Elokuussa 2018 globaalisti viileni


Kuva 1.

Myöhään eilen illalla huomasin, että jälleen Nasa on päivittänyt gistemp-kuukausiaineistoaan (Linkki), tällä erää elokuulta 2018. Lämpötila on viilentynyt naurettavan vähän, mutta otsikointityylini säilyy. Aineiston lukemat ovat poikkeama-arvoja pitkäaikaisista keskiarvoista. Heinäkuusta elokuulle globaali mitattu absoluuttinen lämpötila lähes aina laskee, joten tämä antaa otsikolleni vähän lisää tukea.

Sitten se, että käytän Nasan tuottamaa aineistoa, on lisäämässä epävarmuutta tulevaisuuden osalta. USA:ssa on sellainen herra kuin Trump, joka voi veistellä Nasalta pois ne tehtävät, joita jo hoitaa NOAA. Elän kuitenkin siinä toivossa, että ihmsikuntaa on jäljellä vielä Trumpin jälkeenkin ja jokin globaali kuukausilämpötila-aineistokin on käytettävissä. Gistempiä on ollut helppo käyttää, kun tiedot ovat tekstimuotoisena netissä. Samalla lukijoilla on täysi mahdollisuus havaita tekemäni virheet, jos niitä sattuisi.

Kuvan 1 sininen murtoviiva kertoo, ettei globaali kuukausittainen poikkeamalämpötila ole erityisesti laskenut sitten vuoden 2016 kesän, jolloin edellisen El Niñon lämpöpulssi päättyi. Lähellä arvoa 90 oleva ohut sininen vaakaviiva taas kertoo, ettei tarkasteluajan keskiarvo ole sentään ylittämässä arvoa 100, eli yhden kelvinasteen poikkeamaa vertailuarvoista, jotka ovat keskiarvoina vuosilta 1951-1980. Paksu, laskeva katkoviiva on mukana auttamassa havaitsemaan, miten uusin kuukausiarvo lähentää tai loitontaa mittausarvoja ennusteesta. Jälkimmäinen on joka tapauksessa aika pahasti pielessä jo tässä vaiheessa, mutta ei siitä sen enempää nyt.

Seuraamani päivittäiset globaalin lämpötilan mittarit ovat tässä syyskuussa olleet selkeästi alle vuoden alimman kuukausikeskiarvon, mutta samalla nämä päivittäiset lämpötilat ovat kohoamassa tämän kuun loppua kohti, joten syyskuun viilenemiseen sisältyy epävarmuutta.

Kuva 2 on todentamassa juuri tässä kuussa käyttämiäni arvoja, koska aineisto hieman elää vanhojenkin arvojen osalta. Sivumennen sanottuna kuvan 1 sininen murtoviiva perustuu aina koko matkaltaan tähän viimeisimpään päivitettyyn aineistoon, enkä käytä vain viimeisen kuun, kuten nyt elokuun, arvoa.

Kun minulla sattui olemaan tallessa vuoden vanha gistemp-kuukausiaineisto kokonaisuudessaan, saattoi tarkistaa, että tämän gistemp-aineiston 1. vuosi, vuosi 1880, on lämmennyt  2 sadasosa-astetta  suurinpiirtein vuoden kuluessa. Yhden tai kahden sadasosan ”lämpenemistrendi” on gistemp-aineistossa jatkunut aina 1930-luvun alkupuoliskolle asti vuoden 2017 elo/syyskuusta tähän päivään. Aiemmin olen nähnyt väitteitä, että menneisyyttä on tilastoissa jäähdytetty lämpenemisen näennäiseksi kiihdyttämiseksi. Tämä on nyt kuitenkin päinvastaista liikettä, virherajojen puitteissa sentään. Mitään uutta mittausinformaatiotahan Nasa ei noilta varhaisilta vuosilta ole kuitenkaan saanut, niin että oikaisu vuosikeskiarvoihin täytyy perustua uudelleenlaskentaan eri parametreilla.  Ei tämä ole sinänsä iso asia, mutta tekee mielen levottomaksi (-;

El Niñoa odotellessani toivon pystyväni palaamaan aiheeseen noin kuukauden kuluttua.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.