Kylmä kesä on ilmastonmuutoksen seurausta


Viime kesä oli Suomessa kylmähkö. Kun nyt on ollut lämmin kesä, jota esitetään ilmastonmuutoksen seuraukseksi, niin mielenkiinnosta katsoin, mitä viime kesästä ja ilmastonmuutoksesta uutisoitiin. Ja niinpä se näkyi olleen joidenkin uutisten mukaan kylmäkin kesä ilmastonmuutoksen aiheuttama (Linkki). Tässähän alkaa jo olla järki haasteessa, vaan äärisäiden ennustettu lisääntyminen selittääkin kaiken, tulipa mitä tahansa. Ennustan nyt kumminkin, että ensi kesä on Suomessa äärimmäisen keskimääräinen.

Vähän lisää tietoa antaa uutinen vuodelta 2014 (Linkki), jossa kerrotaan Suomen ilmaston olevan arvaamaton ja kaoottinen. Arvaamattomuus viittaa ennustamattomuuteenkin. Niinpä edellä oleva ennusteeni on poikkeus, jos se sattuu osumaan.

Judith Curryn listalta löytyi linkki artikkeliin, jossa kerrotaan ilmastonmuutoksen tehneen lämpöaallot jopa viisi kertaa todennäköisemmiksi Pohjois-Euroopassa (Linkki). Tässä on mielestäni joka tapauksessa oikea lähestymiskulma asiaan: puhutaan todennäköisyyksistä. Yksi kesä ei vielä kerro paljon mitään ilmastonmuutoksen vaikutuksista, mutta kun tarkastellaan useita kesiä, niin siitä se pitäisi näkyä. Paitsi, ettei ehkä näy, jos ilmastonmuutos aiheuttaa niitä kylmiäkin kesiä, eikä helleaaltojen määrä lisäännykkään?

WUWT-sivustolta taas löytyy artikkeli tutkimuksista (Linkki), joiden mukaan helleaallot olivat USA:ssa vähintään yhtä yleisiä kuin nyt, kun ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli 100 ppm:ää alempi.

Kuva 1 kertoo lämpötilakehityksestä pohjoisnavan ympäristössä. Kesä 2018 on siellä mennyt heinäkuulle alilämmössä historaan verrattuna, mutta sitten on havaittavissa vähäinen pitkän ajan keskiarvon ylitys, jonka olen keltaisella ympyröinyt kuvaan. Sininen vaakaviiva on 273,15 K:een kohdalla, eli celsiusasteikolla nollassa. Helleaalto on saanut lämpötilan kohoamaan lähelle +1,5°C:tta, helleaallon ollessa ehkä puoli astetta yli normaalin.

Advertisement

6 responses to “Kylmä kesä on ilmastonmuutoksen seurausta

 1. Ilmastodenialisteille asiaa on aivan turha selittää: ei mene perille. Olipa junttidenialismin syy mikä tahansa, niin se on rikos planeettaa ja ihmiskuntaa kohtaan.
  Hävetkää, perkeleet.

  Tykkää

 2. tyy: loistavaa argumentointia. Tuolla perusteella meidän kaikkien pitää uskoa, että kuluvan kesän lämpö ja kuivuus johtuu hiilidioksidista niinkuin viime kesän kylmyys ja kosteuskin

  Liked by 1 henkilö

  • Tämähän on tämmöinen kevyt mätäkuulle sopiva juttu, johon tyyn kommentti tuo passelin hajun. Joka tapauksessa tuo ”ääri-ilmiöiden lisääntyminen” on liian löysä ennuste, kun siihen voi sovittaa miltei kaiken havaitun. Odotellaanpa ensi kesää ja ennustettua äärikeskimääräistä säätä.

   Tykkää

 3. Hei. Miusta tuntuu, et viime kesän ja tämän yhteinen keskiarvo olisi hyvin lähellä keskimääräistä. Olisiko siis meillä ollut hyvin ’normaali’ kaksivuotisjakso? Tässä siis ikäänkuin pyydän sinua tutkimaan asiaa tilastollisesti, kun en itse osaa. Tere Vesa

  Liked by 1 henkilö

 4. Nythän YLE:n ilmastopropagandassa ei enää puhuta viimekesän lämpötiloista mitään, vaan sen väitetään olleen erityisen sateisen.

  Sateisuus varmaan vaihteli eri alueilla, mutta selvästi keskimääräistä sateisempi kuukausi oli vasta lokakuu ainakin vilja-aitassamme, Varsinais-Suomessa. Touko-syyskuu väli oli keskimääräistä kuivempi, vaikka kesäkuussa satoi hiukan keskimääräistä enemmän, minkä olisi pitänyt olla hyvä juttu kasveille.

  Kesän kylmyys pilasi sadot monin paikon. Lokakuun ei pitäisi vaikuttaa enää satoihin, kun kaikkien viljojen pitäisi olla jo korjatut ja syysviljatkin kylvetty.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.