Aurinko ei pilkuta


Kuva 1. Auringonpilkut tänään. Kuvalähde: https://solarmonitor.org/full_disk.php?date=20190131&type=chmi_06173&indexnum=1#
Kuvankevennys: RJ

Trump on ilmesesti halvaannuttanut globaalit gistemp-kuukausilämpötilamääritykset, ettei tässä kuussa tullutkaan joulukuun 2018 raporttia. Vähän kuin täyteartikkelina jokunen linkki aurinkoon.

Tässä yhteydessä varmaan hyvä mainita, että auringon aktiivisuudesta puhuttaessa puhutaan pääosin sen magnettisesta ja hiukkasaktiivisuudesta, ei niinkään kokonaissäteilyenergiasta. Ja että vaikka ilmaston energiaprosessit ovat lähes täysin auringon energiasta riippuvia, auringon antama energiavirta on varsin tasainen, jolloin ilmastonmuutos ei ole välttämättä auringonmuutoksen aiheuttama.

https://phys.org/news/2018-12-scientists-imminent-sun-cooling-climate.html (Linkki) Uusi aurinkomalli ennustaa seuraavan pilkkujakson olevan hieman nykyistä aktiivisempi. Tämä siis vastapainona niille ennusteille, joiden mukaan pilkut jäisivät kokonaan ilmaantumatta jaksolle 25 ja ilmasto kylmenisi.

https://www.wunderground.com/cat6/Church-Sol-Solar-Cycles-Potential-Impact-Weather-and-Climate (Linkki) Meteorologin näkemys, että aurinkosykleillä voisikin olla ilmastovaikutuksia. Kuvista käy ilmi, että auringon aktiivinen vaihe tuottaa myös UV-säteilyä enemmän kuin pilkuton aurinko. Linkistä kiitokset Judith Curryn viikkokatsaukselle.

https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_activity_and_climate (Linkki) Wikipedia esittänee valtavirtanäkemyksen. Auringon aktiivisuusvaihtelu ei vaikuttaisi nyt ilmastonmuutokseen.

Pilkuttoman tai vähäpilkkuisen auringon kanssa samaan aikaan esiintyy paikoin pakkasia (Linkki). Näillä kahdella ilmiöllä ei ole toteennäytettyä syy-seuraus-yhteyttä. Sen sijaan laajalle USA:han levinneet pakkaset voivat toimia Trumpin avustuksella ilmastopelottelua vaimentavana ilmiönä, tyyliin ”Ilmastonmuutos on peruutettu pakkasten vuoksi”.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.