Ilmastonmuutos aiheuttaa vähä- ja runsaslumisuutta


Monet ovat varmaan törmänneet väitteisiin, että ilmastonmuutos vähentää lumipeitettä ja lumisateita (Linkki) (Linkki). Nyt sitten on uutisissa lumikaaosta (Linkki) Itävallan suunnalla ja harvinaista lumisadetta Arizonassa (Linkki). Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen, nimittäin tähän saumaan sopii erinomaisesti ennusteet äärisäiden lisääntymisestä. Kreikassa se nyt vain tarkoittaa äärikylmää, mutta koettakaa kestää.

Kun ilmasto on kaikkialla läsnä ja sää milteipä kaikkialla maapallolla vaihteleva, aina voi löytää esimerkkejä ilmastonmuutoksesta, vaikka kyse olisikin vain sään vaihteluista. Odottelen uutisointia ilmastonmuutoksen aiheuttamista lumisateista.

Mitä säähän tulee, niin kuvassa 1 on Norjan ilmatieteen laitoksen reilun viikon ennuste Järvenpäähän. Ihan normaalia talvisäätä lupaa.

Mainokset

6 responses to “Ilmastonmuutos aiheuttaa vähä- ja runsaslumisuutta

 1. Joulukuun katsauksessa NISDC sivuilla oli tieto että Pohjois-Amerikassa oli suurin (km2) marraskuun lumipeite maassa vuoden 1966 jälkeen.
  Ja siellä oli myös tilastoa, josta näki että lumipeitteen laajuus oli ollut keskiarvon yläpuolella viimeiset 9 vuotta, yhtä vuotta lukuunottamatta.
  Eikä luoteisväylä avautunut viimevuonna ollenkaan, tämä oli kyllä jo marraskuun katsauksessa.
  Hyväähän se lumisade Keski-Euroopassa tekee, kun on oltu vuoristo jäätiköiden sulamisesta huolissaan. 4 tai 5 metriä lunta jäätikölle tekee hyvää.

  Liked by 1 henkilö

 2. Ilmastonmuutos tarkoittaa sitä, että ilmasto muuttuu – ja yleensä lämpötila nousee. Maapallon eri alueilla sademäärä lisääntyy tai vähenee – Suomessa lisääntyy. Lämpötilan noustessa haihdunta kasvaa ja lisääntyvä sade on yleistä.
  Kun sade tulee pakkasella, sataa kosteus lumena. Kun lämpötila on plussalla, sataa vettä ja lumi sulaa. Lumipeite on siis kahden asian summa – sademäärän ja lämpötilan. Myös Etelä-Euroopassa on pakkaspäiviä – vuoristoissa yleisestikin. Lisääntyvä sade näkyy siellä kasvavana lumipeitteenä.
  Maailman yksi tärkeimmistä ilmastonmuutoksen ongelmista on se, että keväällä vuoristojen lumipeite (ja jäätiköt) sulaa liian nopeasti ja näin maatalouden keinokastelun kannalta tärkeät joet kuivuvat jo ennen kasvukautta.

  Tykkää

  • Himalajan vuoriston vaikutusalueelta en löydä selkeää merkkiä tuollaisesta ilmastonmuutoksen vaikutuksesta riisisatoihin tältä sivustolta:
   http://ricepedia.org/rice-around-the-world/asia
   (Lista maista oikeassa reunassa)
   Pääsääntöisesti huippusadot osuvat tilaston muutamille viimeisille vuosille.
   Tuollakin ricepedia-sivustolla toki ennustellaan ilmastoennustelujen pohjalta, että ongelmia olisi tulevaisuudessa edessäpäin. Koska ilmastonmuutos on ollut menossa jo pitempään, niin olisi tuon haitan jo luullut näkyvän. Uskoisin siis, että globaalisti riisisatoihin ilmastonmuutoksella on ollut positiivinen vaikutus toistaiseksi, vaikkei se ainoa selitys olekaan satoisuuden kasvulle.
   Globaalistihan lähes kaikkien viljelykasvien satoisuudet ovat kasvussa, joten miten ne ilmastonmuutoksen jo aiheuttamat haitat oikein näkyvätkään?

   Tykkää

  • Ilmaston lämpeneminen on yhdistetty lumien puutteeseen niin monta kertaa ilman että FMI:n tai minkään tieteellisen osapuolen puuttumista, että on ihan turha esittää tässä oppositiota. Konsensus toimittajien keskuudessa on, että ilmaston lämpeneminen vie lumet ja jäät.

   Tämä näkyy julkisessa keskustelussa keskustelun puutteena.

   Ongelmahan tässä on, että lumien osalta tämä ei ollenkaan paikkansa, eikä Grönlannin sulaminen Al Gore -tyyliin ole sekään mikään fakta tai oikea riski.

   Jos tiedemiehet ampuisivat tosissaan alas alarmismia, voisivat skeptisemmät suhtautua vakavammin varoituksiin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.