Eteläisen mannerjään sulaminen hidastanee ilmastonlämpenemistä


Tri Curryn mainiosta viikkokatsauksesta joulukuun alusta löytyy useampiakin mainitsemisen arvoisia viittauksia (Linkki). Otan tähän vielä tiedeuutisen Etelämantereen jäätiköistä (Linkki). Mallinnuksen mukaan, jos eteläinen mannerjäätikkö sulaa, se toki kohottaa merien pintaa, mutta samalla aiheuttaa jarrustusta ilmaston lämpenemiselle. Jarrutus ei sentään ole käänteentekevä, vaan standardiennusteeseen verrattuna uusi mallinnushavainto toisi reilun kymmenen vuoden aikalisän.

Mallinuksiin ei mielestäni voi täysin uskoa, vaan parempia ennusteita ei toki saa hihasta ravistamallakaan. Tässä tapauksessa tutkielmassa ei esimerkiksi mainita albedon muutosta ollenkaan, vaikka eteläisen merijään laajuus muuttuukin merkittävästi. Täytyy toivoa, että albedon muutos on ollut mallissa mukana. Eteläisellä merijäällä on se ero pohjoiseen, ettei eteläinen merijää ole navalla, vaan lähempänä sitä etäisyyttä, millä Baltianmeri on pohjoisnavalta. Siis eteläinen merijää on paremmin auringonvalon piirissä, joskin pilvisyys vaikuttaa tietenkin paljon merijään albedovaikutukseen.

Bronselaerin ja kumppaneiden tutkimusta voinee pitää merkkinä siitä, ettei kaikkia ilmastonmuutosta hidastavia palautteita ole vielä kunnolla tutkittu. Pienenä ihmettelynä sitten se, etteivät Science Daily tai Phys.org näyttäisi uutisoineen tästä tutkimuksesta vaikka se julkaistiin Naturessa.

Linkkejä aiheeseen

https://www.nature.com/articles/s41586-018-0712-z.epdf?referrer_access_token=4Exo3OThfuHbCGyVvZPHRNRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0N3uIIFzSxJOTAHZ7nusJst8SZdfbj6Meeh33A6s6yMOT2egxmJvZrCgjXj_qOa8ys-fH_88jl5X6vlT-2iARDrmbtx5Eqtnz3-g9XvD5p4TjVLepVz4PncdZ_Up47pQXugkKK4pQla2aHYlFIcaInl3yrcbBRaxPxP6LnC-rphyLW5AMjGPEjhys-pgddTzO2J_IFwN1js57Qsz3wtJe49wSrElOogmEJydjJdDM8Jdg%3D%3D&tracking_referrer=www.carbonbrief.org (Linkki) Hyvässä lykyssä tutkielma on luettavissa tästä linkistä.

https://wattsupwiththat.com/2018/11/21/antarctic-melting-slows-atmospheric-warming-and-speeds-sea-level-rise/ (Linkki) WUWT-sivustolla on Eurekalertin lehdistötiedote ja keskustelua.

https://www.bas.ac.uk/media-post/discovery-of-high-geothermal-heat-at-south-pole/ (Linkki) Etelämantereen jäätikkö voi romahtaa ihan luonnollisistakin syistä. Nyt on löydetty uusia geotermisiä lämmönlähteitä jäätikön alta. Yllä artikkelissa viitattu tutkimus ei ota tähän kantaa, mutta kyllä sitä makeaa sulavettä ainakin tulisi romahduksen jälkeen. Meri siis voisi kohta yli pahimpien uhkakuvien, mutta ilmasto ehkä jopa jäähtyisi.

Advertisement

3 responses to “Eteläisen mannerjään sulaminen hidastanee ilmastonlämpenemistä

 1. Sanot:
  ”Mallinuksiin ei mielestäni voi täysin uskoa, vaan parempia ennusteita ei toki saa hihasta ravistamallakaan. ”

  Samaa mieltä. Eli siis yhtä huonoja ennustuksia saamme hihasta ravistelemalla.

  ”Tässä tapauksessa tutkielmassa ei esimerkiksi mainita albedon muutosta ollenkaan, vaikka eteläisen merijään laajuus muuttuukin merkittävästi. ”

  Näin. Albedon hirveästä vaikutuksesta on kouhkattu paljon pohjoisen arktikan osalta. Mutta voi, kun se eteläinen merijää oli vuosikausia huomattavan laajaa. Siksi kenties siis samat luonnonlait ei toimikaan etelässä niinkuin pohjoisessa vastuullisten tukijain maailmassa.

  ”Eteläisellä merijäällä on se ero pohjoiseen, ettei eteläinen merijää ole navalla, vaan lähempänä sitä etäisyyttä, millä Baltianmeri on pohjoisnavalta. Siis eteläinen merijää on paremmin auringonvalon piirissä, joskin pilvisyys vaikuttaa tietenkin paljon merijään albedovaikutukseen.”

  Eli edelleen uudelleen kommetti toimii.

  Tähän liittyy mielenkiintoinen aprikointi: Kun jos napojen merijää vähemmän, pienemmältä alueelta suojelee meren lämmön haihtumiselta ilmaan, niin se ei myöskään suojele, estä sen lämmön karkaamista ilmasta edelleen avaruuteen. Eli lisääntyvää ulossäteilyä avaruuteen napalaueilla. Siis viilentävä vaikutus. Kenties yksi esimerkki tasapainottavista palautteista.

  Tykkää

  • Tähän liittyy mielenkiintoinen aprikointi: Kun jos napojen merijää vähemmän, pienemmältä alueelta suojelee meren lämmön haihtumiselta ilmaan, niin se ei myöskään suojele, estä sen lämmön karkaamista ilmasta edelleen avaruuteen. Eli lisääntyvää ulossäteilyä avaruuteen napalaueilla. Siis viilentävä vaikutus. Kenties yksi esimerkki tasapainottavista palautteista.

   No siis faktat menee näin.

   Kun merijää sulaa, albedo laskee ja tulee lämmittävä takaisinkytkentä. And oceans will boil.

   Kun jää lisääntyy, meren jäähtyminen vähentyy, ja kysymyksessä on lämmittävä takaisinkytkentä. And oceans will boil.

   Oliko kysyttävää? Muista, kaikki data on julkaistavissa ja hyväksyttävissä, kun otat oikean näkökulman.

   Muistat vielä, että 1750 oli optimaalinen ilmasto, mistä on siis menty alaspäin eli ylöspäin.

   Tykkää

   • Kiitos kommentista. Niinhän se menee. Nyt on vaan sellainen aikakausi, että kaikki aiheuttaa lämpenemistä ja lopuksi ’And oceans will boil.’.

    Ainakin Krakovan ympäristön pellot saa ravinteita, kun ovat siellä laihialaiseen tapaan lannoittamassa peltoja paskaa puhumalla ilmastokokouksessa.

    Tosiaan 1700-luvun ilmasto olisi varmaan ihanneilmasto monelle idealistille. Noin niistä ajoista se Ruunebergkin satuili ihanasta luomuelämästä Saarijärven Paavon tapaan. Vieläkö lukevat sitä kouluissa opiksi ja ojennukseksi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.