Lämpeneminen lisää vuorenhuippujen monimuotoisuutta


Kuva 1. Alpien huippuja. Tekijäviite: By Dirk Beyer – Oma teos, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=352908

Oma käsitykseni on ollut, että kun kasvillisuusvyöhykkeitä käsittävä lumihuippuinen vuori lämpiää, tai ilmasto lämpenee sen ympärillä, niin siellä ylimmällä vyöhykkeellä on sukupuuton vaara ja näin monimuotoisuuden väheneminen uhkaa. Sama sitten toistuisi isommassa mittakaavassa päiväntasaajalta navoille. Ovathan mm. metsävyöhykkeet olleet nykyistä lämpimämpinä aikakausina pohjoisempana.

Nyt CO2 Science -sivusto hehkuttaa Naturessa julkaistua tutkimusta (Linkki), jonka mukaan ilmaston lämpeneminen lisää vuoren huippujen monimuotoisuutta (lajirikkautta) Euroopan mantereen laajuisesti tutkittuna. Manuel J. Steinbauerin ja lukuisten muiden tutkijoiden laatiman tutkielman tiivistelmä vahvistaa tätä käsitystä (Linkki).

Vaikka CO2 Science näyttäisi pitävän tätä tukimusta lähes kuoliniskuna lämpenemisen aiheuttamien sukupuuttojen hypoteesille, en menisi ihan niin pitkälle vielä päätelmissä. Alempien ja lämpimämpien alueiden kasvithan voivat ylös levitettään lajirunsaudellaan peittää yksittäisen lajin (alueellisen?) sukupuuton laskennallisen merkityksen. Kaiken lisäksi tutkimus ei näyttäisi keskittyneen sukupuuttoihin.

Tutkimuksen löytämä kehityssuuntaus on odotettavissa tapahtuvan myös globaaleilla vyöhykkeillä siten, että lajirunsaus lisääntyy täällä Suomessakin. Nyt sitten pitäisi päättää, onko biodiversiteetti hyvä vai huono asia.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.