Keskittävä aurinkovoima lopahtaa


Kuva 1. Vuosittain rakennettu keskittävä aurinkovoimalakapasiteetti. Lähde: http://www.irena.org/solar

Ainakin vuonna 2016 olen kirjoittanut keskittävästä aurinkovoimalasta, kun Ivanpahin voimala oli konkurssin partaalla (Linkki). Konkurssia ei tullut, mutta koko voimalatyyppi on lopahtanut markkinoilla, kuten IRENA:n tuottama kuva 1 kertoo. Jos katsoo aurinkovoimalatilannetta kyseiseltä sivulta (Linkki), niin sehän on kiihtyvästi kasvussa. Näin siis tässä on kyse vain yhden teknisen ratkaisun osoittautumisesta taloudellisesti heikommin kannattavaksi.

Koska en ole talousviisas, en pysty antamaan mitään täydellistä vastausta havaittuun tilanteeseen. Lähinnä tässä artikkelissa on kyse uutisoinnista, jota en ole missään muualla nähnyt. Esimerkiksi Wikipedian suomenkielinen sivu onnistuu peittämään tämän tiedon varsin hyvin (Linkki). Hiha-arviona veikkailen, että materiaali- ja rakentamiskustannukset ovat merkittävin tekijä, miksi aurinkosähköpaneelit toimivat paremmin kuin peilien kautta painehöyryä tuottavat tornit. Hyötysuhdehan on ainkain aiemmin ollut samassa sarjassa, sillä ei aurinkosähköpaneelistakaan saada sähköä joka fotonista.

Vertaan tätä tilannetta rannikoiden tuulivoiman ja merellisen aaltovoiman tapaukseen. Aaltovoimalalla olisi puolellaan tiettyjä etuja, mm. se, että sähkön tuotto olisi tasaisempaa, mutta kun tuulivoimalan rakentaminen on paljon halvempaa, niin niitähän rakennetaan, eikä ”parempia” aaltovoimaloita. Aurinkotorneissa on usein sulaa suolaa keräämässä kuumuutta talteen, niin että höyryä voidaan kehittää yölläkin. Tämähän on samantapainen etu kuin se, että aaltoja tulee rantaan, vaikkei juuri sillä hetkellä tuulisikaan.

Erityyppisiä aurinkovoimaloitahan rakennetaan sinne, missä aurinko paistaa lähes joka päivä. Usein niillä alueilla vieläpä paistaa liikaakin, jolloin aurinkovoimalan sähköä tarvitaan juuri samaan aikaan asuntojen jäähdytykseen. Tämä sähkönkäyttö ei kaipaa energiavarastointia, vaan aurinkosähköpaneeli toimii suoraan ihan kohtuullisen hyvin. Samalla on hyvä muistuttaa, ettei tämä sovi Suomeen, jossa energian kysynyntä on suurinta keskitalven pimeässä. Rakennettu aurinkovoimala ei näin Suomessa vähennä ollenkaan muuta voimalainvestoinnin tarvetta, joka tietenkin pitää mitoittaa suurimman kysynnän mukaan. Jos keskittävä aurinkotorni ei toimi taloudellisesti kilpailukykyisenä etelässä, ei se tietenkään toimi täälläkään. Juhannuksena voisi tulla sähköä hyvinkin, mutta sitten joulun tienoissa menisi puoli vuotta ihan ilman.

Entä sitten? No sitä ainakin, että kun olen huomauttanut aurinkosähköpaneelien sattumasähköstä, on joku intopinkee viherihminen kehunut näitä aurinkotorneja. Toimivathan ne, jos nyt eivät sentään ihan aamuun asti, mutta eivät taloudellisesti kovinkaan kilpailukykyisellä tavalla.

Propagandapläjäys

Vihervasemmistosta löytyy muuten ällistyttävän iso akateemisen luonnontieteellisen sivistyksen aukko. Esimerkiksi en ole huomannut yhtään kemistin koulutuksen saanut Vihreiden edustajaa missään, vaikka muutamilla Euroopan johtavilla poliitikoilla on ollut tämä tausta, kuten Thacherilla ja Merkelillä. Luonnontieteellinen sivistys ei siis ole poliittisen uran este, paitsi Vihreissä voi ollakin. Yllätys minulle tässä on se, että Vihreillä on kuitenkin runsaasti akateemisia edustajia ja kannattajia ja luonnonsuojeluaatteenhan luulisi johtattavan luonnontieteen pariin. Kaiken huipuksi Suomen hallituksenkin ilmastoasiantuntija esiintyi aikoinaan Oras Tynkkynen, käsittääkseni täydellisesti akateemista luonnontieteellistä sivistystä vailla oleva mies.

