Suomen kuukaudet lämpenevät vaihtelevasti


Kuvaaja 1.

Itselläni on mielikuva, ettei kunnon marraskuuta ole oikein näkynyt. Osasyynä tähän on varmaan sekin, että olen elämäni aikana muuttanut alemmaksi Suomessa. Vaan kun tuli juuri vertailtua globaaleja kuukausia ja niiden lämpenemiskehitystä, niin pitipä sitten kaivella esille Suomestakin pari mittauspistettä, joista tietoa on saatavilla, eli Kaisaniemi ja Sodankylä. Esimerkiksi joulukuut näyttävät Ilmatieteenlaitoksen graafeissa tältä (Linkki).  Ei tuosta mitään erityistä satu silmään.

Kun ilmatieteenlaitoksella on muita  tilastoja vuodesta 1961 alkaen, tein siitä aloitusvuoden kuvaajaan 1. Kaisaniemessä on kesäkuut jopa aavistuksen viilentyneet. Kesäkuu on hitaamman lämpenemisen kuukausi myös Sodankylässä. Muutoinkin nämä kaksi paikkakuntaa näyttäisivät menevät melko samantahtisesti kuukausien osalta. Maaliskuussa on ehkä isoin ero paikkakuntien välillä, kun verrataan viereisiin kuukausiin. Se marraskuun roudan puuttuminenkin olisi jotenkin näkyvissä, onhan lämpeneminen ollut lokakuuta nopeampaa. Joulukuun nopein lämpeneminen käy yksiin DMI:n tilastojen kanssa, kun pohjoisnavan ympäristö lämpenee juuri talvella, muttei kesällä.

Sitten piti yrittää saada globaali kuukausilämpenemistrendi samaan kuvaajaan. Se vain sattui olemaan vuodesta 1981, joten rajasin myös Suomen aineiston alkamaan tuosta vuodesta. Siitäpä tulikin villin näköinen kuva, eikä sitä edes heti tunnistaisi edellisen sukulaiseksi. Varsinkin Sodankylän joulukuu on ”räjähtänyt”. Osittain tätä selittää aloitusvuoden kylmä joulukuu, jolle tulee painoa lyhyellä aikavälillä turhan paljon.

Kuvaaja 2.

Vain kesä- ja lokakuu näyttäisivät olevan globaalin lämpenemisen tahdissa, muut kuukauden ovat selvästi nopeammin lämpenemässä Suomessa kuin maapallolla keskimäärin. Vaan sehän on oikeasti meripallo, minkä pintalämpötila ei vaihtele samalla tavalla kuin mantereen alueilmastossa. Lumenpuute Lapin turistikeskuksissa ennen joulua on kuitenkin aika lailla linjassa tuon kuvaajan kanssa, vaikkei jokavuotinen asia olekaan.

Ehkä tämä artikkelini lämmittää niidenkin mieltä, jotka nyt kärvistelevät Suomen perinteisessä normaalitalvessa?

Mainokset

3 responses to “Suomen kuukaudet lämpenevät vaihtelevasti

 1. No ei lämmitä. Pitää hakea puita.

  Ei lämmitä sekään, että kun Niinistö pistää retoriikassa ’ilmastonmuutoksen’ kaiken muun edelle, ja Sipilä kehotti tänään kaikkia tekemään enemmän.

  Nyt ei siis puhuta Li Anderssonista eikä Occasional Cortexista, vaan meidän ’oikeistostamme’.

  Tämän hysterian takana on mitä suurimmassa määrin harhautus, joka liittyy RPC8.5:n kutsumiseen nimellä business as usual.

  Juuri nyt löisin vetoa että vuonna 2100 ilmakehässä on kuutisensataa ppm hiilidioksidia, ja yksikään kauhukuvista ei ole toteutunut. Jotain ihmiset silloinkin pelkäävät. Emme vielä tiedä mitä.

  Liked by 1 henkilö

 2. Siinäpä onkin historioitsijoille työmaata, kun etsivät aikaa, jolloin ei olisi ollut, jotain suurta tai jopa maailmanlopunkauhua. Syntiemme tähden.

  Tykkää

  • Politiikkojen työmaalta kuulostaa tuo pelonaiheiden keksiminen johon sitten heillä on ratkaisu.
   Esimerkiksi kun ilmasto ei sitten lämpenekään niin politiikot voivat väittää uhanneen lämpenemisen tulleen torjutuksi ainoastaan heidän keksimillään hiiliveroilla ja tilisiirroilla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.