Atlantin hurrikaanikausi 2018 oli vilkkaahko


Kuva 1. Vuoden 2018 hurrikaanien reitit Pohjois-Atlantilla. Kuvaviite: By TheHurricaneEditorMaker – Created using WikiProject Tropical cyclones/Tracks. The background image is from NASA [1]. The tracking data is from the National Hurricane Center’s Atlantic hurricane database, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66539025

Vuoden 2018 hurrikaanikausi Atlantilla vaikuttaa taputellulta. Virallisestihan kausi päättyy marraskuun viimeiseen päivään, mutta sen jälkeen vuoden loppuun asti myöhästyneetkin nimetyt myrskyt lasketaan kaudelle kuuluviksi. Nyt ei ole näitä myöhästyjiä näkyvissä, eikä ole vuottakaan enää paljon jäljellä. Keskimäärin kausi oli jonkinveraan vilkkaampi kuin pitemmän ajan keskiarvo. Kuvasta 1 näkyy, että myrskyjä on riittänyt niin Pohjois-Amerikan kuin Euroopankin mantereelle.  Michael-hurrikaani jopa ylti molemmille, selvittyään itäisestä USA:sta se ilmaantui vielä Portugalin rannikollekin.

Kuva 2. Ennen hurrikaanikauden alkua tehtyjen ennusteluiden vertailua. Aineistolähde: https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Atlantic_hurricane_season

Vakioennusteluni sijoittui tällä kertaa vasta veikkaajien keskikastiin, vaikka virhesumma oli selvästi pienempi kuin edellisenä vuotena 2017, jolloin taas olin ylivoimaisesti paras hurrikaaniennustelija tällä samalla veikkauksellani. Voisi ajatella, että tänä vuonna ennustaminen olisi ollut helpompaa, mutta…

Kun laajensin hurrikaaniveikkailujen aikajännettä hurrikaanikaudelle saakkaa, havaitsinkin varsin oudon ilmiön. Minua paremmilta, tai vähintään yhtähyviltä, näyttäneet veikkaajat (TSR ja CSU) ovatkin veikanneet huonommin kauden aikana kuin ennen sitä. Tämä jos mikä kertoo jotain ilmastotieteen ennustekyvystä tällä osa-alueella. Onhan näilläkin ennusteilla toki viihdearvoa, kuten olen jo aiemmin todennut.

Mainittakoon tähän väliin, että löysin jälleen tri Mauen sykloniseurantasivuston (Linkki), joka oli vaihtanut toistamiseen osoitettaan. Näkyy kuvallisena tuossa linkkipalstallani.

Kuva 4. Globaali tilanne CSU:n mukaan. Kaappauslähde 20.12.2018: http://tropical.atmos.colostate.edu/Realtime/

Kuvassa 4 on, tai pitäisi olla, globaali syklonitilanne 19.12.2018. Erot Wikipedian tilastoihin Atlantin osalta myrskyjen lukumäärissä ovat niin häkellyttäviä, että herää epäilys, että Koloradossa on sössitty muutakin kuin hurrikaaniveikkaus. Sivulla puhutaan ylläpitotauosta, mutta senhän ei pitäsi sotkea jo kirjattuja lukuja. Koloradolla energiaa olisi Atlannin hurrikaaneissa ollut kolminkertaisesti keskivertoon nähden kun tri Mauen taulukossa plussaa on 27%. Koloradossa on tiputettu ykkönen Atlantilta edestä pois ja siirretty desimaalipistettä yksi väli oikealle? Tyynenmeren tilastoissa desimaalipistettä hilattu vasemmalle? Koko pohjoisella pallonpuoliskolla olisi Koloradon mielestä energiaa sykloneissa ollut vajaat 30% enemmän kuin normaalisti kun taas nyt luotettavammalta vaikuttavassa tri Mauenin tilastossa ylitystä on reilummin. Eteläisellä pallonpuoliskolla on kesäkuun jälkeen yleensäkin hiljaista. Globaalisti ei siis mitään gauheaa, mutta Koloradossa ollaan pahasti pihalla.

 

 

 

Advertisement

One response to “Atlantin hurrikaanikausi 2018 oli vilkkaahko

  1. Kun Kolorado näyttää nyt päässeen takaisin tolkuilleen, niin kuvankaappausessani näkyvä virhe vaikuttaa tehdyn niin, että energiasarakkeenkin lukuja on kohotetty yksi rivi ylöspäin. Esimerkki tieteen itsekorjauskyvystä, että tiede korjaa tekemänsä virheet? Se tosin jää hämäräksi, että miksi Kolorado alunalkaen meni tekemään tuon alkeellisen virheen?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.