
Kuva 1. Suomeen pakolaisena 1990-luvulla Itä-Afrikasta saapunut Husu Hussein. Tekijäviite: By Niko Lipsanen – http://www.domnik.net/kuvia/02/4.shtml, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13515789
Ilmastoahan voi syyttää kaikesta pahasta, mitä ilmaston vaikutusalueilla tapahtuu. Tässähän vieläpä ”syyllisen” läsnäolo rikospaikalla on todistettavaa. Nyt asiaa on kuitenkin myös tieteellisesti tutkittu (Linkki). Tulos on, ettei konfliktienkaan tuottamia pakolaisia voida pitää ilmastopakolaisina ainakaan Itä-Afrikan osalta. Kyse on ennemmin hallitsemattomasta väestönkasvusta ja huonosta politiikasta, vaikkei ilmastonmuutos olekaan täysin poissuljettu tekijä.
Käytin jälleen hyväkseni tri Curryn viikottaista listaa hänen huomaamistaan kiinnostavista tutkimuksista (Linkki). Olettan, että listalle päässeet tutkimukset ovat laadultaan vähintäänkin keskinkertaisia.
Tuo Owainin ja Maslinin tutkimus ei ottanut kantaa siihen, miten paljon ilmasto globaalisti kärsii, kun päiväntasaajan alueelta muutetaan napapiirin tuntumaan, mutta kasvaahan siinä tulijoiden keskimääräinen hiilijalanjälki ehkä tuhatkertaisesti. Näin, vaikkei laskettaisi mukaan edes usein toistuvia lomalentomatkoja takaisin pelottavaan lähtömaahan. Huomioiden median liioittelevat puheet ilmastopakolaisista, tässä voisi nähdä myös ilmastopropagandan ilmastoa pilaavaa vaikutusta.
Linkkejä aiheeseen
https://www.nature.com/articles/s41599-018-0096-6 (Linkki) Owainin ja Maslinin tutkielma kokonaisuudessaan.