Valtioneuvoston ilmastoriskiraportti julkaistu


Kuva 1. Raportin kansilehti

Ilta-Sanomat uutisoi ”Ylimmän johdon” sää- ja ilmastoriskiraportista (Linkki). Valtioneuvostohan sen julkaisi, mutta pienellä präntillä raportissa Sipilän hallitus jättää varauman: ”Julkaisun sisällöstä vastaavat tiedon tuottajat, eikä tekstisisältö välttämättä edusta valtioneuvoston näkemystä.” Normaali käytäntö luullakseni, mutta ehkä hiukka syö IS:n otsikkoa? Joka tapauksessa kiitän Ilta-Sanomia uutisestaan.

Kyseinen raportti vaikutti pikaselailulla varsin kattavalta, kunhan muistaa, että ilmastonmuutoksen hyödyt on raportin ulkopuolella. Siinä käsitellään vain mahdollisia lisääntyviä kansallisia haittoja.

Tiivistelmä
Tähän raporttiin on koottu ajantasainen arvio sään ja ilmaston aiheuttamista riskeistä eri toimialoille Suomessa. Arviossa otettiin huomioon sekä muuttuvan ilmaston että yhteiskunnallisen kehityksen vaikutus riskin muodostumiseen nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. Sää- ja ilmastoriskejä pyrittiin hahmottamaan vaaratekijän (riskiä aiheuttava sääilmiö), altistumisen (riskin kohteen sijainti) ja haavoittuvuuden (riskin kohteen ominaisuudet) yhdistelmänä.
Sääilmiöt aiheuttavat Suomessa riskejä jo nykyilmastossa. Muun muassa rajuilmat, helleaallot ja rankkasateet aiheuttavat taloudellisia ja terveydellisiä vaikutuksia sekä yleistä haittaa. Tulevaisuudessa riskit muuttuvat ilmastonmuutoksen muuttaessa haitallisia sääilmiöitä. Ilmastonmuutos tuo vähitellen kasvavia riskejä erityisesti ekosysteemeille ja infrastruktuurille. Muualla maailmalla tapahtuvat ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat heijastua epäsuorasti Suomeen globaalien tavara-, energia-, raha- ja ihmisvirtojen kautta. Näiden riskien systemaattinen arviointi on vasta aloitettu.
Raportin tavoitteena on tukea yhteiskunnan riskeihin varautumista ja ilmastonmuutokseen sopeutumista eri hallinnon tasoilla ja toimialoilla. Arvio perustuu pääosin kirjallisuudesta löytyviin tutkimuksiin ja selvityksiin sekä asiantuntija-arvioihin. Työ tehtiin “Sää- ja ilmastoriskien arviointi ja toimintamallit” (SIETO)- hankkeessa vuosina 2017–2018.

Tiivistelmässähän tuo raportin sisältötyyppi ja sisällönkin pääkohdat on kuvattu. Kuvassa 2 riskiarvioinnin lähtökohdat on kuvitetussa muodossa.

Kuva 2.

Kuvaan 2 liittyen hintalappu on varmaan paikallaan, sillä kyllähän säänkin muutoksista aina jollekulle tulee tappiota. Esimerkiksi lämmin talvi voi tehdä loven lämmitysöljyn myyjälle. Se tuossa hintalapussa kuitenkin on, ettei siinä huomioida sitten ollenkaan niitä hyötyjä, kuten em. tapauksessa asukkaan pienempi kulu.

Mitään varmasti uhkaavaa katastrofia ei raportista meille löydy. Pahemmat asiat menevät voivottelun puolelle, kuten tuuliuhka-arviosta selviää:

Keskimääräinen arvio tuulen nopeuden muutoksista on lähellä nollaa, mutta ilmastomallien arviot poikkeavat toisistaan merkittävästi 46. Samoin ilmastonmuutoksen vaikutuksista voimakkaisiin matalapaineisiin tai pienen mittakaavan ilmiöihin, kuten voimakkaisiin ukkospilviin, ei tiedetä vielä riittävästi. Voimakkaiden tuulien kehityksen arviointiin liittyy siis epävarmuuksia, ja tuulisuuden luontainen vaihtelu on merkittävää. On hyvä ymmärtää, että ilmaston lämmetessä yksittäinen rajuilma voi olla entistä rajumpi tai että voimakkaimpien rajuilmojen osuus kaikista rajuilmoista saattaa olla tulevaisuudessa suurempi kuin nykyään, vaikka rajuilmojen kokonaismäärässä ei tapahtuisikaan muutosta 47.

Pienenä hauskuutena koin raportin sivulla 11 olevan taulukon 2.1 sisällön alkurivit. Nimittäin kun sarakeotsikkoina olivat mm. ”normaaliskenaario” ja Optimistinen tulevaisuuden kuva, niin edellisessä sanottiin ihan alussa tulvien osalta: ”Altistumisessa ei merkittävää lisäystä verrattuna nykytilaan…” mutta jälkimmäisessä ”Altistuminen voi lisääntyä,…”. Semmoista optimismia siinä kohdassa.

Ei maailma tietenkään parempi olisi, jos tätä raporttia ei olisi laadittu. Uhkatekijät on varmaan melkoisen kattavasti kaiveltu esille. Sähköjohdotkin ovat myrskyjen kaatamien puiden uhkaamia, vaikka sähkön käyttäjiltä peritäänkin maakaapeleista kustannukset. Kaapelitkin vielä jodutaan piilottamaan vähempiroutaiseen maahan. Näin tämä riski ratkaistaan.

Ilmastopolitiikan kokonaiskuvassa tulisi myös ilmastonmuutoksen kansalliset hyödyt ottaa kunnolla arvioitaviksi. Muuten on vaarana liiallinen uhkapainotteisuus ja se, että satsaamme itsellemme vahingolliseen kansainväliseen ilmastonvakiointiin, ilman että saamme enempi toimista hyötyviltä asianmukaista kompensaatiota.

Linkkejä aiheeseen

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161015 (Linkki) Verkkosivu, jonka vasemmalla palstalla linkki PDF-muotoiseen raporttiin.

Mainokset

One response to “Valtioneuvoston ilmastoriskiraportti julkaistu

  1. Uhkista puhutaan jatkuvasti, mutta toteutuneita haittoja ei ole esittää.
    Kyse siis perimmiltään on mielikuvamarkkinoinnista, perin kalliista maksajalle.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.