Uhkaako oluen loppumiskatastrofi?


Kuva 1.

Moni lihaasyövä heteromies on oluen ystävä. Eipä siis mikään ihme, että oluen loppuminen olisi katastrofi monellekin ihmiselle. Nyt tälle pelolle on annettu tieteellistä arvoa (Linkki). Ei ihan puhuta oluen loppumisesta, mutta olutpulaa ennustellaan ilmastonmuutoksen seurauksena, ohrasadon mahdollisesti romahtaessa.

Ehkä on hyvä tässä todeta, että lihansyöntiäkin on esitetty vähennettäväksi ilmastoperustaisesti. Jokainen varmaan ymmärtää, että mikäli heteroseksin harrastaminen lopetettaisiin, myös puheet ilmastonmuutoksen haitoista loppuisivat jo ennen kolmatta sukupolvea.

Ilmastonkieltäjäksi leimatulla WUWT-sivustolla Wei Xien johtamien Itä-Anglian tutkijoiden tulokset otetaan vastaan vastaanväittäen. Watts itse kopioi pienen esipuheen säestämänä lehdistötiedotteen (Linkki). Tämän artikkelin kommenteissa kerrotaan mm., että tutkimuksen virherajoihin sisältyy myös se vaihtoehto, että ohran sato lisääntyy.

WUWT-sivuston vakiokirjoittaja Willis Eschenbach paljastaa, että globaali ohran hetaarisato on ollut kasvu-uralla ilmastonlämpenemisestä huolimatta (Linkki). Artikkelin loppuun on nostettu kommenteista tieto, että olutpullollisen valmistukseen käytetyn raakaohran arvo on luokkaa 3 senttiä. Myöhemmin vielä kolmentena WUWT-artikkelina ilmestyy Eric Worrallin terveiset olutpanimoilta (Linkki). Panimoteollisuus arvostelee tutkielmaa mm. siitä, että siinä on oletettu ohran viljelyalan säilyvän aina samana, vaikka ilmasto muuttuisi. Panimot ilmeisestikin yrittävät vakuuttaa asiakkaitaan, ettei heillä ole pakottavaa tarvetta siirtyä esim. ruohonpolttoon. Olut ei ole vaarassa hetikään loppua ja lisää pannaan.

Koska itse olen ajoittain raittiina, tämä tiedeuutinen ei järkyttänyt minua suuresti. Toisaalta kuitenkin täydensin varastojani Olvin ensiluokkaisella oluella kuvan 1 mukaisesti, varmuuden vuoksi. Tässä on siis huomioitu myös ilmastotieteen heikohkoa ennustekykyisyyttä. Voihan tilanne olla ennustettua pahempikin.

Linkkejä aiheeseen

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.311262 (Linkki) Ohrasato on Suomessa jäänyt heikohkoksi, hinnat ovat kohonneet.  Kossupullon hinta voi kohota 6 senttiä. Meneekö hinta yli kipurajan ja kulutus loppuu?

https://www.agresource.com/world-barley-supply-demand/ (Linkki) Sivulta löytyy mm. globaali ohran tuotanto. Se ei ole kasvanut tällä vuosituhannella.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_barley_production (Linkki) Ohraa viljelevien maiden luettelo. Tanska on pinta-alaansa kohden suurvalta, mutta myös Etiopiassa kavaa ohraa. Oletettavasti eri lajikkeet pärjäävät eri ilmastoissa?

https://www.tekniikkatalous.fi/maailmalta/ilmastonmuutos-iskee-kipeasti-oluen-ystaviin-vaikutus-saatavuuteen-merkittava-6745086 (Linkki) T&T uutisoi ilman kritiikkiä, mutta kommenteissa on toisin.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/artikkeli-1.220580 (Linkki) MT:n ilmastovihakirjoitus lentävistä vegaaneista?

3 responses to “Uhkaako oluen loppumiskatastrofi?

 1. Niinpä niin, ilmastonmuutos aiheuttaa kaikkea ja kaikki aiheuttaa ilmastonmuutosta. Eikös öljyn, hiilen, kuparin ja muitten raaka-aineidenkin olisi pitänyt loppua jo ajat sitten? Puolet maapallon väestöstäkin taitaa olla jo haamuja, koska ovat kuolleet nälkään ennen 2000-lukua. Luulisi kuitenkin, että markkinat ja innovaatio hoitaisivat tämänkin mahdollisen ongelman. Jos olut vähenee, siitä tulee kallista, mikä kannustaa ihmisiä juomaan sitä vähemmän. Ja koska olut on arvokasta, se kannustaa oluentuottajia tekemään lisää olutta ja kehittämään uusia teknologioita oluentuotannon takaamiseksi.

  Ihmisillä on kummallinen tarve tehdä kaikenmaailman tuomiopäivän ennustuksia, joiden epäonnistuminen vain kannustaa tekemään lisää ennustuksia. Ehkä se on meidän geeneissämme.

  Liked by 1 henkilö

  • Kyllä siinä jotain on, maailmanlopun ennustelussa. Jos ajatellaan, että väittäisin maailmanlopun tulevan huomenna, niin eihän siitä olisi minulle edes oikeassaolemisen riemua. Kun nyt ennustan, ettei maailmanloppu tule vielä huomenna, niin siitä periaatteessa voin riemuita, muttei kukaan tule kummikaan kiittämään.

   Tykkää

 2. Vehnäolut ei ole laisinkaan huonoa, joten jos on hieman joustava oluen ystävä niin oluen loppuminen ei heti uhkaa eikä pulakaan pääse yllättämään.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.