Tornadoista uuttakin tietoa


Kuva 1.

Satuinpa löytämään uutisen tornadotutkimuksesta (Linkki). Uutisessa mm. kerrotaan, että tornadojen esiintymistiheys on lisääntynyt USA:ssa osassa keskilänttä ja vähentynyt eteläisissä osissa. Hämärästi muistelin, että Tony Heller /stevengoddard olisi joskus kertonut tornadojen vähenemisestä.

Kuva 2. Saattaa suurentua napsauttamalla.

Kun sitten lueskelin itse tutkielmaa (Linkki), löysin myös linkin lähdeaineistosivulle (Linkki). Niinpä latailin tiedostoja ja muokkailin taulukkoja, kunnes sain kuvan 1 kolme ensimmäistä kaaviota tehtyä. Katkoviivallinen sininen on  tornadojen voimakkuusluokituksen (mag_virh) vuosisummista saatu trendiviiva. Siihen vaan oli päässytkin aineiston käsittelyvirhe, josta syystä leveä vihreä viiva (mag) on korjauksena, listoissa alimpana. Virhe ei ole sentään etumerkkiä suunnassa vaihtava. Virheeliset vuosiarvot on ympyröity punaisella. Muualla siniset pisteet jäävät vihreiden kolmioiden keskelle.

Punainen pistejoukko ja niitä vastaava trendiviiva on aineistosta löytyvän tornadon radan pituuden ja leveyden tulo neliömaileina ja vuosisummina. Keltainen viiva taas on tornadojen vuosilukumäärien esitys. Mielikuvani Helleristä tarkkana kaverina romuttui ja ihmettelyni kohdistui siihen, miksi voimakkuusluokittelujen summa poikkeaa noista kahdesta muusta indeksistä, joita voidaan pitää miltei yhtäpitävinä tai ainakin pitkälti samansuuntaisina. Aloitusvuosi tässä kuvaajassa on erittäin hyvä vuosi 1954 siksikin, että aineistosivulla väitettiin aiempien vuosien olevan puutteellisia.

Sittenpä haeskelin oman aiemman tornadojuttuni esille (Linkki). Siellähän kommentoija nimimerkki Akseli kertookin, että kyse on eri tornadoluokista ja niiden erilaisista trendeistä. Miltei samaahan se Tony Hellerkin sanoi nimimerkillä stevengoddard (Linkki). Hän siis väitti voimakkaimpien tornadojen vähentyneen eikä kaikkien tornadojen.

Nyt sitten piirustelin kuvan 2 erotellen tornadot kahteen sarjaan: voimakkaat tornadot, luokka yli mag 2. Toinen luokka oli mag alle 3. Koska luokat ovat kokonaislukuja, näihin ei joutunut yhteisiä tornadoja. Koska voimakkaat tornadot ovat paljon harvinaisempia, jouduin venyttämään pystyakselia, että trendikäyrä erottuisi. Heikompien tornadojen lukumäärä näyttäisi räjähtävän. Osa kasvusta onkin vain havaintopuutteen vähenemistä, koska tässä on mukana myös 50-luvun alkuvuodet. Vastaavaa havaintojen vinoutta ei ainakaan samassa määrin esiinny voimakkaammissa tornadoissa, koska niitä jää selvempi jälki luontoon, vaikkei juuri tapahtumahetkellä olisikaan havaitsijaa.

Viitaamani  Gensinin ja  Brooksin tutkimuksessa tornadojen energia kasvoi vuosien saatossa, kun minulla kuvassa 1 voimakkuusindeksien summa alenee. Tämä on selitettävissä sillä, että myös indeksiluku 0 on käytössä. On myös tuntematonta tarkoittava luokka -9, joka siis aiheutti jonkinlaisen virheen kuvassa 1, kun näitä arvoja olikin vain parina viimeisenä vuotena. Tämän luokan kohdalle muutin sitten välilyönnin, joka ei aiheuta ainakaan niin isoa virhettä kuin -9. Heikkojen tornadojen lisääntynyt lukumäärä riittää siis kohottamaan myös tornadojen vuosittaista kokonaisenergiaa, jota ilmeisesti voidaan kohtalaisesti kuvata myös tuolla karkealla pinta-alamittarilla, jota kuvassa 1 käytin.

