voisi muuttaa, mutta sekä suojelubusineksen että vaikkapa myös turismin edut estävät suojelustatuksen korjaamista.

    Laajemminkin: Jos puhutaan varsinaisesti nimenomaan ilmastonmuutoksesta (lämpenemisestä), niin onko kukaan vieläkään löytänyt ensimmästäkään lajia tähän liittyen. Vaikka siis yhteyttä rakennetaan, kuvitellaa mediassa vimmatusti hirveissä mittasuhteissa. Ja lapsenmieliset nielee kaiken kuin entinenkin kirkkokansa.

    Tykkää

 4. https://www.gsmfc.org/ann_mtgs/2018-10/Gen_Sess/ 02%2520-%2520The%2520Kemp%25E2%2580%2599s%2520Ridley%2520Binational%2520Project%2520-%2520GSMFC%2520-%2520October%252017,%25202018.pdf

  Tommosen dokkarin perusteella rekisteröityjen pesien määrä viime vuosina on jo ylittänytkin 20.000. Vuonna 2018 rekisteröitiiin n. 18.000 pesää.

  Tietysti itketään budjettileikkauksia, veikkaan että 30 tuhatta menee silti rikki ennen vuotta 2030. Sitä en tiedä, milloin laji lakkaa olemasta ’erittäin uhanalainen’.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.