Marraskuussa 2018 globaalisti viileni


Kuva 1.

Marraskuun 2018 gistemp-kuukausilämpötilapoikkeama-aineisto saattoi tulla ulos jo muutama päivä sitten, mutta selaimeni näytti vanhaa tiedostoa jostain välimuistista, kunnes pakkopäivitin sivun. Vaan eipä tämä nyt parista päivästä ole kiinni. Edellisen lokakuun heilahdus tuli miltei kokonaan takaisin marraskuussa 2018, mutta jälleen joulukuussa on päiväaineiston perusteella odotettavissa lähemmäksi lokakuun lämpötilapoikkemaa. Seuraamani päiväaineistot eivät näyttäisi olevan kuukausilämpötiloiltaan ihan yksi yhteen gistemp-aineiston kanssa, mutta usein sentään muutoksen suunta on sama.

Kuvassa 1 näkyy tilanne vuosien 2015-16  El Niñon huipun jälkeen. Olennaista muutosta globaalissa lämpötilapoikkema-arvossa ei ole ei ole tullut sitten elokuun 2016. Kausivaihteluahan on vuosittain useampi celsiusaste, mutta se on tässä tarkastelutavassa poistettu.

Kuvassa 2 on perinteinen todiste käyttämästäni aineistosta. Tarkkaan seuraten on huomattavissa mm. se, että kaikki kuukausikohtaiset oikaisut, mitä kuvassa 1 esitettyyn aikaväliin on aineistossa tapahtunut, ovat olleet lämpötiloja alentavia. Oikaisuja ei ole joka kuukaudelle, eivätkä ne ole suurimmillaankaan kuin itseisarvoltaan 2 cK.

Marraskuu 2018 oli gistemp-aineistossa jaetulla viidennellä sijalla marraskuista. Kuvassa 2 näkyy jo myös ”vuodelle 2018” laskettu D-N-keskiarvo, joka siis on joulukuun alusta 2017 maraskuun loppuun 2018. Se on neljänneksi lämpimin arvo aineistossa ja sitä neljättä sijalukua povataan ilmeisesti myös muiden aineistojen pohjalta tälle vuodelle (Linkki). Eipähän ole jääkautta näkyvissä ikkunastakaan katsottuna.

ENSO on edelleen El Niño -hälytystilassa, vaikka Tyynenmeren keskialueen lämpötilat ovat El Niño -rajat yli. Tämä johtuu siitä, että El Niño -ilmiö vaatii vielä JFM-jaksonkin ylityksen, että ilmiö hyväksytään ilmiöksi.  Siis maaliskuun jälkeen tiedämme, oliko nyt El Niño jo voimassa. Sanoisin, että on, muttei ilmeisestikään mikään aivan ennätyslämmin El Niño kumminkaan. Kuva 3 ei sinänsä kerro kuumuudesta mitään täsmällistä, mutta kun El Niño näyttäisi painuvan alle 50% todennäköisyyden kesällä 2019, ilmiön ennustettu lyhyys viittaa vaimeuteenkin. Jää nähtäväksi, paljonko piikkiä tulee globaaliin lämpötilaan.

Tarkoitus on jatkaa tätä kuukausiseurantaa ensi vuoden puolellakin, mutta vuoden 2019 aineistoon muokata kuvaajaa hieman, koska tekemäni ennustekin menettää ajankohtaisuutensa. Ennusteeni ”tavoite” oli palata vuosituhannen alkuvuosien lämpötilaan, jota siis ei ole tapahtunut.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.