Uniperin kaasuvoimala ei saastuta


Kuva 1. Irschingin voimala. Tekijäviite: By Zonk43 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62041301

Tallbloke-blogista löysin uutisen saksalaisesta Irschingin kaasuvoimalasta (Linkki), jota suunnitellaan pidettäväksi käyttämättömänä vielä kolmaskin vuosi perätysten. Tätähän sattuu, mutta kun voimala on lajissaan maailman suurin ja erittäin ympäristöystävällinen, niin silloin käyttämättömyys herättää jo kysymyksiä. Tuetut uusiutuvat energiamuodot ja halvemmat hiilivoimalat eivät tunnu jättävän markkinarakoa tälle voimallalle. Sehän on rakennettukin huippukysyntää varten, vähän kuin varmuuden vuoksi, mutta todennäköisesti rakentamispäätöksessä on ollut vaikuttamassa myös uusiutuvien energiamuotojen huono ennustettavuus. Vähäiset päästöt ja edes hyvä hyötysuhde eivät auta, kun euro määrää tahdin.

Että Irschingin voimala on Uniperin omistama, antaa meille suomalaisille tähän lisäkiinnostusta. Onhan Fortum Uniperin suurin omistaja, jos kaikki asiasta päättävät tahot antavat hyväksyntänsä (Linkki).

Ei voi välttyä ajatukselta, että kerrankin on tehty liian hyvä voimala, jota ei ole vara käyttää. Halvemmin toteutettuna olisi niitä käyttötuntejakin kertynyt enemmän. Kaiken lisäksi verkkoyhtiö TenneT pakottaa pitämään voimalassa jonkinlaisen valmiuden, koska muutoin sähkön saatavuus voi vaarantua. Kilpaileva sattumaenergiahan ei anna mitään takeita toimituksista.

Linkkejä aiheeseen

http://www.powerengineeringint.com/articles/2018/04/irsching-gas-power-plant-set-to-be-idled-for-third-successive-year.html (Linkki) Tallbloken viittaama uutinen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Irsching_Power_Station (Linkki) Wikipedia artikkeli (englanniksi) voimalasta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas (Linkki) Saksassakin näyttäisi olevan kartalla mahdollisia liuskekaasualueita, mutta EU:han joka tapauksessa torppaa eurooppalaisen liuskekaasun. Ettei tästä halvan polttoaineen mahdollisuudestakaan ole Irschingin voimalalle toivoa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uniper (Linkki) Wikipedia artikkeli Uniperista.

 

One response to “Uniperin kaasuvoimala ei saastuta

  1. -Voimalat valmistuivat 2012. Kolme vuotta myöhemmin (2015) Irschingin 4. ja 5. voimaloiden omistajat ilmoittivat sulkevansa molemmat yksiköt. Ne olivat maksaneet yhteensä miljardi euroa. Niiden yhteenlaskettu tuotanto oli 1400 MW. Irsching-5 oli aloittanut toimintansa 2010. Sen 59,7 prosentin hyötysuhde teki siitä luokassaan yhden Euroopan tehokkaimmista voimalaitoksista. Irsching-4 valmistui vuotta myöhemmin. Sen hyötysuhde oli vieläkin parempi, 60,4%, mikä teki siitä yhden maailman tehokkaimmista CCGT-voimaloista. Kumpikaan ei ollut tuottanut lainkaan kaupallista sähköä vuonna 2014. Kummankin tuottamaa energiaa oli käytetty vain ajoittain verkoston operaattorin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan paikkaamaan tarvittaessa verkon huojuntaa (jonka aiheutti – arvannette mikä…). Sopimuksen kestoajan rauettua kummankin yksikön olisi ollut pakko kattaa kustannuksensa myymällä sähköä markkinahintaan. Laitosten omistaja selitti: ”Matalat markkinahinnat ja nousevat uusiutuvien syöttötariffit tekevät meille mahdottomaksi toimia taloudellisesti pörssisähköstä saatavilla tuloilla.”
    Lähde: Rupert Darwall – Green tyranny
    –> Siispä lisää tuuli- ja aurinkovoimaa meillekin …

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.