Ilmastotutkimus ei ole huonointa tiedettä?


Tähän kevyenä perjantain välipalana loikkaus naistutkimuksen pariin.

Eli muutamat tutkijat sävelsivät omia, heidän mielestään absurdeja tutkielmia feministisen naistutkimuksen liepeiltä ja saivat julkaistuksi 7 tutkielmaa lähettämistään 20 tutkielmasta. Osa näistä tutkielmista sai positiivista palautetta.

Nythän tilanne on sillä tavalla ikävästi, etten ymmärrä naistutkimuksesta oikein mitään, joten vähän vaikea täsmällisesti sanoa, onko tieteenalassa kyse huijaustieteestä vaiko vain siitä, että minkä tahansa tieteen saralla väärennetty tutkielma pääsee läpi.  Sellainen haju asiasta on, että tämä feministinen sukupuolitutkimus olisi pääosin kvalitatiivista eli laadullista tutkimusta.  Laadullisen tutkimuksen tulosta on joskus vaikea erottaa mielipiteestä. Toisaalta laadullisen tutkimuksen tulokset sopivat helpommin mielipiteen pohjaksi kuin tilastojen keskiarvot tms. Ehkä tässä on hyvä todeta, ettei ilmastotieteessä näytetä juurikaan käytetyn laadullista tutkimusta, mutta sellainen voisi olla vaikkapa vanhojen Lapin ukkojen haastattelu, jossa he kertoisivat, millaiselta talvet tuntuivat lapsuudessa.

Määrällisessä tutkimuksessa huijaus voitaisiin toteuttaa vaikkapa väärentämällä havaintopöytäkirja, ettei tiede sinänsä ole huijaukselta suojattu, olipa tutkimuksen menetelmäsuuntaus mikä tahansa. Huijausten paljastuminen kuitenkin tulee kokeellisessa tieteessä melko todennäköiseksi, kun kokeet ovat toistettavia. Tässähän oli joskus 1980-luvulla kylmäfuusiosta kohinaa, kun jotkut väittivät haivanneensa sitä koejärjestelyissään. Toistettavia tuloksia ei kuitenkaan ole tähän päivään mennessä saatu, puhumattakaan sovelluksista, joille kyllä olisi tilaajia. Tällä hetkellä kylmäfuusio on joko haivantovirhe tai huijaus, muttei vakavaa tiedettä.

Jään odottamaan tieteen tasoa kohottavia jälkiseurauksia tälle tutkijoiden naistutkimuksen koeponnistukselle. Pitääkö laadullista mentelmäsuuntausta pyrkiä jotenkin saamaan tiukempaan kontrolliin? Onko naistutkimus (nykynimeltään sukupuolentutkimus?) turhan asenteellista ja yhteiskunnallisesti tavoitteellista?

Mikä olisi toivottavaa, ettei kulttuurisota enää kiihtyisi, koska se on jo lähellä aseisiin tarttumista ainakin USA:ssa. Jos se menee siksi, niin kansallisen kivääriyhdistyksen jäset eivät ole lähtökohtaisesti alakynnessä.

 

Linkkejä aiheeseen

https://tekniikanmaailma.fi/hitlerin-taisteluni-feministisena-manifestina-ruokkivatko-koirapuistot-koirien-raiskauskulttuuria-valetutkijat-tehtailivat-tiedejulkaisuihin-paattomia-tutkimuksia-ja-lapi-meni/ (Linkki)

https://www.hs.fi/nyt/art-2000005854286.html (Linkki) Jonkun verran analyysiä sisältävä artikkeli.

https://www.suomenuutiset.fi/sukupuolentutkimusta-parodioineet-valeartikkelit-lapaisivat-humanististen-tiedejulkaisujen-seulan-anaalitappi-auttaisi-miesten-transhysteriaan-liikalihavuus-rinnastuu-kehonrakennukseen/ (Linkki)

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/de115b33-dfd9-45e2-a0c2-8b019b971afb_ul.shtml?_ga=2.165604479.1926691395.1534601233-884763601.1527972675 (Linkki)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Laadullinen_tutkimus (Linkki) Wikipedia artikkeli, joka vihjaa yhteiskuntatieteiden ojaan menosta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.