IPCC-raportin uutisointia


Kuva 1.

Kuva 2.

Olin jo aikeissa kirjoittaa jotain IPCC:n uudesta raportista, mutta sitten säikähdin kahta asiaa: kunnolliseen perehtymiseen ei ole oikein riittävästi aikaa ja IPCC asettaa kohtalaisen tiukat rajoitukset lainaamiselle. PDF-tiedostoissa näkyy tuo kuvan 2 viittaamiskielto ja on ainakin teoreettinen mahdollisuus, että joskus tämä blogi olisikin sillä tavalla mainosrahoitteinen, että lainaamiseen tulisi pyytää lupa, kuten kuva 1 antaa ymmärtää. Sehän on ihan siinä rajalla, että ovatko nuo kaksi kuvankaappaustakaan luvallisia. Olettaisin, että joskus IPCC saa valmiiksi raportin, johon saa viitata ja josta saa lainata.

Ihan vaan poimintana sisällöstä, johon ei saa viitata, on maininta pyörremyrskyjen lukumäärän vähenemisestä. Pohjois-Atlantillekaan ei IPCC enää lupaa lisää myrskyjä lukumääräisesti, mutta sentään, että harvemmista myrskyistä voimakkaimmat ovat entistä voimakkaampia. Tässä on IPCC joutunut antamaan aika tavalla periksi aiemmalle kannalleen. Tuskin kuitenkaan aiheuttaa ilmastopelottelijoille tarvetta korjata käsityksiään.

Toisena havaintona ehkä voi sanoa, että nyt IPCC on sitoutunut Pariisin 1,5 °C:een tavoitteeseen, kun tästä ei aiemmin ollut mitään havaintoa, vaan alin ”tavoitelämpötila” oli 2 °C. ”Limiting global warming below a given level (e.g., 2°C above pre-industrial) therefore implies a given budget…” (WG1AR5 s 1107).

Niinpä päätinkin tehdä tämän jutun kuin laajennettuna linkkejä aiheeseen -osiona. Eli poimin tähän linkit siihen, mitä jotkut muut ovat uutisoineet, kirjoittaneet tai kommentoineen. Lisää löytyy halukkaille netin hakuohjelmilla. Toki Google jättää ”denialistien” artikkelit listan häntäpäähän.

Englanniksi

http://www.ipcc.ch/report/sr15/ (Linkki) Lähdesivu, josta pystynee latailemaan omaan käyttöönsä PDF-asiakirjoja.

https://www.bbc.com/news/science-environment-45784892 (Linkki) BBC:n maltillisesti pelotteva artikkeli, jossa annettaan ymmärtää, että 0,87 °C olisikin parempi tavoite, koska useissa tapauksissa kahden ja puolentoista asteen eroa ei edes havaita.

https://edition.cnn.com/2018/10/07/world/climate-change-new-ipcc-report-wxc/index.html (Linkki) Kunnon pelottelupläjäys CNN:n sivun videolla. Pelotellaan pyörremyrskyilläkin jättäen mainitsematta niiden väheneminen raportin mukaan. Trump on syyllinen. Tuho tulee vuonna 2030, tjsp.

https://jembendell.wordpress.com/2018/10/08/catastrophe-collapse-apology-words-missing-from-the-ipcc-report/ (Linkki) Professori Bendellin mielestä IPCC ei ole pelotellut tarpeeksi.

https://www.skepticalscience.com/2018-SkS-Weekly-Digest_40.html (Linkki) SS-sivusto löytää tukea linjalleen IPCC:n raportista.

https://wattsupwiththat.com/2018/10/08/the-new-ipcc-sr15-report-is-out/ (Linkki) Watts ei oikeastaan ota kantaa, pelkästään kopioi IPCC:n tiedotteita. Kommenteissa saattaa olla kritiikkiäkin.

https://wattsupwiththat.com/2018/10/09/ipcc-demands-240-gal-gasoline-tax/ (Linkki) IPCC:ltä löytyy eksponentiaalisesti kohoava hiiliveroehdotus?

https://nofrakkingconsensus.com/2018/10/08/ipcc-pretends-the-scientific-publishing-crisis-doesnt-exist/ (Linkki) Donna Laframboise korostaa tieteellisen julkaisemisen kriisiä ja IPCC:n valikoivaa julkaisupolitiikkaa.

https://judithcurry.com/2018/10/08/1-5-degrees/ (Linkki) Judith Curry ei oikein osta IPCC:n katastrofipelottelua.

Suomeksi

https://ilmatieteenlaitos.fi/ipcc-ilmastopaneeli (Linkki) Ilmatieteenlaitos uutisoi taustoittavasti. Tämä 1,5 asteen raportin julkaisemisaikataulusta ei ole tietoa, mutta AR6 on lopuilleen lupeissa vuoden 2022 huhtikuulla.

https://yle.fi/uutiset/3-10444012 (Linkki) Yle uutisoi IPCC:n raportista runsaasti, antaen hyvin tilaa IPCC:n näkemyksille. Nopeita toimenpiteitä kaivataan, mutta peli ei kuitenkaan ole vielä pelattu. Sitä siis jatketaan.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/260999-luonnonsuojeluliitto-kylma-suihku-suomen-metsapolitiikalle-taysin-vastoin-ipccn (Linkki) Luonnonsuojeluliitto tuo asiat kansalliselle tasolle. Komenttini tähän: Saksan metsittäminen sitoisi hiiltä enemmän kuin Suomen hakkuukielto.

https://www.suomenuutiset.fi/tavio-jotain-rajaa-ilmastonmuutosvouhotukseen/ (Linkki) Tavion (PS) kriitinen näkemys ilmastopolitiikkaan ja -keskusteluun, väestönkasvua syytetään.

http://professorinajatuksia.blogspot.com/2018/10/pari-kommenttia-jussi-halla-ahon.html (Linkki) Anonyymi proffablogisti on kirjoitellut ilmastoasioista melko paljon. Myös tästä IPCC-raportista on kriittisehköjä artikkeleita.

http://aveollila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262307-hajahuomioita-ipccn-ilmastoraportin-uutisoinnista (Linkki) Antero Ollila kirjoittaa raportin suomalaisesta uutisoinnista.

(Lisäys klo 15.22) https://www.tapionajatukset.com/35731 (Linkki) Vaikka tämä tri Simosen sivusto on linkkipalstallani, niin sen logiikka on vähän vaikea oppia, eikä tuorein asia tule silmille. Tuossa artikkelissa on linkkejä moniin, etupäässä kriittisiin, blogeihin.

 

2 responses to “IPCC-raportin uutisointia

  1. Aika erikoinen on IPCC:n kanta lainaamiseen ja linkittämiseen kun ottaa huomioon puulaakin rahoituspohjan.
    Oletettavasti maksaja saa tehdä tuotteella mitä haluaa.

    Tykkää

    • Ajattelen toiveikkaasti, että tämä on jotenkin vielä viimeisiä tarkistuksia vailla tms., ettei siksi ole julkista. Tämä toiveikkuuteni perustuu noihin AR-raportteihin, joissa ei ole tuota lainaamiskieltoa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.