Tämä vihervasemmiston yleinen luonnontieteellinen sivistymättömyys saattaa jonkin verran säteillä nyt kuvattuun aurinkovoimalatapaukseenkin tai vastaaviin epäonnistumisiin. Tukirahaa tulee syydetyksi sinnekin, missä siitä ei ole paljoakaan hyötyä, kun poliittiset päätöksentekijät eivät ymmärrä, mistä päättävät. Uuden teknologian lobbaajat pääsevät pissimään sivistymättömiä silmään.

Linkkejä aiheeseen

https://en.wikipedia.org/wiki/Concentrated_solar_power (Linkki) Wikipedian englanninkielinen laaja artikkeli, josta selviää myös aurinkokeskittimen teoreettinen tuotto. Polttopistehän säteilee uloskin päin, josta muodostuu häviötä.

http://www.ren21.net/status-of-renewables/global-status-report/ (Linkki) Sivu, jolta voi ladata hyvin kattavan uusiutuvien energiamuotojen ren21-raportin Renewables 2018 Global Status Report. Tämä raportti ansaisisi oman artikkelinsa Roskasaitilla.

https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/energy-outlook.html (Linkki) BP:n sivu, josta saa ladattua laadukkaita öljy-yhtiön  raportteja ja taulukoita. BP:n uudesta raportista olen päättänyt tehdä artikkelin.

4 responses to “Keskittävä aurinkovoima lopahtaa

 1. ”Aurinkovoimakin tappaa lintuja. 377MW:n Ivanpah on aurinkovoimalaprojekti, johon Google investoi 178 miljoonaa dollaria, ja USA:n valtio pisti likoon 1,6 miljardin lainatakuut. Lentäessään 3.500 eekkerin (14 km2) peilikentän yli linnut ovat vaarassa polttaa höyhenensä tai palaa kokonaan hiileksi riippuen siitä, minkä kohdan yli ne lentävät. Työntekijät kutsuvat 800-asteiseen valokenttään osuvia lintuja ”streamereiksi”: linnusta jää vain serpentiinimäinen alas kaartuva savujuova. Keskimäärin palaa yksi lintu joka toinen minuutti. Kansallisen kala- ja villieläinrikoslaboratorion tutkimus 2014 havaitsi, että pahasti pinnaltaan kärähtäminen aiheutti linnulle lentokyvyn menetyksen ja johti kuolemaan. Lievempi kärähtäminen heikensi lentokykyä ja ravinnon etsimistä, jolloin heikentynyt lintu oli alttiimpi joutumaan petojen saaliiksi. Ivanpah on tasa-arvoinen, sattumalta kaikkia tielleen osuvia lintuja tappava. Kuolleiden lintujen joukosta on löydetty seitsemänkymmentäyksi eri lintulajia, kolibrista pelikaaniin. – – Ivanpahin lintukuolemia kommentoidessaan Audubonin uusiutuvan energian Kalifornian osaston johtaja Garry George totesi niiden olevan hälyttäviä. Hän sanoi Associated Pressille: ”On vaikea sanoa onko kyse sijainnista vai teknologiasta. Jotain varovaisuutta lienee tarpeen noudattaa”.37 Varovaisuutta? Ennalta ehkäisevä varovaisuusperiaate ei kiinnosta ympäristöaatteen väkeä, kun on kyse heidän energiantuoton suosikkilajeistaan ja lintujen massamurhasta ”ekoystävällisillä” tavoilla.”
  ** Lähde: Rupert Darwall: Green Tyranny (2017). **
  -Tämä ”ekoteurastus” ei tunnu meilläkään huolettavan vihreitä. Vrt: Tuulivoimaloita on eniten länsirannikolla, jossa tänä kesänä merikotkien pesintä onnistui huonoimmin. Olisikohan tätä hyvä tutkia lisää?

  Liked by 1 henkilö

  • Nythän se Ivanpahkaan ei mennyt konkursiin, joten voimala jatkaa toimintaansa ja iintupaisteja tippuu taivaalta varmaan vuosikymmen tai pitempäänkin. Jos luonnonsuojelutekijät jätetään huomioitta, niin toimiva ja rakennettu aurinkovoimalahan todennäköisesti kannattaa ajaa loppuun, vaikka uuden vastaavan rakentaminen ei enää olisikaan kannattavaa.

   Tykkää

 2. Blogisti on oikeilla jäljillä siitä, mikä tappoi keskittävät aurinkovoimalat. Mainittu voimalatyyppi toimii tyydyttävästi vain erittäin hyvissä aurinko-olosuhteissa, joten ne pitää rakentaa erämaahan. Siellä se taas on kaukana sekä tarvitsemastaan vedestä että sähkön kuluttajista. Kymmenen vuotta sitten, kun näitä projekteja käynnisteltiin, ei myöskään osattu ennakoida aurinkosähköpaneelien nopeaa halpenemista.

  Liked by 1 henkilö

  • Pientä viivettä, kun pitää hyväksyä ensikertalaiskommentoijat tässä blogissa, mutta kiitos kommentistasi. Kuvasta ja nimestä päätellen olemmekin nettituttuja Puheenvuorosta.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.