Google Trends: Peak Oil -pelottelu on ohi


Kuva 1.

Kuva 2.

Tulipa tutkailtua Google Trends -palvelussa öljyhuipun eli Peak Oilin suosiota hakukoneessa. Etukäteisarveluni oli, että se olisi  hiipunut, kun en ole tuohon termiin enää uusilla nettisivuillakaan törmännyt. Kuvan 1 yllätys oli, että ”Peak Oil” -hakuhuippu osui niinkin aikaiseksi kuin vuoteen 2006. Siitähän on kulunut jo tusinan verran vuosia. Kuvasta 2 taas näkyy, ettei öljyn jemmaaminen maahan ”Keep it in the ground” -teemalla ole saavuttanut isompaa hakusuosiota, kun se jää alle hiipuneen öljyhuipunkin. Tarkka lukija huomaa, etten käyttänyt ihan kaikkia sanoja tuosta sloganista, mutta se ei aiheuta isoa virhettä.

Kuva 3. Tekijäviite: By Con-struct – BP Statistical Review of World Energy 2017, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25474137

Kuva 3 kertoo, ettei mitään öljyhuippua ole vielä tullut vastaan, vaikka useimmat ennustetuista vuosiluvuista on jo ohitettu. Noin vuoden jatkunut raakaöljyn hinnan nousu kuitenkin enteilee tarjonnan tulevaa niukkenemista (Linkki).

Mitäpä tähän voi sanoa? Katastrofipelottelu voi joskus olla aiheetonta, mutta aina sillä joku pääsee rahastamaan. Vaikea sanoa missä määrin tämä öljyhuippupelottelu piti keinotekoisesti öljyn hintaa ylhäällä pitempään kuin muutoin olisi tapahtunut, mutta varmaan siinä miljardit vaihtoivat omistajaa.

Linkkejä aiheeseen

https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%96ljyhuippu (Linkki) Passelisti vanhentunut pelotteluartikkeli.

https://en.wikipedia.org/wiki/Peak_oil (Linkki) Englanniksi enemmän ja ajantasaisemmin.

http://energiajatalous.blogspot.fi/p/oljyhuippu-q.html (Linkki) Öljyhuippua käsitellyt blogi, joka sanoi toistaiseksi viimeisen sanansa vuonna 2011

https://www.peakoil.net/ (Linkki) Sivusto on hylännyt nimestään huolimatta Peak Oil -aiheen vuonna 2014, mutta jatkanut kiinnostavammille artikkeleilla.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.