SS joutuu peruuttelemaan romahduspelotteluaan


Sceptical Science -sivusto (SS) on joutunut tosiasioiden edessä peruuttelemaan uhkailemaansa läntisen Etelämantereen jäähyllyjen romahdusta (Linkki). Verrattuna WUWT-sivustoon SS:n uutisointi on kolmisen viikkoa myöhässä (Linkki). Komentit kannattaa katsoa.

Kyse on siis siitä, että läntisen Etelämantereen jäähyllyjen alla oleva kallioperä on paljon notkeampaa kuin aiemmin on oletettu ja kallioperä on kohoamassa nelisen senttiä vuodessa. Tästä odotetaan tulevan jarru jäähyllyn liukumiselle mereen.

Toistaiseksi asiaan liittyy vielä paljon spekulointeja. Suuri huoli näyttäisi olevan siitäkin, etteihän vain ilmakehän lämmöneristekaasujen (ns. ”kasvihuonekaasujen”) merkitys hupene olemattomiin. Mitään vahvaa näyttöä ei toistaiseksi ole tullut esille, jossa olisi osoitettu viime vuosikymmenien ilmaston lämpenemisen vaikuttaneen jäätikkövirtojen nopeuksiin Etelämantereella. Samaan aikaan tapahtuminen ei vielä osoita syy-seuraussuhdetta. Jäätiköthän eivät sula Etelämantereella merkittävästi niiltä osiltaan, jotka ovat ilmaston kanssa tekemisissä, pakkasesta johtuen.

Kuten WUWT-blogin kommenteissa huomautetaan, kallioperä Etelämantereen länsiosissa muistuttaa Islannin kallioperää viskositeetiltaan. Tämä ei ole ristiriidassa sen kanssa, että molemmissa on tuliperäinen maaperä.

Jos myöhemmät tutkimukset osoittavat Etelämantereen jäähyllyjen romahduksen epätodennäköiseksi, meren kohoamispelottelusta tippuu kärki pois (Linkki). Jos taas tutkimus osoittaakin, että romahdus tulee aiempaa oletettua nopeammin ja pääosin vulkaanisesta toiminnasta johtuen, pelottelijoiden rahastusmahdollisuudet vähenevät. Huomataan, että ilmastonvakiointiresursseja on tuhlattu vääriin kohteisiin. Ilmakehän hiilidioksidin täydellinen poistokaan ei pysäyttäisi merenpinnan kohoamista.

Linkkejä aiheeseen

http://science.sciencemag.org/content/360/6395/1335 (Linkki) Barlettan ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmä. ”Our finding requires an upward revision of ice mass loss from gravity data of 10%…” Ratkaisseeko Zwally vs. muut ristiriidan?

https://warnercnr.source.colostate.edu/antarctic-ice-sheet-is-melting-but-rising-bedrock-below-could-slow-it-down/ (Linkki) Tutkimusorganisaation (CSU) lehdistötiedote.

https://www.skepticalscience.com/is-antarctica-gaining-or-losing-ice.html (Linkki) SS on ollut aiemminkin tutkimusskeptinen, tässä myös romahduspelottelua: ”…potentially leading to the eventual collapse of the entire WAIS in the centuries and millennia to come.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.