Kiinalainen metyylielohopeajuttu


Kuva 1. Miljardisosapitoisuuksissa näkyvä metyylielohopean vaikutus kalanpoikasiin. Tekijäviite: By Donald Emmerich, Photographer (NARA record: 3045077) – U.S. National Archives and Records Administration, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16577400

Linkkilistallani oleva Phys.org-sivusto on julkaissut artikkelin (Linkki),  jonka otsikosta saa käsityksen, että Kiinan hiilivoimaloiden elohopeapäästöt ovat pääsyyllisiä riisistä löytyvään elohopeaan. Tuossa artikkelissa olevan linkin takaa löytyvässä tutkielman tiivistelmässä taas todetaan (Linkki), ettei ilmakehän elohopeapitoisuus suuresti korreloi riisin elohopeapitoisuuden kanssa, vaan maaperä on ratkaiseva elohopean lähde.  Että kivihiili on otsikossa mainittu, siitä ei voine Phys.org-sivustoa erityisesti syyttää, koska artikkeli on tutkijoiden itsensä kirjoittama ja julkaistu ensin samansisältöisenä The Conversation -nettilehdessä.

Mitä metyylielohopeaan tulee (Linkki), niin sehän on luonnon aine (tarkemmin kationi), jota kannattaa välttää, mikäli voi. Kuva 1 kertoo pikkukalanpoikasista, joille tätä tilaisuutta ei tarjottu. Vasen koeputki on ilman metyylielohopealisäystä, oikeanpuoleisimmassa pitoisuus on 2,5 miljardisosaa (ppb). Kahdessa keskimäisessä pitoisuus alenee aina puoleen oikealla olevaan verraten.

EPA:n tarjoamasta elohopeapäästötiedosta saamme selville (Linkki), että ihmisen tekniset elohopeapäästöt ovat luokkaa 2000 tonnia, kun maapallolla kokonaispäästöt ovat 5000…8000 tonnia vuodessa. Tähän kokonaisuuteen sisältyy edellämainitun lisäksi kaikki ihmisestä riippumattomat luonnolliset päästöt ja maatalouspäästöt. Sivulla näkyvästä päästökartasta käy ilmi, että pääsääntöisesti elohopeaa on liikkeellä eniten siellä, missä ihmisiäkin on eniten. Viittaa mielestäni siihenkin, että maaperän elohopea vapautuu myllättäessä maata. Mitä kartasta ei voi helposti päätellä, on se, että merien luontaiset elohopeapäästöt ovat ihmisen teknisten päästöjen luokkaa.

Elohopeaa ja erityisesti metyylielohopeaa olisi maapallolla liikenteessä ihan ilman ihmistoimintaakin. Koska maaperässä elohopeasta ja sen yhdisteistä muodostuu helposti metyylielohopeaa, joka leviää sitten kaikkialle ilmakehän välityksellä, pitemmän ajan jälkeen on varsin vaikea sanoa, mikä osuus esimerkiksi meren elohopeapäästöistä on kuitenkin kertaalleen kiertänyt ihmistekniikan kautta.  Kalat ovat joka tapauksessa oman osuutensa elohopeasta saaneet.

Kiinalainen kivihiilivoimala on kohtalainen elohopean lähde ja epäilemättä tuotettua energiayksikköä kohti suurempi päästölähde kuin suomalainen kivihiilivoimala (Linkki), josta ei elohopeaa juuri ilmakehään tule. Vaikka kiinalaisessa riisissä ei näyttäisi olevan merkittävästi hiilivoimaloiden tuoreiden päästöjen elohopeaa, osa maaperässä esiintyvästä elohopeasta varmaankin tullut savupiippujen kautta.

Kukahan muistaa kiittää EU:ta siitä, että se oli nopeuttamassa vähäpäästöisen teollisuuden alasajoa omalta alueeltaan ilmastosyillä, jotta eurooppalaiset kuluttajat pääsevät ostamaan Kiinassa kivihiilienergialla valmistettuina samoja tuotteita? Kiittääköhän kalaa ja riisiä syövä kiinalaislapsi?

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.