Monsuunikaudet viilenevät tropiikissa?


Kuva 1

CO2 Science sivulta sattui silmään uutisointiartikkeli (Linkki), jossa kerrottiin huippulämpötilojen laskeneen Thaimaassa kesä-syyskuussa. Viitattu tutkielma löytyy kokonaisuudessaan netistä (Linkki).

Rehellisesti sanottuna en ole syventynyt käytettyyn isotooppimenetelmään niin hyvin, että voisin sanoa siitä mitään viisasta. Kun tuossa Payomratin ja kumppaneiden tutkielmassa esitetään lämpömittarituloksen ja isotooppimenetelmän vertailu, pidän näytettynä, että tämä menetelmä antaa oikeansuuntaisia, muttei minuutin tarkkoja, tuloksia enimmäislämpötiloista. Artikkelin linkkiosioon löysin vielä yhden tutkimuksen, jossa samantapaisessa kohteesssa oli käytetty samantapaista menetelmää.

Hätäisesti lukien CO2 Sciencen artikkelista voisi saada sellaisenkin kuvan, että vallitseva väite lämpötilojen kohoamisesta ei pidä kutiaan tropiikissa.

Tutkimusalue näyttäisi sijaitsevan lähellä Thaimaan ja Myanmarin rajaa, yli 100 km päässä lähimmästä merestä. Meriveden suora rannikkovaikutus lämpötilaan lienee jo kohtuullisen vaimea tuolla alueella. Tämä tukisi sitä oletusta, että tulokset ovat ehkä yleistettävissä laajemmallekin tropiikkiin.

Kiinnostuksesta haeskelin tropiikin lämpötilahistorian kuvaajaa, mutten löytänyt sellaista netistä. Niinpä turvauduin Roy Spencerin blogista löytämääni UAH-aineiston linkkiin ja piirtelin sen pohjalta oman kuvaajan, joka näkyy kuvassa 1. Maa-aluieiden trooppinen alemman troposfäärin lämpötila on kohonnut mieluummin nopeammin kuin maapallon keskilämpötila, ainakin tämän aineiston pohjalta. Mitään selvää jäähtymistä ei näy.

Nyt sitten pitäisi sovittaa yhteen nämä kaksi havaintoa siten, ettei tarvitse vedota salaliittoihin eikä tuntemattomiin mittausvirheisiin. Molempien edellämainittujen tekijöiden olemassaoloa ei voi kumota, mutta koen jotenkin lähtökohtaisesti siistimpänä yrittää ensin selittää ilman niitä, jos todisteet niistä puuttuvat. Ihan olennaisinta on tuoda esille se, millätavalla nämä mittaukset eroavat. Alussa viitattu tutkimushan on mitannut epäsuorasti vain monsuunikauden lämpötilahuippuja yhdellä alueella. Monsuunikausi ei muuten näyttäisi olevan vuoden kuuminta kautta alueella, pikemminkin keskimääräistä lämpötilaltaan. Satelliittimittaukset taas ovat mahdollisimman globaaleja ainakin tropiikin osalta ja ajallisesti koko vuoden kattavia.

Tutkielman laatijat itse eivät näytä juuri kiinnittäneen huomiota viilenemistrendiin viimeisten 30 vuoden aikana, mutta mainitsevat Walkerin kiertoliikkeen muutoksen mahdolliseksi syyksi sille, että Enso-ilmiöiden vaikutus on vaimentunut. Myös PDO mainitaan johtopäätöksissä.

Mitä tästä nyt jää käteen? Käytetty epäsuora menetelmä vaikuttaa kohtuullisen pätevältä, joten menneisyyden trooppisia lämpötiloja voitaneen selvitellä entistä paremmin jatkossa. Onko monsuunialueet yleisesti viilenneet monsuunikuukausina ilmastonmuutoksen vuoksi, se pitänee tulevissa tutkimuksissa selvittää. Vihje tähän suuntaan on nyt kuitenkin olemassa. Alueelliset ennusteet ilmaston yleissuuntauksen pohjalta ovat epävarmoja edelleenkin. Rusinoiden poimiminen pullasta on ilmastouutisoinnissa varsin yleistä.

 

Linkkejä aiheeseen

https://link.springer.com/article/10.1007/s00468-010-0474-1 (Linkki) Esimerkki tutkimuksesta, jossa on käytetty samantapaista menetelmää.

https://en.wikipedia.org/wiki/Walker_circulation (Linkki) Yleisartikkeli Walkerin kiertoliikkestä englanniksi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pacific_decadal_oscillation (Linkki) Yleisartikkeli PDO:sta englanniksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.