Sähkö kallistuu


Kuva 1.

Sähkön hinnan kohoamisesta uutisoidaan (Linkki). Haalin Fortumin Valppaasta muutamia tammikuun tilastoja 24. päivään saaakka. Ehkä outo katkaisi nyt johtuu vain siitä, ettei tässä tammikuussa ole vielä ehditty pitemmälle. Kuvassa 1 on kyse pörssisähköhinnoista, joilla kuluttaja voi sähköä ostaa, jos tekee asianmukaisen sopimuksen sähköenergiayhtiön kanssa. Siirtohinnat ovat sitten eri asia ja riippuvat paikkakunnasta.

Jos tarkastellaan vuosia 2015 ja 2018, niin niistä löytyy yhtenevyyttä mm. hinnan ”perustasossa”, joka on hieman alle 4 senttiä kilowattitunnilta. Tästä perustasosta on sitten hintahyppyjä ylöspäin varsinkin vuoden 2018 tilastoissa, mutta myös harvakseltaan notkahduksia alaspäin. Tämä vuosi 2019 on epäselvempi tuon ”perustasonsa” suhteen, mutta sellkeästi korkeammalla mennään paria notkahdusta ja vertailuvuosien hintapiikkejä lukuunottamatta. Esillä olevien tammikuun tuntien keskihinnat ovat 4,50 (v2015), 4,93 (v2018) ja 7,07 c/kWh (v2019). Voisin pitää tuollaista 10% hinnan kohoamista kolmessa vuodessa  vielä normaalina, kuten vuosien 2015 ja 2018 välillä on tapahtunut, mutta nyt onkin sitten hypätty yli 40% vuodessa.

Nythän joku sanoo, että tämä johtuu tämän tammikuun pakkasista. Ei johdu pelkästään, vaikka toki tuossa jotain pakkaslisääkin varmaan on. Nimittäin ei kesällä 2018 enää ollut edullista sähköä verkossa. Se taas viittaa siihen, ettei tuulivoima alennakaan kuluttajahintoja, olipa sitten kesä tai talvi. Kuivilla pakkasilmoillahan ei paljon tuulekaan, että nyt sitten ei tule sitä vähääkään apua tuulivoimaloista.

Olkiluoto 3:sta taitaa sittenkin tulla kannattava voimala, jos sähkön hinnat kohoavat tätä tahtia. Tuoreimpien tietojen mukaan se otettaisiin tuotantokäyttöön jo ensi vuonna (Linkki). Hitaasti hyvä tulee (Linkki), sanotaan. Toivoisin, että  OL 3 pystyisi palauttamaan tuon ”perustason” lähemmäksi vuosien 2015…2017 tasoa. Parempi katehan syntyy kovemmalla hinnalla myyden, että …

Omakohtaisesti tämä tuli koettua niin, että naapurin vihjeestä vaihdoin tuohon Fortumin tunnin tarkkaan pörssisähköön jokunen vuosi sitten. Alkuunsa tuntui noita alennusmyyntinotkoja löytyvän mukavasti, mutta sitten ne harvenivat ja niiden kyttääminenkin alkoi kyllästyttää. Vuoden 2018 keväällä alkoi kiinnittää huomiota myös se, että perustaso oli pysyvän tuntuisesti kohonnut. Vaihdoin Keravan Energiaan, jolloin sain myös sen kuukausittaisen perusmaksun pienemmäksi, ollen nyt 1,5€ kuukaudessa energiasta. Fortumilla tuo näkyi olleen 4€. Sähkönsiirrostani huolehtii Caruna reilun 18 € perusmaksun kera kuukaudessa. Korkeat perusmaksut ovat sillä tavalla ympäristöhaitallisia, ettei energiankulutuksen säästäminen kovin hyvin kannata, kun kiinteät perusmaksut eivät säästämällä alene. Maksat, vaikket käytä.

Hauskana havaintona nyt on se, että Keravan Energian minulta perimä ”muun ajan” sähkö on hinnaltaan reippaasti alle pörssisähkön. Tämä tilanne ehkä jatkuu kohdallani vielä reippaan vuoden eteenpäin, sopimuksen mukainen hintahan on 24 kuukaudeksi kerrallaan. Kalliimpi ”talviarkipäivän” sähkö on sekin laskussani ”vain” viisi ja puoli senttiä kilowattitunnilta, jonka alle ei pörssisähkössä näyttäisi nykyään menevän kuin satunnaiset notkahdukset. Ei paha.

Pitemmällä tähtäimellä sähkölämmitteisissä asunnoissa asuville voi tulla ongelmia, jos hintakehitystä ei saada korjattua. Minua ei haittaisi, vaikka lämmityssähköä käyttävät asukkaat vapautettaisiin sähköverosta. Käytänhän sitä samaa päästötöntä sähköä, kuin millä monin tavoin tuetut sähköautotkin liikkkuvat. Luulisi maailman pelastuvan?

 

Mainokset

4 responses to “Sähkö kallistuu

  1. Keravan Energia ei ehkä osta pörssisähköä, vaan pörssi on jämäsähköjen jälleenmyyntipaikka?

    En tunne sähkömarkkinoita, mutta loppuasiakasta tässä vedätetään mennen tullen ja viranomaisia siinä ohessa.

    Tykkää

  2. Miten voisikaan olettaa, että tuulivoima alentaisi energian hintaa vaikkapa tuulen voimistuttua, kun verovaroja tuotantotukeen kuluu silloin enemmän ja nuo tuet on otettava veroista, verot työstä, työ energiasta ja energia energiantuotannosta. Energian tuotantoa siis tarvitaan enemmän silloin kun tuulimyllyt pyörivät, nehän eivät vielä tai koskaan tuota edes sitä, minkä niiden perustamis- ja toimintakulut ovat.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.