Miten lämmintä Portugalissa oli?


Kuva 1.

Tämän elokuun toisena päivänä kirjoittelin Portugaliin ennustetuista ennätyshelteistä (Linkki), väittäen, että ne on peruttu. Nyt voisi tarkastella, että miten kuumaa siellä oikein on ollut. Paitsi, ettei esimerkiksi Portugalin ilmatieteenlaitos tarjoa helppoa tapaa saada sen sääasemien pävittäisiä historiatietoja (Linkki). Siksi käytän freemetoan tarjoamia historiatietoja (Linkki).

Mitä muuten tulee ennusteeseen: Portugalissa voi ensi viikolla ylittyä 50 °C, niin sehän on totuusarvolta edelleen muuttumaton, vaikka se kirjoitettaisiin näin: Portugalissa voi ensi viikolla ylittyä 50 °C ja lehmät lentää. Se, ettei moista havaita, ei tee lauseesta epätotta, koska siltä puuttuu falsfikaatiokriteeri. Jos sitten oikeasti lehmät lentäisivät Portugalissa, väitteen esittäjä toki röyhistäisi rintaansa ja olisi polleana siitä, että oli etukäteen oikeassa.

Portugalin oma uutisväline kertoo (Linkki), että Lissabonissa rikottiin aiempi pääkaupunkiennätys, uuden lukeman ollessa 44°C. Tämä sama lukema löytyy myös tuolta ylempänä olevasta freemetoan linkistä. Sitten uutisoidaan, että Alvegassa on ollut 46,8 astetta. Tätäpä ei voikaan freemeteosta todentaa, kun se antaa selkesti viileämpiä lämpötiloja, mutta perustuen Monte Realin sääasemaan, joka on kymmeniä kilometrejä lännempänä ja samalla lähempänä Atlantia. En tosin löydä Alvegan sääasemaa tuosta Portugalin ilmatieteenlaitoksenkaan kartasta, että olisiko se epävirallinen mittaustulos?

DW uutisoi sitten otsikossaan (Linkki), että Portugalissa rikottiin lämpöennätyksiä. Helposti syntyy mielikuva, että juuri Portugalin lämpöennätys meni rikki, ehkä jopa Euroopan, kuten etukäteen oli ennusteltu. Korkein DW:n ilmoittama lämpötila perjantaille, 45,2°C, on Abrantesin läheltä. Tässäkin lähin freemeteon asema on Monte Real, eikä noin lämmintä löydy. Minulle jää epäselväksi, miten tämäkin tulos on mitattu, kun rekisteröityä sääasemaa ei näy mailla halmeilla.

Kuumimpien päivien osalta Norjan ilmatieteenlaitoksen ennusteet antoivat pari-kolme astetta matalampia lämpötiloja kuin Portugalin ilmatieteenlaitoksen ennusteet. Olisiko jälkimmäisellä enemmän esillä huippulämpötila ja norjalaisilla keskiarvoistus useammalta tunnilta?

Koska varsinkin ennusteuutisissa puhuttiin ennätyksistä, aina löytyy niitä julkaisuja, jotka puhuvat Portugalin ennätyslämpötiloista vieläkin (Linkki), kuten IS kuvatekstissään. Tosiasia kuitenkin on, ettei Portugalin saati Euroopan lämpöennätys rikkoontunut, vaan ennätykset olivat piirikunnallista tasoa. Mielestäni varsin onnistuneesti asian otsikoi irlantilainen The Irish Times (Linkki), puhuen lähes ennätyslämpötiloista. Kuumaahan siellä on ollut. Koska ei kuitenkaan ennätyskuumaa, herää kysymys ,miksi aiemmin oli voimakkaampi ilmastonmuutos, jos kerta nytkin lämpö on sen merkkinä.

Ainiin, kuva 1. Siinä on naapurini antamaa köynnöstä vähän kasvaneena. Se kuulemma onkin ihan oikeaa viiniköynnöstä. Nyt on hyvä vuosi viinirypäleille, tuleekohan kotimaisia rypäleitä myyntiin?

 

Advertisement

4 responses to “Miten lämmintä Portugalissa oli?

 1. Hei taas,
  Yle ei kuuna päivänä saman toimittajan suulla myönnä, että Portugalin ”ennätys” oli puhdas fake news.

  Kuvan kasvi ei muuten näytä yhtään viiniköynnökseltä: väärän muotoinen lehti, mutta tuosta kuvasta on vaikea tunnistaa lajia lajikkeesta puhumattakaan.

  Tykkää

  • Ja uutisoinnista: Portugalin ilmatieteenlaitos antoi vähän ylärajalla olevia ennusteita vielä senkin jälkeen, kun se 50 asteen virhe oli myönnetty. Yle pääsee pesemään kätensä, kun voi viitata luotettavaksi luulemaansa tahoon.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.