Heinäkuussa 2018 globaalisti lämpeni


Kuva 1.

Jälleen on gistemp-aineiston uusi globaali kuukausilämpötilapoikkeama käytettävissä, nyt heinäkuulta 2018. Kuvasta 1 voinee päätellä, että heinäkuun 2016 jälkeen lämpötila ei ole juuri muuttunut, koska nyt ollaan miltei samassa lämpötilassa virherajat huomioiden, siis nelisen asteen sadasosaa viileämmässä. Toisaalta mitään globaalia heinäkuun helleaaltoakaan ei tilastoista selvästi näy, koska kaksi edellistä heinäkuuta olivat vähän kuumempia. Ei toki voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että lähes huippulämmin globaali ilmasto juuri heinäkussa antoi edellytyksiä laajoille helleaalloille. Niitä ei vain sitten esiintynyt samassa mitassa vielä kuumempina kuukausina, joita on kymmenittäin gistemp-tilastoissa. Lisäys: hupsista, unohdin, että nämähän ovat poikkeamalämpötiloja. Siis heinäkuita voi verrata, muttei oikein muita kuukausia.

Vuositasolla ennusteeni lämpötilojen alenemisesta viimeisen El Niñon jälkeen sitä edeltävälle tasolle näyttää menevän siis aika paljon metsään. Nyt ei ole paljoa toivoa edes siitä, että joku jäljellä olevista kuukausista heilahtaisi ennusteeni virherajojen sisälle. Nimittäin tämän kuluvan elokuun päivälämpötilaseuranta näyttäisi viittaavan kuun puolivälissä paremminkin yhtä lämpimään tai lämpimämpään kuukauteen, kuin viileämpään kuukauteen.

Tuore BBC:n nettiartikkeli (Linkki) voiolettelee vuosien 2018…2022 olevan poikkeuksellisen lämpimiä. En tässä mene asiasisältöön sen enempää, mutta katson tämän antavan minulle aiheen pyrkiä jatkamaan tätä kuukausiseurantaani ohi tuon ennustejaksoni. Linkkiosiossa alla lisää tähän BBC:n artikkeliin liittyvää.

Linkkejä aiheeseen

https://wattsupwiththat.com/2018/08/16/alabamas-state-climatologist-john-christy-debunks-this-months-climate-hysterics/ (Linkki) Dr. Christy myöntää viimeisten 3 vuoden olleen mittaushistorian kuumimpia. Helleaalloista USA:n pahin sattui kuitenkin 1930-luvulla.

https://www.nature.com/articles/s41467-018-05442-8 (Linkki) Viitatun BBC:n artikkelin päälähde.

https://wattsupwiththat.com/2018/08/14/bbc-touts-new-climate-model-saying-next-few-years-may-be-exceptionally-warm/ (Linkki) Kriittistä kommentointia edelliseen.

2 responses to “Heinäkuussa 2018 globaalisti lämpeni

  1. Artikkeli menetellee vanhoille lukijoille, mutta lisätään nyt tähän edes kommenttiin, että lämpeneminen viittaa vertailua edelliseen kesäkuuhun. Eikä muutos ole yli virherajojen, mutta tämä on ollut tapana otsikoinnissa, suuntaan jos toiseenkin.

    Tykkää

  2. No, ihan hyvä uutinen kuitenkin. Minun kirjoissani lämpimämpi ilmasto ei ole suora pudotus helvettiin, vaan leppeämpi ympäristö missä kasvitkin viihtyvät paremmin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.