Lokakuussa 2018 globaalisti lämpeni


Kuva 1.

Jälleen se aika kuusta, että gistemp-aineiston edellisen kuun tilanne on käytettävissä. Tällä erää muutosta onkin tullut niin paljon syyskuusta lokakuulle eli sellaiset 25 sadasosa-astetta, ettei voi olettaa jälkioikaisujen muuttavan kuukausien lämpötilaeroa toisenmerkkiseksi. Näinhän kävi juuri elo-syyskuuvertailulle. Nopea vilkaisu vanhaan aineistoon kertoo, että tammikuu 2017 on lämmennyt ensimmäisestä poikkeama-arvosta 92 cK nyt arvoon 98 cK. Tämä antanee osviittaa siitä, miten suuri muutos kuukausiarvoihin voi vielä ensimmäisen julkistuksen jälkeen tulla.

Lokakuun kuukausiarvo on tämän vuoden lämpimin ja kaikista gistemp-aineiston lokakuista toiseksi lämpimin. Pitempään aikaan ei myöskään ole näkynyt kuvan 1 lyhyen mittausaikavälin keskiarvon ylityksiä, mutta nyt meni kuumemmalle puolelle. Tässä voisi muuten jo arvella tulevaksi ennustetun El Niñon jo jotenkin puskevan lämpöä, paitsi kun päivittäiset mittausarvot näyttävät tälle marraskuulle toistaiseksi vain keskimääräistä arvoa ja viimeiset lukemat ovat vielä syöksyssä kylmempään päin.

Kokonaisuus näyttää siltä, ettei sitten vuoden 2016 El Niñon jälkeen ole ilmasto viilentynyt. Kun tuo historiallisen kuuma vaihe on mukana kuvaajan alussa, apuviivana käyttämäni trendiviiva on alaviistoon, mutta sitä ei siis pidä tulkita yleiseksi ilmaston jäähtymiseksi.

Kuva 2 on jälleen dokumentoimassa juuri käyttämääni aineistoa. Sehän muuttuu kuukausittain sen verran, ettei pelkällä linkillä pysty osoittamaan, että on toiminut virheettömästi.

Vertailuksi linkki Bob Tisdalen toisenlaiseen tarkastelukulmaan kuukausiarvoihin pohjautuen (Linkki). Tämä tarkastelutapa herätti minussa yhden laskentaidean, jonka yritän vielä toteuttaakin. Muutoin tuosta riittävän pitkän aikavälin kuvaajasta on sanottava, että lämpeneminen vaikuttaa melko tasaiselta, muttei ole vielä ylittänyt vuodenaikavaihtelun määrää. Tämä vaihteluhan on pidetty melko hyvin yleisöltä ja ilmastotieteen opiskelijoiltakin piilossa.

 

 

15 responses to “Lokakuussa 2018 globaalisti lämpeni

  • Olen tainnut kertoa sinulle jo aikaisemminkin, että ilmasto ei lämpene ja kylmene kuukausittain. Se on lämmennyt jo yli 100 vuotta, joista viimeiset 40 vuotta melkoista haipakkaa, noin 0,8 astetta eli noin 0,2 astetta per vuosikymmen.

   Yksittäisten kuukausien ja myös vuosien tuijottaminen ei ole mitään muuta kuin kirsikanpoimintaa. Ja kirsikanpoiminnan tekeminen voimakkaan El Ninon huipun jälkeen on vielä harhaanjohtavampaa.

   Tykkää

   • Sinulla on ärsyttävä tapa kommentoida niin, että syntyy vaikutelma, ettet ole lukenut sitä, mitä kommentoit. Esimerkiksi tätä kohtaa tekstistäni: ” Kun tuo historiallisen kuuma vaihe on mukana kuvaajan alussa, apuviivana käyttämäni trendiviiva on alaviistoon, mutta sitä ei siis pidä tulkita yleiseksi ilmaston jäähtymiseksi.”
    Anglismitkin ärsittävät minua.

    Tykkää

   • Kyllä minä luin tekstisi kokonaan. Mutta edelleenkin ihmettelen, miksi tekstisi alussa on harhaanjohtava kuva, jota jouduit itsekin oikomaan tekstissäsi. Vanhaa sananlaskua lainaten, joillekin ihmisille yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa sen alla.

    Tykkää

 1. Kommentoijat, joilla on vanhoja kaunoja toisaalta, voinevat maltaa mielensä ja olla kommentoimatta toistensa ominaisuuksia yms. täällä Roskasaitilla.

  Mitä tulee kuvatekstien mahdolliseen puutteellisuuteen tai vähäisyyteen tässä kuukausiraportissa, niin kun kyse on toistuvasta sarjasta, olen ajatellut, että lukijat ovat tutustuneet aiempiin kuukausiin, joissa niitä selityksiä on ollut enemmän. Uusille lukijoille tietenkin vähän vaikeaselkoisempaa.

