Ilmasto ei ole pääsyyllinen konflikteihin


Kuva 1. Suomeen pakolaisena 1990-luvulla Itä-Afrikasta saapunut Husu Hussein. Tekijäviite: By Niko Lipsanen – http://www.domnik.net/kuvia/02/4.shtml, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13515789

Ilmastoahan voi syyttää kaikesta pahasta, mitä ilmaston vaikutusalueilla tapahtuu. Tässähän vieläpä ”syyllisen” läsnäolo rikospaikalla on todistettavaa. Nyt asiaa on kuitenkin myös tieteellisesti tutkittu (Linkki). Tulos on, ettei konfliktienkaan tuottamia pakolaisia voida pitää ilmastopakolaisina ainakaan Itä-Afrikan osalta. Kyse on ennemmin hallitsemattomasta väestönkasvusta ja huonosta politiikasta, vaikkei ilmastonmuutos olekaan täysin poissuljettu tekijä.

Käytin jälleen hyväkseni tri Curryn viikottaista listaa hänen huomaamistaan kiinnostavista tutkimuksista (Linkki). Olettan, että listalle päässeet tutkimukset ovat laadultaan vähintäänkin keskinkertaisia.

Tuo Owainin ja Maslinin tutkimus ei ottanut kantaa siihen, miten paljon ilmasto globaalisti kärsii, kun päiväntasaajan alueelta muutetaan napapiirin tuntumaan, mutta kasvaahan siinä tulijoiden keskimääräinen hiilijalanjälki ehkä tuhatkertaisesti. Näin, vaikkei laskettaisi mukaan edes usein toistuvia lomalentomatkoja takaisin pelottavaan lähtömaahan. Huomioiden median liioittelevat puheet ilmastopakolaisista, tässä voisi nähdä myös ilmastopropagandan ilmastoa pilaavaa vaikutusta.

Linkkejä aiheeseen

https://www.nature.com/articles/s41599-018-0096-6 (Linkki) Owainin ja Maslinin tutkielma kokonaisuudessaan.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.