Hiilidioksidipäästöt maittain pinta-alaa kohti


Sattuipa silmään väite (Linkki), että jos ihmiskunta jaettaisiin miljoonan ihmisen ryhmiin, niin kunkin ryhmän hiilipäästöt olisivat niin pienet, ettei niitä huomaisi. En väitä vastaan, vaan tämä herätti ajatuksen tarkastella hiilidioksidipäästöjä jotenkin uudesta näkökulmasta, joka tässä on päästöt maittain laskettuna pinta-alaa kohti. Hyvin tavanomastahan on laskea asukasta kohti, mutta nyt siis neliökilometriä kohti, mutta tätä nyt käyttämääni tarkastelutapaa en netistä löydä.

Kuva 1. Maakohtaiset fossiiliset CO2-päästöt pinta-alaa kohti vuoden 2015 tietämissä. Kuva suurentunee napsauttamalla ja ehkä vielä toistamiseenkin napsauttaen.

Tämän esityksen ongelmat olivatkin yllättävän suuret. Maiden listasta karsin pois ne maat, joita ei esiintynyt molemmissa käyttämissäni päälähteissä ja samallahan siinä tuli karsittua useita pieniä maita, joissa nimi oli kirjoitettu eri tavalla eri listassa. Kuvaajasta tuli lätkämaila, paitsi ei sitten, kun vaihdoin logaritmiseen y-akseliin. Valitettavasti myös maiden nimet ovat ulkomaan kielellä.

Kuva 2. Lisätty 24.9

Listan kärkimaita ovat mm. Keski-Afrikan tasavalta ja Somalia. Keskikastissa on sitten myös Suomi, useiden muiden pohjoismaiden kera. Päästöiltään suurimpia maita ovat mm. Etelä-Korea, Bahrain ja Singapore. Olen laittanut täsmällisen päästölukeman näkyviin muutamien maiden kohdalle. Väliin jäävien maiden päästöjä voinee arvioida karkeasti kuvaajasta.

Mitään tahallisia virheitä en tietenkään esitykseeni tehnyt, mutta joidenkin maiden kohdalla syntyy ihmettelyä. Esimerkiksi Pohjois-Korea on yllättävän runsaspäästöinen neliökilometriä kohti, vaikka siellä satelliittikuvien perusteella vietetään maan tuntia joka päivä kellon ympäri. Toisaalta Sveitsi korkean elintason ja Suomeen verrattuna paljon tiheämmän asutuksen maana yllättää vähäisillä päästöillään. Pääsääntöisestihän alhaisen päästötason maat ovat myös talousmittarilla vähätuottoisia, mutta Sveitsi saattaa olla esimerkin näyttäjä siinä, että korkea elintaso ei vaadi korkeita tuotannollisia CO2-päästöjä. Kulutuksesta laskettaessa Sveitsin sijaluku saattaisi muuttua.

Etten itse kovin paljon ala hehkuttamaan tätä esitystäni johtuu myös siitä, ettei CO2-päästöissä tilastoida kulutuksen päästöjä tuontituotteiden osalta kuluttavaan maahan kohdistettuina. Eli käytetty CO2-päästömittari ei ehkä ole ihan paras mahdollinen. Muitakin puutteita on, sillä paranisiko maailma siitä, että Singapore tyhjennettäisiin Keski-Afrikan tasavaltaan?

Joka tapauksessa tähän mittariin vaikuttavat monet eri tekijät, joita ovat mm. asukastiheys ja raskaan teollisuuden esiintyminen maassa. Suomen osalta päästöjä lisää asuntojen lämmitystarve ja ehkä myös kaupunkien välimatkat. Mikäli ihmiset elävät omasta maapläntistä kädestä suuhun periaatteella, ei mittari paljoa heilahda, vaikka porukkaa olisi enemmänkin neliökilometrillä. Tämä lieneekin joidenkin tavoittelema ideaalitila maapallon asuttamiselle.

Pohjoismaisessa tarkastelussa Tanska erottuu tupruttelullaan ja Islanti taas vähäpäästöisyydellään.  Jälkimmäinen johtunee siitäkin, että Islannissa on päästöttömiä energialähteitä. Suomen päästöt neliökilometriä kohti ovat suuremmat kuin Ruotsin ja Norjan, minkä eron voinee pääosin kuitata pohjoisemmalla asutuksemme painopisteellä. Kuten Sveitsin tapauksessa, varsinkin Norja saa etua myös runsaasta koskivoimastaan.

Vaikken voikaan taata kuvaajani täydellistä virheettömyyttä, toivon tämän herättävän halua tarkastella asioita uudenlaisista näkökulmista. Eikä keskustelukaan asian tiimoiltakaan tunnu minusta vastenmieliseltä.

Käytetyt lähteet

https://simple.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_area (Linkki)

http://edgar.jrc.ec.europa.eu/overview.php?v=CO2ts1990-2015 (Linkki)

https://www.indexmundi.com/facts/greenland/co2-emissions (Linkki)

3 responses to “Hiilidioksidipäästöt maittain pinta-alaa kohti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.