  Tykkää

 2. Onhan toki maapallo lämmennyt noin asteella viimeisen ”pikku jääkauden” jälkeen. Hitaasti ja arvokkaasti. Eikä tämä pieni lämpeneminen ole aiheuttanut ongelmia. Pikemminkin päinvastoin.
  Maapallon lämpötila vaihtelee ja ihmiskunnan osana on sopeutua muutoksiin.
  Ongelmia mieluummin muodostuu siitä että kaiken maailman kovapintaiset ja rahanahneet huijarit (Mann, Gore ja muut semmoiset) saavat ilmastonlämpenemis/muutos – höpötyksilleen tukea mediasta ja politiikoilta. Media syöttää tuutin täydeltä katastrofihälytystä ja poliitikot leikkivät pelastavaa sankaria ja satsaavat yhteiskunnan varoja idioottimaisiin tuulivoimaloihin, aurinkopaneeleihin ja muihin höpsötyksiin. Esimerkkinä vaikka Saksa.
  Se on aika vastuutonta.
  Monilla nuorilla ja heikkomielisillä aikuisillakin on varmaan vaikeaa huomata eroa huuhaan ja todellisuuden välillä. Jotkut ihmiset kuulemma saavat jopa ahdistuksen tunteita ilmastolla pelottelun vuoksi.
  Pitää varmaan kuitenkin ajatella positiivisesti ja uskoa että muutaman kymmenen vuoden päästä ihmiset kummissaan puistavat päätään ja ihmettelevät, että mikä ihmisiä 2000-luvun alkupuolella oikein vaivasi.
  Ja jatkavat lumenluontia …

  Tykkää

  • Finnjävel, väität Mannia ja Gorea huijareiksi, mutta yhtäkään todistetta et väitteesi tueksi pysty esittämään. Ja tiedoksesi, että mikään blogikirjoitus ei kelpaa todisteeksi. Etkä ole tainnut lukea IPCC:n viimeisintä reilu kuukausi sitten jukaistua raporttia? Tai vaikka olisit, niin pidät sitäkin varmaan jonkinlaisena huijauksena ja/tai katalan salaliiton tuotoksena, veikkasinko oikein?

   Onko mielessäsi käynyt kertaakaan sellainen ajatus, että entäpäs jos ne kaikki maailman kymmenet tai sadat tuhannet ilmastontutkijat ja sadat tutkimuslaitokset ovatkin oikeassa?

   Tykkää

 3. Tämä IPCC, raportti sai ainakin minulla ”HUUHAA” – hälyttimen merkkivalot vilkkumaan…

  Tykkää

 4. No nyt ymmärrän Jormaa paremmin! Äkkiä siitä kirjastoon ja alat opiskella geologisen ajanlaskun kausia. Lupaan että tulet yllättymään!
  Aloita vaikka Paleotsooisesta kaudesta ja keskityt Kambriin. Aivan fantastinen kausi!. Maapallon keskilämpötila oli silloin 5-6 astetta nykyistä korkeampi ja hiilidioksidimäärä noin 15 kertainen nykyiseen verrattuna.
  Ja elämä voi pulleasti ja karva kiilsi!

  Tykkää

  • Mistä ”finnjävel” päättelet, että en ole perehtynyt noihin asioihin jo ajat sitten? Tiedoksesi, että kyllä olen.

   Maapallomme ja sen luonto on kymmenien miljoonien vuosien aikana haudannut suurimman osan siitä silloisesta ilmakehän runsaasta hiilidioksidista maan uumeniin öljynä ja kivihiilenä, jonka seurauksena ilmasto on viilentynyt ja merenpinta laskenut, mahdollistaen tämän meidän nykyisen ihmiskunnan elämän. Nyt ihmiskunta aikoo lyhyessä ajassa, vain muutamassa vuosisadassa, kumota tuon kaiken, eli palauttaa kaiken sen hiilen ilmakehään, jonka seurauksena ilmasto lämpenee ja merenpinta nousee, ja jopa ilmakin voi joskus muuttua ihmiselle hengityskelvottomaksi.

   Joten mikä mahtoi olla pointtisi? Jos tarkoituksenasi oli vähätellä tätä ihmisen vaikutusta, niin oikeastihan nimenomaan alleviivasit ja korostit sitä.

   Tykkää

 5. HOOOHAAHHAAAOhhOOOOHHAAOOO!!!!
  Älä nyt-aivanhan tässä maha halkeaa naurusta!
  Luepa tekstisi ja mieti suhteita pieni hetki

  Tykkää

  • Entäs jos ”finnjävel” tuon lapsellisen röhötyksesi sijasta osoittaisit, mikä tekstissäni muka oli väärin. Mutta etpä tietenkään, koska et pysty. Koska siinä ei ollut mitään väärin. Ja se näköjään aiheutti sinussa tuollaisen lapsellisen reaktion.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.