Tornadojen ja trooppisten pyörrremyrskyjen osalta kokonaistrendi ja voimakkaimpien myrskyjen trendi menevät molemmat päinvastaisiin suuntiin. Jos Tony Hellerillä on ollut hieman valikoiva ote omassa tornadoesityksessään, niin eikö samaa voisi sanoa myös ilmastotieteilijöistä, jotka vaikenevat voimakkaimpien tornadojen vähenemisestä, mutta puhuvat voimakkaimpien hurrikaanien lisääntymisestä? Tässä suhteessa koen, että kuvassa 2 on oikeasti selkeyttävää tietoa suurelle yleisölle.

Vielä huomautus: käytin sarakeotsikon antamaa mag-nimitystä tornadojen F- tai EF-skaalasta. Näiden indeksien summaus ei ollut ihan parhaita ideoitani.

Linkkejä aiheeseen (lisätty 24.10.2018 aamulla)

https://en.wikipedia.org/wiki/Tornado (Linkki) Wikiartikkeli englanniksi

https://fi.wikipedia.org/wiki/Trombi_(py%C3%B6rremyrsky) (Linkki)

Mainokset

4 responses to “Tornadoista uuttakin tietoa

 1. Tornadojen volyymi (tarkemmin syklonienergia) kasvaa samassa suhteessa kun merenpinnan lämpötila SST muuttuu – kappalemäärillä ei juuri ole merkitystä. On huomattava, että NOAA rekisteröi vain USA:n mantereelle tulevat tornadot (maininta alkuperäisaineistossa taulukossa) ja näin vain hyvin pieni osa on näissä laskuissa. Tornadoiden liikeradat ovat muuttuneet jonkin verran ja suuri osa niistä suuntautuu joko Väli-Amerikkaan tai pysyy Atlantin alueella. On myös huomattava, että Pohjois-Atlantin oskillaatiot (NAO ja ENSO) vaikuttavat huomattavasti syklonienergiaan tällä alueella ja siksi viime vuosina lukumäärä on ollut pienenevä. USA:ssa tuskin on tulossa mitään suurta lisäystä tornadoissa ja Atlantin dynamiikka säätelee niiden määrää.
  Tyynellämerellä oskillaatiot tapahtuvat eri aikaan. Tässä on hyviä paikkoja ”kirsikanpoiminnalle”. Kannattaa siis selvittää merenpinnan lämpötilan kehitys mikä on paljon helpompaa ja kuvaavampaa.
  Laajemmin katsottuna sekä globaalisti tornadoiden määrä (syklonienergia) on nousut huomattavasti. Voimakkaat pyörremyrskyt (cat 4+5) ovat lisääntyneet 1970-luvulta (Webster et al. 2005).
  https://judithcurry.com/2016/01/11/ace-in-the-hole/
  https://ourworldindata.org/grapher/ace-north-atlantic-hurricanes

  Tykkää

  • Kommentti vaikuttaisi puhuvan trooppisista sykloneista eli hurrikaaneista eikä tornadoista eli trombeista. Jälkimmäiset ovat mantereisia ja pienempiä tuulipyörteitä, joskin molemmista käytetään suomeksi nimitystä pyörremyrsky.
   Sehän tuli artikkelissanikin mainittua, että voimakkaammat hurrikaanit ovat lisääntyneet, kun taas voimakkaimmat tornadot ovat vähentyneet.
   Totta, että kyse tässä on vain USA:n tornadoista.

   Tykkää

 2. Tony Heller /stevengoddard … ei j*malauta. Siihen loppui tämänkin raapustuksen lukemiseni. Koko maailman ehkäpä sekopäisin ilmastodenialisti / salaliittohörhö, eläkkeellä oleva entinen sähköinsinööri, jonka mielestä kaikki ilmastotiede on katalaa salaliittohuijausta. Tähän ei todellakaan voi sanoa yhtään mitään muuta kuin hohhoijaa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.