Timantit ovat hyvin yleisiä?


Kuva 1. Raakatimantti. Tekijäviite: By Unknown USGS employee – Original source: USGS ”Minerals in Your World” website. Direct image link: [1], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110080

Timantti on arvokas jalokivi. Arvokkuus perustuu osaltaan timantin ominaisuuksiin, mutta myös sen harvinaisuuteen. Jos timantteja pyörisi hiekkateiden varsilla kuin soraa, ei sitä monikaan alkaisi jalokivenä käyttämään. Nyt sitten uusi tutkimus antaa viitteitä (Linkki), että timantteja on maapallolla kuin soraa. Hyödyntämiseen on kuitenkin haasteita, koska esiintymät ovat yli 150 km syvyydessä. Timantteja arvioidaan riittävän tonneittain kaikille ihmisille. Mitä sinä tekisit vaikkapa sadalla tuhannella kilolla timantteja, jos naapurilla olisi vähän enemmän?

Ilmastovaikutusta maapallon vaipan timanteilla ei varmaankaan ole nykyisen ilmakehän muutoksiin, vaikka ne puhdasta hiiltä ovatkin. Hiilenkierron hitaassa historiassa voinee timanteilla olla oma lukunsa. Lähinnä tässä on kyse siitä, että hiiltä on maapallolla enemmän kuin on kuviteltukaan. Toinen asia, jos näitä timantteja aloitetaan teknisesti kaivelemaan, jolloin voi syntyä myös erilaisia ilmastopäästöjä. Monenlaista mielikuvistusta kiehtovaa tekniikkaa voinee ajatella tämmöiselle timanttikaivokselle. Nykyiseen syvyysennätykseen verrattuna pitäisi vielä yli kymmenkertaistaa kaivannon syvyyttä, että päästäisiin ehkä käsiksi loputtomiin timanttiesiintymiin. Tuota teknistä ponnistusta voisi verrata lentokoneiden korkeusennätyksiin ja satelliitteihin, ehkä jopa kuumatkaan. Eli uskon oikean tekniikan lopulta löytyvän, kun palkintolupauskin on riittävän suuri.

Mätäkuun lähestyessä rohkaistunkin esittämään joitakin teknisiä mahdollisuuksia kaivannon tekemiseen ihan ilman kaivotekniikan tuntemusta. Koska mekaaninen energian siirto poran terään tuottanee vaikeuksia yli 10 km syvyyden jälkeen, tarvittaneen uudenlaisia menetelmiä voiman siirrossa. Ydinenergian käyttäminen vaatisi ehkä ”sukellusalusta”, joka itsenäisesti läpäisisi kallioperää. Toisaalta kun lämpötilat riitävät veden höyrystämiseen, ehkä höyrykonekin toimisi? Tämä siis niin, että vesi valutettaisiin alas ja kallioperän lämmöllä höyrystettäisiin kaivoshöyrykoneen käyttöön.

Eräs ongelmahan olisi kiviaineksen siirto pois kymmenien kilometrien syvästä kaivannosta, varsinkin jos käytettäisiin isompaa porauskalustoa syvällä maan sisällä. Jossain vaiheessa saattaisi edullisin vaihtoehto olla hydraulisesti puristaa osittain sulatettu kiviaines ulommaksi ja sitten jäähdyttää syntynyt reikä pysyvämmäksi.

Jos sitten kaivoksella päästäisiin käsiksi niihin loputtomiin timanttivarantoihin, olisi osattava myydä niitä timantteja niin vähäisesti, ettei timanttien hinta romahtaisi. Hinnanromahdushan tekisi kaivoksesta liiketaloudellisti kannattamattoman. Tai sitten pitäisi keksiä timanteille niin paljon uusia käyttökohteita, että kauppa kannattaisi. Timanttikitkarenkaat menisivät varmasti kaupaksi. Toki kaivosyhtiö olisi liiketaloudellisesti kannattamaton myös siinä tapauksessa, ettei timanttteja sittenkään löytyisi.

Linkkejä aiheeseen

https://news.mit.edu/2018/sound-waves-reveal-diamond-cache-deep-earths-interior-0716 (Linkki) MITT:n lehdistötiedote, josta käsittämättömästi puuttuu julkaisuviite.

https://wattsupwiththat.com/2018/07/16/sound-waves-reveal-huge-cache-of-diamonds-inside-the-earth/ (Linkki) MITT:n lehdistötiedotteeseen pohjaava artikkeli. Kommenteissa päästään myös ilmastonmuutokseen.

http://www.iflscience.com/environment/more-than-a-quadrillion-tons-of-diamonds-lay-within-the-earth/ (Linkki) Julkaisuviitteellinen uutisointi.

https://roskasaitti.wordpress.com/2014/12/04/hiilta-maapallon-ytimessa/  (Linkki) Eräs aiempi artikkeli, joka sopii yksiin yllä esitetyn kanssa.

 

4 responses to “Timantit ovat hyvin yleisiä?

  1. Timanttien louhiminen 150 kilsan syvyydestä tuntuu mätäkuussakin niin vaikealta, että suosittelisin katsomista korkealle. Vaikka avaruuden valloittaja Elon Musk onkin viime aikoina,Thaimaan tapahtumien jälkeen, vaikuttanut kiukuttelevalta kakkapäältä, tulevaisuudessa maailmanhallituksen yhteisin voimin voitaneen tutkia kunnolla mm. asteroidivyöhykettä robottiluotainten parvella.
    Miljoonista tai miljardeista murikoista voisi löytyä vaikka millaisia arvometalleja ja jalokiviä. Kuten tiedämme, vielä joskus asteroidien hinaaminen kaivosasemalle kuussa lienee ihan tavallista.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.