Uhkaako lämpenemisen aiheuttama kylmeneminen meitä jälleen?


Kuva 1. Golfvirta, Labradorinmeri ympyröitynä. Pohjakuvaviite: By RedAndr – self-made, used map from http://www.ngdc.noaa.gov/mgg/image/2minrelief.html, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3492801

Linkkilistallani oleva Phys.org linkittää usein The Conversation -julkaisuun. Sieltä taas löytyy tutkijan tarinaa siitä (Linkki), miten Eurooppa jäähtyy, kun ilmasto lämpenee. Tarinan pohjalla on kaksi uuhdehkoa tutkimusta, joista näin ehkä voi päätellä.  Linkit tutkimuksiin ovat artikkelin linkkiosiossa.

Täällä Roskasaitillakin on käsitelty jo vuosi sitten uudehkoja väitteitä Golfvirran lämmitysvaikutuksen heikkenemisestä (Linkki). Nyt tulee mukaan pari uutta tutkimusta. Eihän näitä voi tietenkään ohittaa ihan vain väittämällä, etteivät pidä paikkaansa. Koska kuitenkin on olemassa myös toisenlaista tutkimusta, pitänee hakea tasapainoista selitystä.

Kun katsoo kuvaa 1, niin Labradorinmeri on Golfvirran sivuhaaran päätepiste, jossa tapahtuu sitten pystyvirtausta. Tämä pystyvirtaus on nyt heikentynyt havaintojen mukaan. Tämä ei välttämättä säteile Golf-virran heikentymisenä Norjan rannikolle asti, vaan voi vaikuttaa jopa päinvastoin. Ainakin näin voisi päätellä tiivistelmälainauksesta: ”—consisting of a pattern of cooling in the subpolar Atlantic Ocean and warming in the Gulf Stream region—”. Siinähän puhutaan lämpenemisestä Golfvirran alueella.

Sillä, että aiemmat ennusteet napa-alueiden ja Suomen lämpenemisestä kumoutuisivat, jos täällä ilmasto kylmenisikin, ei juuri ole merkitystä ilmastotieteelle. Ainahan alueelliset ennusteet voivat mennä pieleen, kun kyse on kumminkin globaalista ilmastosta ja sen lämpenemisestä. Vaikka en mahdakaan mitään sille, että kohtalaisen epävarma kuvahan noista ennusteluista kuitenkin syntyy koko tieteenalasta.

Epävarmuuden vallitessa voin toki esittää jääkausihypoteesin: jääkausi alkaakin ilmaston lämpenemisestä, jolloin siihen sisältyy jo eväät jäätikön sulamisellekin. Ajan kanssa meriin kertyy lisää lämpöä tropiikissa, mutta lämpötila ei toisaalta pääse karkaamaan venusmaiseksi, kun laajeneva lumi- ja jääkenttä poistaa auringon säteilyä avaruuteen. Kenties jäätikkömassat vielä puristavat mm. Islannin tulivuorista laavaa, tuhkaa ja hiilidioksidia ulos. Sitten lämpövarasto sulattaakin suhteellisen nopeasti jäätikön ja jääkausi päättyy.

Edelleen ihmettelen näissä tutkimuksissa sitä, etteivät tutkijat noteeraa norjalaisten Lambertin ja kumppaneiden tekemää tutkimusta. Sitä ei ainakaan näy viiteluetteloissa. Onko kyse epäpäteväksi uskotusta tutkimuksesta vai pelkästään laiskuudesta, kun pitäisi pystyä antamaan jokin vastaselitys ristiriidalle?

Näillä näppäimillä uskoisin mahdollisen kylmenemisen keskittyvän Labradorinmeren ympäristöön ja Grönlannin rannikolle, jonka ohi tuo Golfvirran haara menee. Muutosprosessien hitaudesta johtuen vielä ei ainakaan kannata alkaa suunnitella ympärivuotista asumista igluissa täällä Suomessa.

Linkkejä aiheeseen

https://www.nature.com/articles/s41586-018-0007-4 (Linkki) Thornalleyn ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmä. AMOC on heikentynyt 150 vuoden ajan Labradorin mereltä tutkittuna.

https://www.nature.com/articles/s41586-018-0006-5 (Linkki) L. Caesarin, S. Rahmstorfin ja kumppaneiden tutkielman tiivistelmä. AMOC on vaimentunut.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3402/tellusa.v68.31051 (Linkki) Lambertin ja kumppaneiden tutkielma, johon edellä mainitut eivät viittaa. Tutkimuksen päätelmä: Golf-virta lämmittää jatkossakin huolimatta jäätiköiden sulamisesta ja Rahmstorf oli väärässä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.