Jäätikkö vulkaanisella alueella voi tuottaa metaania


Kuva 1. Panoraamaa Sólheimajökullin maisemista. Lähdeviite: By Jordan Parker – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67750087

Uusi tutkimus kertoo Phys.orgin uutisoimana uudesta löydöstä (Linkki), Katla-tulivuoren läheinen Sólheimajökull-jäätikkö tuottaa päivittäin 41 tonnia metaania.

Toistaiseksi tuntemattomat luonnon ”kasvihuonekaasujen” päästöt kaatuvat ilmastolaskennassa helposti ihmisen syyksi, niin tässäkin tapauksessa on voinut käydä. Mutta tarkemmin lukien uutinen kertoo erikoisista olosuhteista juuri Katlan tapauksessa, jolloin samaa metaanipäästöä ei esiinny läheskään kaikkialla, missä on jäätikköjä vulkaanisella maaperällä. Nimittäin metaani on mikrobiologista alkuperää, kun vulkaaninen lämpö on tuottanut sopivat olosuhteet jäätikön alle. Mutta jäätikön pohjasta virtaava metaanipitoinen vesi kohtaa normaalisti jäätikön päältä tulevan hapekkaan veden, jolloin metaani hapettuu hiilidioksidiksi. Tämä taas on veteen paremmin liukoista ja ilmakehässä vaikuttavalta lämmöneristysarvoltaan paljon heikompaa ainetta. Katlan vulkaaniset kaasupäästöt vain ovat tehneet sulavesivirrasta vähähappista, jolloin jäätikön pohjalla syntyvä metaani pääsee aina ilmakehään saakka.

Kun viitattu Burnsin ja kummpaneiden  tutkielmakin näyttää olevan kokonaisuudessaan luettavissa (Linkki), annan asiantunteville kommentoijilleni tilaisuuden korjata käsitystäni, joka syntyi vain tuo uutinen lukien. Siis että tämä on vain karkeata kuvaa osaltaan tarkentava tutkimus, joka ei tee isoa muutosta ilmastomalleihin tai ilmastopolitiikkaan.

Advertisement

2 responses to “Jäätikkö vulkaanisella alueella voi tuottaa metaania

 1. Asiantunteva kommentoija ottaa haasteen vastaan:

  Siis 41 tonnia metaania päivässä? Eli reilusti alle miljoonasosa ihmiskunnan jokapäiväisistä fossiilienergian käytön aiheuttamista kasvihuonekaasujen päästöistä.

  Metaani on toki voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi, jota ihmiskunta pääasiassa tupruttelee, mutta sekin muuttuu ilmakehässä melkoisen nopeasti ihan tavalliseksi hiilidioksidiksi.

  Eli tuo ei todellakaan taida tehdä mitään muutosta ilmastomalleihin tai ilmastopolitiikkaan. Joten mikä mahtoi olla postauksen pointti?

  Ja hieman laajemmin pohdittuna, tuo yhden pienen jäätikön päästelemä metaani on vain hyvin pieni osa kokonaisuudesta. Jos ja kun kaikki arktiset alueet alkavat päästellä merenpohjissa ja ikiroudassa ym. olevaa metaania ilmakehään, palauteilmiönä ihmiskunnan tupruttelujen aiheuttamalle ilmaston lämpenemiselle, niin se ei sitten todellakaan ole enää luonnollista eikä hyvä juttu.

  Tykkää

  • Löytyi joku asia, mistä emme olekaan eri mieltä?
   ”Eli tuo ei todellakaan taida tehdä mitään muutosta ilmastomalleihin tai ilmastopolitiikkaan. Joten mikä mahtoi olla postauksen pointti?”
   Minusta on aika ihmeellistä, että jäätikkö tuottaa metaania. Ihmeellisyys itsessään riittää minulle kirjoitamisen syyksi. Toisekseen artikkelini pyrkii ennaltaehkäisemään liioittelevia päätelmiä tästä tieteellisestä havainnosta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.