Toukokuussa 2018 globaalisti viileni


Kuva 1.

Nasan Gistemp-aineiston uusi kuukausikohtainen globaalin pintalämpötilan poikkeama-arvo on jälleen tullut käytettäväksi, tällä kertaa siis toukokuulta 2018.  Kuvan 1 kuvaajassa on paksulla sinisellä yhtenäisellä viivalla näkyvissä gistemp-historiaa viimeisen El Niñon huippuvaiheista eteenpäin. Ohut sininen vaakaviiva on tämän vastaavan ajan keskiarvopoikkema. Viime kuukausien lukemat ovat niukasti tämän keskiarvon alapuolella. Se ei varsinaisesti tarkoita yleistä jäähtymiskehitystä, vaan kun keskiarvossa on mukana tuo El Niñon huippu, kuukausilämpötilat ovat nyt ”luonnollisesti” keskiarvon alapuolella. Leveä sininen katkoviiva taas on apuviivana, jonka avulla voi päätellä, lähentääkö uusi kuukausitulos todellisuutta punaista ennusteviivaa kohti. Ei lähentänyt viime toukokuussakaan. Punainen ennusteeni taas kertoisi, millainen poikkeama viittaisi siihen, että globaali lämpötila on palautunut tämän vuosituhannen alkupuolen tasolle. Nyt siis näyttäisi siltä, että globaalin lämpötilan askellus ylöspäin joka El Niñolla on jatkumassa, eikä palautumisesta ole riittäviä merkkejä vieläkään näkyvissä.

Kuva 2. Kuvankaappaus 19.6.2018 osoitteesta: https://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt

Kuva 2 on dokumentoimassa käyttämääni aineistoa. Sehän elää jatkuvasti, joten pelkkä linkki ei riitä kertomaan, mitä täsmällisiä lukuja olen käyttänyt kuvaan 1. Tästä elämisestä tuorein havainto on viime maaliskuun ja huhtikuun arvojen muutokset, joiden seurauksena huhtikuun 2018 viileneminen vaikuttaa himppu selkeämmältä. Samallahan tuosta näkee myös sen, että toukokuu 2018 sijoittuu tämän vuosituhannen arvoista neljänneksi. Vasta parin kymmenyksen alempi lämpötila olisi riittänyt vuosituhannen keskiarvoon pääsemiseen. Kun kuitenkin Suomessa oli ennätyslämmin toukokuu, sitä toukokuu 2018 ei globaalisti ollut.

Kuva 3 ja 4 yrittävät kertoa, miksi odotin isompaa jäähtymistä jo toukokuulle ja odotan sitä yhä kesäkuulle. Päivittäisistä globaaleista lämpötiloista saadaan siis suurempia kuukausimuutoksia.

Kuva 5 sitten kertoo, ettei Gistemp-arvojen muutos ole mitenkään poikkeusellista maaliskuulta huhtikuulle, tuskin myöskään toukokuulle.

Koska käytössäni ei kuitenkaan ole päivittäisiä NCEP-arvoja parempiakaan keinoja ennustaa menossa olevan kesäkuun lämpötilakehitystä, niin edelleen laskevaa lämpötilaa joudun ennustamaan. Ehkä kuukausiarvon muutos voi olla joskus suurempikin kuin näistä päivittäisarvoista näyttäisi tulevan?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.